Procurorul general al României, Ilie Botoş, a declarat, ieri, că informaţiile transmise presei referitor la el nu sînt altceva decît intoxicări menite a atrage atenţia opiniei publice de la problemele de fond pe care le are structura condusă de acesta.
Precizarea vine după ce, în presă au apărut informaţii potrivit cărora Ilie Botoş ar fi cercetat penal de procurorii anticorupţie pentru că ar fi tergiversat anchete în care era implicată o firmă englezească.
Cele două publicaţii scriu că, în urmă cu un an, reprezentanţii firmei britanice Interlink s-au întîlnit cu ministrul Economiei, Codruţ Şereş, şi au discutat despre intermedierea achiziţionării de gaz metan de la ruşi, transmite Rompres.
Firma Interlink urma să fie intermediară între Gazprom şi statul român. O parte din bani trebuiau să treacă printr-un cont intermediar de redistribuire, care ar fi putut fi al firmei britanice Interlink. Sursele ziariştilor de la cele două publicaţii susţin că existau indicii că o parte din bani ar fi ajuns la oameni din conducerea Ministerului Economiei.
Printre cei care au primit bani pentru a asigura protecţia - prin ţinerea dosarelor în care este anchetată firma engleză - s-ar afla şi Ilie Botoş. Acesta, în urma unui denunţ, s-ar fi ales cu un dosar la DNA.
Ilie Botoş consideră aceste afirmaţii un atac direct îndreptat împotriva sa şi a instituţiei pe care o conduce de către cercurile de interese implicate în marile dosare de criminalitate economico-financiară, se arată într-un comunicat al PÎCCJ. Conform acestuia, "procurorii implicaţi în aceste anchete sunt pe cale să finalizeze marile dosare intens mediatizate, motiv pentru care suntem convinşi că persoane aflate în atenţia anchetatorilor încearcă prin orice mod să distragă atenţia de la problemele de fond şi să compromită instituţia".
Procurorul general a spus că, în acest moment, procurori ai Serviciului pentru Combaterea Macrocriminalităţii Economico-Financiare au în fază finală anumite cauze importante, ce urmează să fie trimise instanţei.
"Nu voi ceda în faţa oricărui tip de presiune sau de intoxicare. Am solicitat procurorilor implicaţi în aceste investigaţi ca în cursul zilei de mîine, să pună la dispoziţia presei, în măsura în care aceste informaţii nu aduc un anumit prejudiciu anchetei, datele la care se face trimitere în aceste articole", a declarat Ilie Botoş.
Totodată, el a precizat că au fost şi sînt semnale de alarmă trase de serviciile specializate, care au trimis note şi materiale informative legate de riscurile ce sunt adresate procurorilor. Procurorul general a estimat că aproximativ 90% dintre procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de la macrocriminalitatea economico-financiară beneficiază de protecţie.
Ilie Botoş a informat că a solicitat Direcţiei Naţionale Anticorupţie să verifice cu exactitate toate aspectele din presă şi să dispună măsuri potrivit competenţelor prevăzute de lege.