Ilie Şerbănescu: România nu va mai fi primită în zona euro, economia se va redresa greu în 2011

Ziarul BURSA #Politică / 3 ianuarie 2011

Ilie Şerbănescu

Ilie Şerbănescu

Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că România nu va mai fi primită în zona euro şi că economia va continua şi în 2011 să resimtă efectele politicilor nefaste din anii anteriori. "Nu vedeţi că s-au lecuit de România? Nu mai vor să ne primească nici în Schengen. Le-a venit mintea la cap. Astea sunt poveşti politice (n.r. - că ţara noastră va adopta euro), de interese, gen Banca Naţională. Oamenii s-au prăjit cu Grecia. Nu vor mai primi alţii şi mai şi", a declarat Ilie Şerbănescu, citat de Agerpres. Vorbind despre multitudinea de bănci universale în România, acesta a spus că sunt atâtea cât le ţine piaţa.

"Ele sunt atâtea pentru că în România băncile sunt într-un cartel. Nu sunt într-o concurenţă. Altfel le-ar scoate piaţa. Într-o piaţă mică în fond, de oameni săraci şi care mai e şi în cădere ar trebui să fi dispărut bănci universale sau neuniversale. Dar nu au dis-părut pentru că sunt într-un cartel. Pentru că sunt toate bănci străine. Daca ar fi româ-neşti ar fi dat unele faliment. La noi nu e piaţă, nu e concurenţă, nu e piaţă concurenţială", a mai spus analistul.

Referitor la economia României în 2011, el este de părere că va continua "plata delirului anilor anteriori". "Dacă vom fi pe zero va fi chiar bine. Altfel, va continua plata şi altcineva să plătească decât cererea internă, adică oamenii, nu văd alţi plătitori. Scăderea doar a salariilor nu duce nicăieri. Nu e de ajuns. Ar trebui puşi la plată cei care au dus România în starea asta, respectiv băncile care au dat şi cei care au luat credite. Ăştia ar trebui puşi la plată ca să se redreseze economia. Nu îi pui la plată, numai pe ăia care nu au nicio legătură", a explicat Şerbănescu.

Referitor la anul 2010, analistul este de părere că a fost un an predictibil. "Dar mai puţin rău decât era posibil să se întâmple şi poate, din punctul meu de vedere, decât era necesar. Pentru că ceea ce a fost în 4 ani anterior fusese un delir care trebuia plătit şi care, după părerea mea, trebuia să dea naştere la nişte dureri cu mult mai mari decât cele care au fost. Asta înseamnă doar faptul că aceşti ani nu au fost încă plătiţi şi că plata va continua", este de părere Şerbănescu. Vorbind despre afirmaţiile unor analişti, care spun că anul acesta Româ-nia ar fi putut avea creştere economică, Şerbănescu a afirmat că astea sunt poveşti de adormit copiii. "Nu avea din ce să fie creştere economică. 2010 a fost extrem de semnificativ din acest punct de vedere din cauza faptului că s-a întâmplat ceva ce este cam trecut cu vederea, respectiv creşterea fulminantă a exporturilor de 25-27%. Un an cu totul remarcabil. Dar nu a putut să mişte decât o mică porţiune din economie care nu reprezintă decât vreo 25% arătând în mod semnificativ că ceea ce poate trage occidentul din economia din Româ-nia e o parte mică şi că acest lucru s-a încheiat. Ce a fost, a fost. Mai mult de atât nu se poate. Poate să crească occidentul cu 200%, mai mult nu are. Restul de 75% din economie trăieşte pe cerere internă, iar cererea internă trebuia să scadă pentru că o luase razna în cei 4 ani anteriori într-un mod nesustenabil. Aşadar poveştile cu dacă făceam, măsuri anticriză dacă etc. sunt poveşti. Adică ce e anticriza? Măsuri de stimulare a consumului. Cine să plătească? Statul e în faliment, iar băncile nu-ţi mai dau bani pentru chestiile de consum. Aşadar nu avea de unde să provină creşterea economică", a conchis Ilie Şerbănescu.

Ilie Şerbănescu despre previziunile privind creşterea economică din 2011: "Sunt poveşti de adormit copiii".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca este suficient sa citim motivatiile - jenante, dupa parerea mea - din preambulul Ordonantei de Urgenta 130/28.12.2010 prin care, practic, a fost anulata orice posibilitate de a se mai infiinta vreo farmacie in orasele din Romania (in deplina concordanta cu solicitarea adresata conducatorilor de catre Patronatul farmacistilor, sub semnatura doamnei presedinte I, Cacoveanu si a doamnei vicepresedinte A. Cismas si in profunda ignorare a punctului de vedere formulat de Consiliul Concurentei din Romania) si te intrebi : oare noi suntem pregatiti pentru integrarea completa in aceasta Europa ?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb