Preşedintele Ion Iliescu a declarat ieri că era obligaţia părţii ucrainene să informeze în prealabil România, să prezinte proiectele, studiile privind impactul asupra mediului care stau la baza construirii canalului Bîstroe. Potrivit şefului statului, pentru că nu s-a făcut acest lucru, partea română şi-a exprimat din acest punct de vedere nemulţumirea şi s-a adresat organismelor internaţionale de unde, din păcate, "deocamdată răspunsurile sînt neadecvate".
Ion Iliescu a reamintit că i-a spus direct omologului său ucrainean Leonid Kucima poziţia sa despre construcţia canalului Bîstroe şi a reamintit că este o regulă elementară între statele vecine exprimată şi prin Tratatul dintre cele două ţări privind delimitarea frontierei că atunci cînd există ape pe frontieră orice lucrare hidrotehnică, chiar pe mal, care se efectuează, presupune o informare reciprocă preliminară. Ion Iliescu nu este de părere că dialogul cu partea ucraineană în construcţia canalului Bîstroe reprezintă un eşec al diplomaţiei române, după cum s-a comentat în presă: "Este o prostie acest lucru.
"Este o prostie acest lucru. A fost o încălcare a normelor diplomatice de unul din parteneri şi este eşecul celeilalte diplomaţii care nu respectă normele internaţionale. Aprecierea că ar fi un eşec al diplomaţiei române mi se pare nedreaptă şi incorectă".
Preşedintele Ion Iliescu a menţionat că s-a făcut totul de către partea română pentru a dialoga cu vecinii ucraineni în construcţia canalului Bîstroe, reamintind că au avut loc convorbiri pe această temă direct de la şef de stat la şef de stat, apoi între cei doi premieri şi mult mai tîrziu, după încercări repetate din partea română, între experţii din cele două ţări.
• Băsescu îi face responsabili pe Iliescu-Năstase-Geoană
Liderul PD, Traian Băsescu, a apreciat, ieri că "tripleta" Iliescu-Năstase-Geoană are o mare responsabilitate în pierderea influenţei strategice a României la Dunăre, prin construirea canalului Bîstroe de către Ucraina. "În inima NATO, între România şi Bulgaria, vor avea acces navele statelor care n-au fost întotdeauna cei mai buni prieteni ai Alianţei Nord-Atlantice", a spus ieri Traian Băsescu. El consideră că, după construirea canalului, România va împărţi accesul la Dunăre "poate cu flota rusă, poate cu cea ucraineană". Băsescu i-a acuzat pe şeful statului, pe premier şi pe ministrul de Externe că au fost "incapabili să apere interesul naţional". Adrian Năstase şi Mircea Geoană au aflat, cu trei luni înainte de inaugurare, că din anul 2001 se construieşte canalul Bîstroe, care va afecta ecosistemul şi influenţa strategică a României, a afirmat Băsescu.
El a spus că îi aminteşte lui Năstase că în 1998 România a reuşit să determine, la o conferinţă internaţională, respingerea propunerii ucrainene privind Bîstroe.
Soluţia pentru a contracara construirea canalului Bîstroe, care se află de peste 30 de ani la Ministerul Transporturilor, constă în construcţii hidrotehnice care să mărească debitul de apă pe canalul Sulina, a adăugat liderul PD, fost ministru al Transporturilor.