"Îmi doresc ca România să înceapă să conteze, la nivel european, să fie o promotoare a politicilor publice, nu doar un beneficiar"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 1 - 2 decembrie 2023

"Îmi doresc ca România să înceapă să conteze, la nivel european, să fie o promotoare a politicilor publice, nu doar un beneficiar"

English Version

(Interviu cu Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR)

Întreprinderile mici şi mijlocii din ţara noastră au contribuit şi în acest an la creşterea economiei naţionale, chiar dacă am avut o creştere mai firavă comparativ cu anul 2022. Cu toate acestea, din cauza creşterii deficitului bugetar determinată în principal de majorarea cheltuielilor publice, antreprenorii români au fost nevoiţi să se confrunte cu noi modificări fiscale, care unele au intrat în vigoare de la 1 noiembrie 2023, iar altele vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, dar şi cu două majorări ale salariului minim pe economie, măsuri care le-au dat peste cap planurile de afaceri şi investiţiile programate în urmă cu un an.

Aşa că 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, găseşte mediul de afaceri privat în expectativă, cu speranţa că măcar anul viitor, când sunt programate patru rânduri de alegeri, va avea parte de stabilitate şi predictibilitate fiscală.

Despre provocările cu care se confruntă IMM-urile din ţara noastră şi despre aşteptările pentru anul 2024, ne-a vorbit într-un interviu Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Reporter: Care este situaţia IMM-urilor când ne apropiem de finalul anului 2023? Ce provocări au întâmpinat antreprenorii în cursul acestui an?

Florin Jianu: În ceea ce priveşte provocările, aş pleca de la analiza pe care noi am efectuat-o şi anume Carta Albă a IMM-urilor. Principalele trei probleme relevate de IMM-uri în anul 2023 sunt inflaţia(recunoscută ca problemă de 60% dintre antreprenorii participanţi la analiză), scăderea cererii interne - 42% şi costurile ridicate ale creditelor - 33%. Sigur, în top 10 al preocupărilor antreprenorilor rămân pregătirea şi menţinerea personalului, incertitudinea evoluţiei viitoare dat fiind contextul pandemic şi al războiului de la graniţa României, cât şi concurenţa neloială sau creşterea taxelor şi majorarea salariilor. Faţă de anul precedent, când pe primul loc se afla tot inflaţia, urmată de incertitudinea evoluţiilor viitoare şi birocraţie, în 2023 îngrijorarea principală a mediului de afaceri e reprezentată de scăderea cererii interne, scădere care este urmare a reducerii creşterii economice constatată şi în raportările oficiale.

Reporter: Cum vor impacta măsurile fiscale şi majorarea salarială viitorul exerciţiu financiar al IMM-urilor din ţara noastră?

Florin Jianu: Noi avem o poziţie foarte clară cu privire la salariul minim pe economie, care a fost deja mărit de două ori în acest an. De la 1 ianuarie 2023, salariul minim a crescut de la 2550 lei la 3000 lei, iar de la 1 octombrie a devenit 3300 lei, cu diferenţe în sectorul agricol şi în construcţii. Considerăm că anul 2024 trebuie să fie un an al stabilităţii şi, dacă nu o să mai avem modificări de natură fiscală, vom avea o economie stabilă care încet-încet îşi va reveni. Prea mult s-a discutat în 2023, mai ales în a doua jumătate a anului, începând cu luna iulie, numai despre reforme fiscale, despre Cod Fiscal şi despre modificări de taxe şi impozite, iar aceste lucruri nu fac bine mediului de afaceri. Aş vrea să schimbăm acest tip de discuţie într-una axată pe susţinerea mediului de afaceri, deoarece cât reuşim de mult să susţinem mediul de afaceri cu atât va fi mai performant. Susţinerea aceasta poate însemna chgiar şi numai stabilitate şi predictibilitate, nu neapărat nişte măsuri. În perspectiva salariului minim pe economie, patronatele şi-au exprimat clar, la unison, că nu mai pot fi mărite de la 1 ianuarie 2024, că discuţiile privind posibilitatea măririi salariilor ar trebuie să fie în a doua jumătate a anului viitor. În ceea ce înseamnă reforma fiscală, nu trebuie să crească nicio taxă şi niciun impozit în anul 2024, pentru că acest an trebuie să fie unul al stabilităţii.

Doar 54% din IMM-uri intenţionează să acceseze fondurile europene

Reporter: Mai sunt interesate IMM-urile de accesarea fondurilor europene? Care sunt principalele domenii în care antreprenorii ar fi dispuşi să acceseze finanţarea europeană?

Florin Jianu: Dacă ne uităm la faptul că suntem deja aproape în 2024, peste numai o lună, şi la faptul că exerciţiul financiar european multianual priveşte perioada 2021-2027, constatăm că am ajuns la mijlocul exerciţiului financiar şi niciun euro nu a ajuns în economia reală. Aceasta este o problemă care are drept consecinţă faptul că IMM-urile nu mai cred sau mai bine zis îşi pierd încrederea în fondurile europene. Carta Albă a IMM-urilor ediţia din anul 2023 arată că numai 54% din IMM-uri intenţionau să acceseze fondurile europene faţă de anul 2022 când procentul se ridica la 72%. Această diferenţă de 20 de procente în defavoarea intenţiei de a accesa fondurile europene e datorată faptului nu că nu e nevoie, ci lipsei fondurilor disponibile. Aplicaţiile s-au deschis foarte târziu, concentrarea autorităţilor publice a fost pe închiderea vechiului exerciţiu financiar 2014-2020(+3) şi pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care nu are în continuare resursele adecvate pentru mediul de afaceri. Din toate discuţiile legate de PNRR, majoritatea banilor au ajuns sub formă de împrumuturi către bănci, fără crearea fondurilor de investiţii pe care guvernul intenţiona iniţial să le creeze. Legat de natura investiţiilor, IMM-urile doresc să investească în primul rând în tehnologie, în echipamente, în al doilea rând în digitalizare şi în al treilea rând în educaţie, adică în abordări manageriale, de marketing şi pregătirea resurselor umane. Aş mai adăuga şi internaţionalizarea pentru anumite categorii de IMM-uri şi asta nu neapărat reieşind din analizele noastre ci mai mult din dorinţa noastră de a susţine mai multe companii care să reuşească să se internaţionalizeze.

Reporter: De curând a fost lansată aplicaţia privind digitalizarea avansată a mediului de afaceri. Sunt de ajuns cele 150 milioane euro alocate în acest scop?

Florin Jianu: E un început şi ca orice început trebuie salutat, susţinut, dar demersurile pentru susţinerea digitalizării IMM-urilor trebuie să fie pe scară largă. Mai degrabă aş vedea un program de vouchere de digitalizare care să ajungă la sute de mii de IMM-uri. În funcţie de nevoi sunt diverse tipuri de programe, dar dacă ne gândim la masa critică în privinţa digitalizării, avem nevoie de programe care să ajungă la sute de mii, dacă nu până la un milion de IMM-uri, PFA-uri şi microîntreprinderi.

"Într-un an cu patru rânduri de alegeri, nimeni nu îşi asumă modificări fiscale"

Reporter: Ce speranţe aveţi pentru anul 2024, care se anunţă unul plin de convulsii prin prisma celor patru rânduri de alegeri?

Florin Jianu: Anul viitor poate fi o oportunitate pentru mediul de afaceri în sensul stabilităţii politicilor fiscale. Într-un an cu patru rânduri de alegeri, nimeni nu îşi asumă modificări fiscale. Aceasta ajunge să fie o binecuvântare pentru mediul de afaceri în lipsa reformelor sau schimbărilor. Mi-aş dori ca în anul 2024 autorităţile să se concentreze - independent de alegeri - şi pe câteva programe de construcţie pentru mediul de afaceri, să ne preocupăm din nou de zona de start-up-uri, de zona de întreprinderi care să se scaleze, de zona de întreprinderi care să se internaţionalizeze, de susţinere a firmelor afectate de războiul din Ucraina. Sunt câteva instrumente de construcţie care nu leagă viaţa economică de alegerile din anul 2024. Din perspectiva politicilor publice şi a provocărilor, mi-aş dori ca încet-încet la nivel european România să înceapă să conteze, să joace rolul unei ţări mari care nu e doar beneficiară a politicilor europene, ci e unul dintre promotorii acestor politici. Să avem politici adecvate pentru IMM-uri care să însemne o simplificare pe scară mai largă şi modele de bună practică,

Reporter: Ce mesaj aveţi pentru antreprenori cu prilejul Zilei Naţionale a României?

Florin Jianu: Cu prilejul Zilei Naţionale, cred că ar trebui cu toţii... Mă feresc să spun să fim mândri că suntem români, pentru că antreprenorii sunt mândri că sunt români în fiecare zi. Le urez sănătate şi putere de muncă antreprenorilor, angajaţilor lor şi le mulţumesc pentru ceea ce fac în fiecare zi pentru întreaga societate românească. Dacă România progresează neîntrerupt de peste 30 de ani - are cea mai mare creştere la nivel european şi cea mai solidă evoluţie în ultimii 30 de ani - asta se datorează în întregime mediului de afaceri privat şi acest lucru trebuie menţionat şi sărbătorit şi de Ziua Naţională.

Reporter: Vă mulţumim.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Vorbe...

    Sunt si intreprinderi de stat care ajuta la progresul Romaniei:Hiroelecrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transel ectrica, Antibiotce Iasi, etc.sunt numai cateva intreprinderi care fac profit cumulat mai mare decat zeci de mii de IMM-uri!Si toate intreprinderile din agricultura beneficiaza de subventii la hectar, la motorina etc, in fiecare an, tot din bugetul statului! Deci s-o lase mai moale cu "numai intreprinderile private contribuie la cresterea economiei"!

    1. toate fimele de mai sus sunt de stat si private. si merg bine. poti lua actiuni la bursa.

      dar ce e 100% de stat e prastie: posta romana, cfr, aeroporturile etc 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb