Impactul majorării, de la 1 ianuarie 2023, cu 10% a pensiilor se ridică la 11 miliarde lei, a declarat, ieri, Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
"Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre. Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă", a afirmat Marius Budăi.
Ministrul Muncii a mai spus că în momentul în care a propus majorarea de 10% a identificat şi sursa bugetară necesară implementării acestei măsuri.
"Ne-am bazat pe cifre foarte clare, pe cifre care sunt postate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe execuţia bugetară din cadrul Ministerului de Finanţe", precizat Marius Budăi.
În schimb, reprezentanţii opoziţiei susţin că pensiile pot fi majorate cu un procent mai mare. Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR), a afirmat recent că actuala coaliţie guvernamentală PSD-PNL-UDMR poate majora pensiile cu procentul de 27%, deoarece procentul de 9,4% privind cheltuielile publice cu pensiile, prevăzut în PNRR, îi permite acest lucru dacă, bineînţeles, Executivul deţine şi fondurile necesare în bugetul de stat.
Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR), susţine că este nevoie de o majorare a pensiilor, dar nu şi de o majorare a pensiilor speciale, care în acest an au crescut de 137 de ori mai mult decât pensia medie.
"Privilegiul lor este povara noastră. În primele 9 luni din 2022, pensionarii speciali au devenit tot mai bogaţi. Pensia specială medie a crescut cu 822 de lei, iar pensia medie a bunicilor noştri a crescut doar cu 6 lei. Cifrele oficiale ne arată adevărata prioritate a sistemului de pensii publice. Un sistem creat de PSD-PNL în care pensia specială medie creşte de 100 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obişnuiţi. În campanie promiteau că desfiinţează pensiile speciale. Acum au voturile să treacă orice lege vor, chiar şi să schimbe Constituţia. Şi totuşi nu desfiinţează pensiile speciale. De ce? Pentru că însuşi statul este condus de speciali. Acum e mai clar ca niciodată. Gândiţi-vă că însuşi prim-ministrul României are o pensie specială mai mare decât salariul. (...) Privilegiile acestea ne arată pentru ce plătim atâtea taxe şi impozite. Ca să fie clar, privilegiile sunt un cost pe care îl suportă contribuabilii prin toate taxele şi impozitele pe care le plătesc. Taxe şi impozite care au crescut recent şi vor mai creşte. Privilegiul unora este povara altora. Fiecare leu dat ca pensie specială trebuie luat prin taxe şi impozite, sau împrumutat. Cum se face că pentru a reduce impozitarea muncii nu sunt bani, dar pentru pensii speciale se găsesc întotdeauna?", a scris Claudiu Năsui, pe pagina oficială de Facebook.
Amintim că, pe lângă majorarea pensiilor cu 10%, tot de la începutul anului viitor Guvernul doreşte şi majorarea salariului minim pe economie la 3000 lei, potrivit declaraţiilor ministrului Muncii, Marius Budăi.