Anul trecut, consumul pe locuitor la carne şi produse alimentare a crescut cu 7,4%, de la 59,4 kg/locuitor la 63,8 kg/locuitor, comparativ cu anul 2003, potrivit datelor furnizate vineri de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Pe specii, la carne de bovine, consumul a crescut de la 7,8 kg/locuitor la 9,5 kg/locuitor (cu 21,8%), la carne de porc, de la 29,6 kg/locuitor la 29,7 kg/locuitor (plus 0,3%), iar la carne de pasăre, de la 20,2 kg/locuitor la 22,9 kg/locuitor (plus 13,4%). A crescut şi consumul de lapte şi produse din lapte (în echivalent lapte), de la 227,7 kg/locuitor la 231,1 kg/ locuitor (adică cu 1,5%), iar consumul de ouă, de la 306 buc./locuitor la 313 buc./locuitor (plus 2,3%). De asemenea, şi consumul de ulei a fost mai mare, acesta ajungînd, de la 10,4 kg/locuitor, la 11,8 kg/ locuitor (plus 13,5%). La stabilirea consumului s-a luat în considerare producţia internă, precum şi importul şi exportul principalelor produse alimentare. Raportarea s-a făcut la o populaţie de 21,7 milioane locuitori, din care: 11,6 milioane locuitori - populaţie urbană şi 10,1 milioane locuitori - populaţie rurală. Anul trecut, creşterea efectivelor de animale şi a producţiilor zootehnice a determinat o creştere a consumului pe locuitor, la principalele produse alimentare, faţa de anul 2003, cuprinsă între 0,3 şi 21,8%.
În 2004, am mîncat mai multe produse alimentare
Isabelle Stan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 februarie 2005