Ţara noastră ar putea avea o creştere economică de 0,8% în acest an ca urmare a restrângerii creditării şi a declinului activităţii economice, estimează agenţia de evaluate Standard&Poor"s într-un raport asupra României. În 2010, ţara noastră îşi va îmbunătăţi situaţia economică, reluând procesul de creştere economică, avansul prognozat al produsului intern brut fiind de 1,8%, potrivit raportului S&P.
Cauzele acestei evoluţii sunt, în opinia analiştilor, recesiunea din zona euro şi creşterile economice sub aşteptări ale unor parteneri comerciali ai ţării noastre care vor influenţa activitatea economică a tuturor ţărilor emergente.
În privinţa deficitului de cont curent, acesta se va reduce treptat în următorii ani, mai informează analiştii, de la 13,5% din PIB în 2008, la 10,6% din PIB în acest an, respectiv 10,1% din PIB în 2010.
Acoperirea deficitului de cont curent va fi destul de dificilă din moment ce ponderea investiţiilor străine directe în PIB se va reduce la aproape jumătate, de la 6,2% în 2008, la 3,2% în 2009, al fel ca în 2010, se menţionează în raportul companiei de evaluare.
Analiştii apreciază că deficitul bugetar al ţării noastre se va adânci la 6,2% din PIB în acest an, faţă de nivelul înregistrat în 2008 de 5,2%, dacă Guvernul nu ia măsuri de restrângere a cheltuielilor bugetare în condiţiile în care creşterea veniturilor a început să decelereze puternic. În 2010 în schimb, S&P vede o reducere a deficitului până la 4,9% din produsul intern brut.
Datoria publică guvernamentală s-ar putea majora cu aproape 5 puncte procentuale, până la 20,7% din PIB în 2009, urmând ca în 2010, ponderea acesteia în produsul intern brut să crească până la 24,1%.
Comisia Europeană ar putea îngheţa fondurile pentru ţara noastră în condiţiile în care Guvernul nu va implementa măsuri de îmbunătăţire a accesării fondurilor europene, precum şi măsuri împortriva corupţiei, apreciază analiştii Standard&Poor"s. "Deşi statul a făcut progrese în acest domeniu, mediul politic fragmentat reprezintă un motiv de îngrijorare pentru implementarea măsurilor. Progresul în aceste domenii depinde în mod crucial de disponibilitatea Guvernului". Analiştii explică faptul că după aderarea României la UE, Comisia Europeană a evaluat progresul înregistrat în domeniul siguranţei alimentelor, administrării fondurilor pentru agricultură, reformei în justiţie şi luptei împotriva corupţiei.", considerându-l, însă, insuficient.
Avansul creditării este aşteptat să se reducă, de asemenea, pe măsură ce băncile îşi înăspresc condiţiile de creditare, se menţionează în raport. Mai mult, riscul ca băncile mamă să reducă finanţarea către filialele din ţara noastră creşte tot mai mult, apreciază analiştii.
Ei mai apreciază că în 2009 inflaţia se va tempera până la 5,3%, apreciind că tendinţa dezinflaţionistă se va menţine, nivelul prognozat fiind de 4,7% în 2009 şi 4,3% în 2010.
Perspectiva negativă a României reflectă posibilitatea retrogradării ţării noastre în condiţiile în care restrângerea finanţării externe pentru ţara noastră va duce la o încetinire abruptă a creşterii economice, susţin analiştii. "România este vulnerabilă la un scenariu de reducere rapidă a fluxurilor de capital care ar presupune o ajustare drastică a economiei reale şi ar duce la deteriorarea deficitului bugetar", se mai menţionează în raport.