ÎN 2013 ŞI 2014 Crama Avereşti investeşte 4,5 milioane euro în replantare şi lansarea unor vinuri noi

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 21 noiembrie 2013

Crama Avereşti investeşte 4,5 milioane euro în replantare şi lansarea unor vinuri noi

Interviu cu directorul general Crama Avereşti, Constantin Duluţe

Producătorul de vinuri Avereşti are planuri de investiţii în valoare de circa 4,5 milioane de euro, pentru 2013 şi 2014, după cum ne-a spus, în cadrul unui interviu, Constantin Duluţe, directorul general al companiei. Domnia sa ne-a precizat că banii vor fi cheltuiţi pentru replantări şi pentru realizarea unor vinuri noi.

Crama Avereşti a intrat, din acest an, şi pe piaţa vinurilor rose şi intenţionează ca, pe viitor, să exporte o parte din produsele sale.

Zilele următoare, în cadrul târgului de vinuri Goodwine, compania va lansa Busuioaca de Bohotin demidulce.

Reporter: Cum caracterizaţi anul 2013, din punct de vedere viticol?

Constantin Duluţe: Anul viticol 2013 a fost un an bun, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Creşterea cantitativă s-a datorat producţiilor mai mari decât de obicei, dar şi intrării pe rod a parcelelor pe care le-am replantat în anul 2010, când am accesat pentru prima dată fonduri europene.

Reporter: Ce cantitate de vin aţi produs în acest an?

Constantin Duluţe: În 2013 am obţinut o cantitate de 18.000 hl de vin. Majoritatea vinurilor noastre sunt albe, iar în 2013 am adăugat în portofoliu vinuri roze, urmând ca în cursul lui 2014 să completăm şi segmentul de vinuri roşii. Din gama vinurilor seci am produs Zghihara de Huşi, Aligote, Sauvignon Blanc, Fetească Regală şi Cuvee sec Rene Faure. Pe segmentul vinurilor demiseci am produs Fetească Regală, Cuvee demisec Ave şi Cuvee demisec Regal, iar pe partea de vinuri demidulci - Fetească Regală şi Busuioacă de Bohotin.

Reporter: Mâine începe târgul de vinuri Goodwine. Cu ce noutăţi vă prezentaţi la eveniment?

Constantin Duluţe: Cu ocazia târgului Goodwine lansăm pe piaţă Busuioacă de Bohotin demidulce. Acest vin cu origini în Podgoria Huşi va fi disponibil începând cu martie 2014, în limita a 20.000 de sticle.

Reporter: Luaţi în calcul ieşirea la export?

Constantin Duluţe: Vinul de Avereşti a început în zona Moldovei, unde îşi are şi rădăcinile, urmându-şi evoluţia şi în zona Munteniei. Scopul nostru imediat este să acoperim întreaga ţară, dar pregătim şi intrarea pe piaţa externă cu noile soiuri plantate. În prezent, vinurile noastre sunt prezente în HoReCa, dar şi în retail.

Pe HoReCa avem o colecţie pe care unii ar numi-o "alfabetică". Veţi recunoaşte aceste vinuri prin etichetele cu scut şi iniţiala soiului înscrisă. În colecţie avem soiurile de Zghihara, Aligote, Fetească Regală şi mai nou Busuioacă de Bohotin. La această gamă se adaugă şi cupajul Rene Faure (Zghihara şi Aligote), o întâlnire distinsă dintre două soiuri, dintre două culturi şi dintre două lumi care se aştern perfect, una în braţele celeilalte.

Rene Faure este numele primului inginer din domeniu, cel care a pus bazele centrului viticol şi a cultivat cu inspiraţie soiuri româneşti alături de soiuri franţuzeşti.

Pentru retail avem o gamă ce numeşte locuri şi îndemnuri la voie bună din ţinutul vinului de Avereşti. Astfel, în magazine găsim vinuri ca să Povesteşti (Zghihară de Huşi), Îndrăzneşti, Cinsteşti, Dăruieşti, Drăgosteşti şi Cucereşti (Fetească Regală demidulce).

Reporter: Ce investiţii aţi derulat în 2013 şi ce buget aţi alocat în acest sens?

Constantin Duluţe: În 2013 am început reînfiinţarea unui areal de 110 ha de vie şi dotarea fermelor, investiţie care se ridică la 2 milioane de euro.

Reporter: Ce planuri de investiţii aveţi pentru anul viitor?

Constantin Duluţe: Pentru 2014 avem în proiect investiţii de 2,5 mil euro, bani care vor fi cheltuiţi pentru realizarea unei linii de vinuri aromate şi roşii şi pentru replantarea a încă 100 ha de vie.

Reporter: Ce suprafaţă de viţă de vie deţineţi în prezent?

Constantin Duluţe: Acum avem 550 de ha de vie, din care 230 de ha sunt pe rod şi 320 de ha - vie tânără. Intenţionăm să replantăm toată suprafaţa de vie veche în următorii doi ani. Imediat după alocarea fondurilor europene, societatea a cerut finanţare pentru replantare, înfiinţarea unei linii de îmbuteliere şi investiţii în ferme, în total investiţia ajungând la 9 milioane de euro. Pentru replantare au fost cheltuite peste 6,5 milioane de euro, fiind înlocuită viţa de vie de pe o suprafaţă de 320 de ha. Printre noile soiuri se numără Busuioaca de Bohotin, Traminer, Sauvignon, Muscat Ottonel şi Cabernet Sauvignon. Linia de îmbuteliere, în care au fost investite aproximativ 2 milioane de euro, a fost finalizată în 2011, anul din care putem să începem să vorbim despre relansarea centrului viticol ca fiind Crama Avereşti.

Reporter: Ce estimări aveţi în ceea ce priveşte sectorul vitivinicol din ţara noastră?

Constantin Duluţe: Suprafeţele de viţă de vie sunt într-o continuă reînnoire, dar cantitatea de vin vândută este în scădere.

Reporter: Mai este loc pentru alţi producători de vin de calitate pe piaţa noastră?

Constantin Duluţe: Pentru vinurile de calitate a fost, este şi va fi în continuare loc pe piaţă.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre consumatorii de vin de la noi?

Constantin Duluţe: Este îmbucurător faptul că majoritatea consumatorilor sunt din ce în ce mai educaţi în ceea ce priveşte alegerea unui tip de vin. În privinţa aceasta, cel mai mare merit revine degustătorilor, somelierilor, bloggerilor de vin şi revistelor de profil, dar şi companiilor care se întrec în degustări şi în lansarea vinurilor de calitate superioară pentru clienţii lor. Adevărul este că oamenii cer informaţii, iar mulţi îşi doresc să ştie să aprecieze şi să aleagă un vin bun.

Reporter: Ce lipsuri are domeniul în care activaţi?

Constantin Duluţe: Vorbim despre lipsuri la modul general şi anume câştigarea încrederii într-un mediu în care cele mai mici zvonuri sunt repede însuşite şi considerate adevăruri, iar obiceiurile vechi sunt greu de combătut.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb