EximBank a încheiat anul 2014 cu un profit net de 46,6 milioane de lei (circa 10,5 milioane de euro), valoare care ridică profitul net cumulat al băncii în perioada 2013-2014 la un nivel de 92 de milioane de lei, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Banca a realizat anul trecut un profit operaţional de 121 de milioane de lei, cu 50% mai mare faţă de cel din 2013, rezultatul final fiind afectat de un cost al riscului de 67 de milioane de lei, pe fondul operaţiunilor de scoatere în afara bilanţului a unor creanţe aferente în proporţie de 98% expunerilor acordate înainte de 2013, se arată în comunicat.
"Banca şi-a majorat anul trecut expunerea totală la 4,7 miliarde de lei, faţă de 4,5 miliarde de lei în 2013, acţionând pe o piaţă de corporate banking caracterizată de o cerere de creditare scăzută şi, în acelaşi timp, de o concurenţă puternică", a spus Traian Halalai, preşedintele EximBank.
Pe parcursul anului trecut, EximBank a acordat credite noi în valoare de aproape 900 de milioane de lei, nivel în linie cu cifrele înregistrate anul anterior. Principalii beneficiari ai noilor facilităţi de finanţare au fost companiile mari, cu o pondere de 57% în totalul creditelor noi acordate, urmate de întreprinderile mici şi mijlocii (41%).
Potrivit lui Traian Halalai, nivelul creditelor neperformante a fost de 3,1%, în 2014, faţă de o medie a sistemului bancar de circa 14%.
Autorităţile au decis recent ca activităţile specifice unei bănci de dezvoltare să fie gestionate de EximBank, modelul operaţional urmând să se concentreze pe finanţarea economiei reale şi creşterea eficienţei politicilor macroeconomice, cu accent pe facilitarea absorbţiei fondurilor europene în perioada 2015-2020, prin asigurarea cofinanţării proiectelor care reprezintă angajamente ale României faţă de UE.