ÎN 2018: Ofertele publice iniţiale au dominat piaţa tranzacţiilor globale

M.I.
Internaţional / 7 ianuarie 2019

Ofertele publice iniţiale au dominat piaţa tranzacţiilor globale

Megatranzacţiile şi ofertele publice iniţiale pentru companiile "unicorn" (companii cu valoare de piaţă de peste un miliard de dolari) au dominat piaţa tranzacţiilor globale în 2018, iar tendinţa va continua şi în 2019, conform raportului internaţional Global IPO trends, remis astăzi de Agerpres.

Tranzacţiile IPO (Oferta Publică Iniţială) din 2018 se înscriu pe un curs stabil în pofida volatilităţii şi incertitudinilor, iar 2019 va începe prudent, activitatea IPO urmând să se intensifice în al doilea semestru, apreciază analiştii.

Sectorul tehnologiei conduce cu un număr record de 40 de IPO-uri, care au implicat aşa-numitele companii "unicorn", totalizând 32,2 miliarde de dolari.

Valoarea capitalului atras din tranzacţiile IPO de la nivel global a urcat în 2018, pe fondul creşterii încrederii investitorilor, a lichidităţilor mari, valorilor de piaţă solide şi dobânzilor mici. De la începutul anului 2018, s-au înregistrat 1.359 de oferte publice iniţiale (IPO), cu o valoare totală de 204,8 miliarde de dolari, marcând o creştere cu 6% a veniturilor atrase, în pofida unei scăderi cu 21% a volumului.

Din perspectiva volumului de tranzacţii, regiunea Asia-Pacific a înregistrat o scădere, dar şi-a menţinut poziţia dominantă, în timp ce regiunile America de Nord şi de Sud şi EMEIA au înregistrat o cotă mai mare în volumul tranzacţiilor. Sectoarele tehnologic, industrial şi al sănătăţii au fost cele mai prolifice din punctul de vedere al numărului de tranzacţii în 2018, acumulând împreună 652 de IPO-uri (48% din numărul de tranzacţii IPO globale), în valoare totală de 84,2 miliarde de dolari (41% din valoarea capitalului atras la nivel global).

În ultimul trimestru 2018 (326 de IPO-uri şi capital atras de 53,7 miliarde de dolari), s-a înregistrat o scădere de 34% a volumului tranzacţiilor şi de 10% a valorii capitalului atras, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. Volatilitatea pieţelor şi persistenţa incertitudinilor geopolitice au contribuit la un declin puternic al activităţii IPO în toate regiunile în T4 2018 faţă de trimestrul anterior, ceea ce indică un început de an 2019 prudent. Aceste constatări, precum şi alte concluzii, au fost publicate în raportul trimestrial al EY, Global IPO trends: Q4 2018.

Datorită celor 261 de IPO-uri cu o valoare a capitalului atras de 60 miliarde dolari, volumul şi veniturile tranzacţiilor de pe pieţele IPO din America de Nord şi de Sud au depăşit în 2018 valorile din 2017 cu 14% şi, respectiv, 16%. SUA se menţin ca principală sursă de IPO-uri în 2018, cumulând 79% din numărul de tranzacţii IPO şi 88% din veniturile IPO în regiune.

Asia-Pacific a continuat să domine activitatea IPO globală, din această regiune provenind şase dintre primele zece burse de valori ca număr de tranzacţii şi cinci dintre primele zece burse de valori ca venituri. Cu toate acestea, numărul de tranzacţii din 2018 (666 de tranzacţii) a scăzut cu 31% în comparaţie cu 2017, în timp ce valoarea capitalului atras (97,1 miliarde de dolari) a crescut cu 28%, datorită numeroaselor megatranzacţii IPO din regiune.

În regiunea EMEIA, numărul tranzacţiilor (432) şi valoarea capitalului atras (47,7 miliarde dolari) au scăzut în 2018. Activitatea IPO în EMEIA s-a redus cu 16%, respectiv 26% în 2018 faţă de 2017 în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii şi valoarea capitalului atras, tensiunile geopolitice având un impact clar asupra activităţii IPO.

În 2018, EMEIA a înregistrat o creştere a cotei din piaţa IPO globală, ajungând la 32% din volumul de tranzacţii global şi 23% din valoarea capitalului atras. De asemenea, din EMEIA provin trei dintre principalele zece burse de valori, în funcţie de capitalurile atrase (Germania, Marea Britanie şi India), şi două dintre principalele zece burse ca volum (India şi NASDAQ OMX).

Privind spre viitor, mai multe incertitudini vor prevala în 2019. Conform raportului, acestea ţin de tensiunile comerciale dintre SUA, China şi UE, rezultatul Brexitului şi incertitudinile legate de stabilitatea mai multor economii europene vor continua să existe şi, în cele din urmă, să dea tonul general al pieţei IPO. În acelaşi timp, având în vedere că se aşteaptă creşterea ratelor dobânzii în SUA, este posibil ca Banca Centrală Europeană să se simtă forţată să procedeze similar, ceea ce va influenţa şi activitatea IPO în trimestrele care urmează. Se preconizează că activitatea transfrontalieră îşi va păstra avântul cu mult dincolo de începutul anului, SUA, Hong Kong şi Londra continuând să reprezinte principalele destinaţii pentru activitatea IPO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb