ÎN ACEST AN Compania Naţională a Uraniului estimează pierderi de peste 101 milioane lei

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 noiembrie 2016

Compania Naţională a Uraniului (CNU), care se confruntă cu grave dificultăţi financiare, anticipează pentru acest an pierderi de 101,3 milioane lei (22,5 milioane euro), comparativ cu un rezultat negativ de 138,3 milioane lei (circa 31 milioane euro) anul trecut, potrivit proiectului privind bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, publicat, ieri, de Ministerul Energiei.

Documentul precizează că firma şi-a planificat venituri totale de 43,5 milioane lei, la cheltuieli de 144,8 milioane lei, potrivit News.ro.

CNU estimează că va avea 774 angajaţi la sfârşitul acestui an, faţă de 1.200 de angajaţi la începutul anului. La finalul anului 2014, compania avea aproape 1.500 de salariaţi.

Guvernul a aprobat la începutul lunii octombrie un ajutor de stat de 62 de milioane de lei pentru o perioadă de şase luni, pentru salvarea CNU.

Aproape o sută de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea-Botuşana, din judeţul Suceava, au protestat în luna august, invocând mai multe probleme legate de viitorul minei.

Cheltuielile cu personalul se ridică la 79,3 milioane lei în acest an.

"La fundamentarea cheltuielilor cu personalul s-a avut în vedere eficientizarea activităţii societăţii prin aplicarea unor măsuri de reducere a numărului de personal cu 478 salariaţi, faţă de nivelul preliminat al anului 2015", se arată în nota de fundamentare.

Reducerea numărului de personal se va efectua, în condiţiile legii, precizează documentul, prin aplicarea unui program de concedieri colective, program care va presupune măsuri de protecţie socială prin acordarea de plăţi compensatorii, indemnizaţie de şomaj şi venit de completare.

CNU a fost înfiinţată în 1997 şi are în administrare resursele minerale de uraniu din România.

Compania Naţională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.

CNU se confruntă cu dificultăţi majore economico-financiare din cauză că, începând cu anul 2011, compania de stat nu a mai beneficiat de subvenţii şi din cauză că exploatările la zăcămintele din Bihor şi Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situaţia dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, judeţul Neamţ.

În plus, Nuclearelectrica a reziliat în decembrie 2015 contractul cu Compania Naţională a Uraniului, deoarece preţul ofertat de CNU a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014.

Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a anunţat în februarie că a încheiat un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear, cu societatea canadiană Cameco Inc, după ce Compania Naţională a Uraniului, furnizorul tradiţional de materie primă, a majorat preţul cu 76%.

Ruperea contractului de furnizare pune în pericol activitatea Companiei Naţionale a Uraniului, care a fost creată special pentru a furniza materie primă pentru centrala de la Cernavodă şi nu are, în prezent, alţi cumpărători pentru producţia sa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb