Acţionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat, în adunarea de ieri, demararea programului atipic de răscumpărare de acţiuni, pentru cel mult 163,9 milioane de titluri SIF3, reprezentând maxim 7,5% din capitalul social al emitentului, ce include şi cedarea pachetului de acţiuni deţinut de societatea de investiţii financiare la Comcm Constanţa (CMCM), se arată în raportul emitentului remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Practic, în şedinţa de ieri, acţionarii SIF3 au decis demararea programului de răscumpărare de acţiuni proprii în vederea reducerii capitalului social, în condiţiile în care operaţiunea include achiziţionarea din piaţă a 32,84 milioane de acţiuni, ce vor fi achitate în numerar din rezervele societăţii, la preţul pieţei din momentul efectuării achiziţiilor dar nu mai mare de 0,32 lei/titlu, în timp ce pentru restul de aproape 131,06 milioane de titluri, societatea va ceda pachetul de 56,72% de acţiuni pe care SIF3 le deţine la Comcm.
"SIF Transilvania oferă la schimb, în cadrul programului de răscumpărare, întregul pachet de acţiuni deţinut la Comcm, iar oferta se va închide cu succes în situaţia valorificării integrale a pachetului de acţiuni oferit la schimb (conform principiului «totul sau nimic»). În caz de suprasubscriere alocarea se va realiza pro-rata", se mai specifică în comunicatul SIF Transilvania.
Este o decizie care vine în pofida faptului că, la jumătatea lunii februarie, ASF a atenţionat societatea de investiţii financiare că nu poate derula operaţiunea de piaţă, deoarece acţiunile CMCM sunt suspendate de la tranzacţionare din anul 2014, măsură ce produce efecte pe toate segmentele de piaţă administrate de BVB, inclusiv secţiunea specială dedicată ofertelor publice.
"În aceste condiţii, în lipsa clarificării situaţiei societăţii şi reintroducerii la tranzacţionare, acţiunile emise de societatea Comcm nu pot face obiectul unei oferte publice", menţiona ASF în comunicatul care a fost publicat de SIF Transilvania pe site-ul operatorului pieţei.
Mai mult, ASF arăta că introducerea în ofertă a unei clauze care să condiţioneze închiderea operaţiunii de subscrierea integrală a acţiunilor oferite la schimb de SIF3, nu este în conformitate cu prevederile legale privind irevocabilitatea pe întreaga perioadă de derulare a ofertei publice.
Pe de altă parte, SIF Transilvania susţine că motivul pentru care titlurile CMCM au fost suspendate de la tranzacţionare nu mai este de actualitate, sens în care societatea de investiţii a solicitat către ASF emiterea unui act administrativ individual pentru ca acţiunile să fie reintroduse la tranzacţionare.
Acum urmează ca SIF Transilvania să trimită prospectul de ofertă pentru aprobare către ASF.
La finalul lunii ianuarie, Constantin Frăţilă, acţionar al SIF3 a fost numit la conducerea Comcm, ceea ce trezeşte suspiciuni că operaţiunea de piaţă are în vederea ieşirea sa din acţionariat, în condiţiile în care acesta se află de mai mulţi ani în conflict cu Mihai Fercală, directorul general al societăţii de investiţii financiare cu sediul în Braşov.
Tot în adunarea de ieri, acţionarii SIF3 au aprobat reducerea capitalului social al SIF3 cu 2,18 milioane de lei, de la 218,428 milioane de lei, la 216,244 milioane de lei, ca urmare a anulării unui număr de 21,842 milioane de acţiuni dobândite de către societate în cadrul unui program de răscumpărare aprobat de acţionarii SIF Transilvania la finalul anului 2017.
De la începutul lui 2019 şi până în prezent, cotaţia SIF3 a urcat cu 16,74%, în condiţiile în care ieri preţul acţiunii a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 0,251 lei/titlu, ceea ce duce valoarea de piaţă a societăţii de investiţii cu sediul în Braşov la 548,255 milioane de lei.