ÎN ANUL 2014 FNGCIMM a acordat garanţii de 6,5 miliarde lei

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 martie 2015

FNGCIMM a acordat garanţii de 6,5 miliarde lei

Valoarea cererilor de plată solicitate de către bănci a crescut cu 45%

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat, anul trecut, garanţii de circa 6,5 miliarde lei, valoarea creditelor susţinute fiind de peste 9,4 miliarde lei, potrivit unui comunicat.

Numărul total de garanţii acordate de FNGCIMM în anul 2014 a fost de 35.570, în valoare totală de 6.455 milioane lei, cu o medie lunară de acordare de circa 3000 de garanţii, se arată în comunicat.

Astfel, soldul total al garanţiilor emise de FNGCIMM, la data de 31.12.2014, este în sumă de peste 15,1 miliarde lei.

Fondul anunţă că 11,5% din volumul garanţiilor a fost acordat pentru finanţarea investiţiilor, în timp ce 88,5%, pentru finanţarea capitalului de lucru.

Reprezentanţii FNGCIMM au transmis: "Aceste date relevă aceeaşi tendinţă ce se manifestă şi pe piaţa creditării, respectiv menţinerea în rândul IMM-urilor a preferinţei pentru garanţiile acordate pentru creditele ce finanţează capital de lucru, comparativ cu cele pentru investiţii, determinată cel mai probabil, de lipsa de apetit pentru risc a băncilor dar şi de lipsa încrederii agenţilor economici în asumarea de riscuri pentru demararea proiectelor de investiţii".

În acest an, FNGCIMM a acordat IMM-rilor un număr de peste 8.400 garanţii, cu o valoare garantată de peste 2,5 miliarde lei, în timp ce volumul creditelor susţinute a depăşit valoarea de 4,2 miliarde lei, rezultând o valoare medie a creditului garantat de circa 500 mii lei şi o valoare a garanţiei medii de aproximativ 300 mii lei, potrivit instituţiei.

Garanţiile au fost accesate în proporţie de 50% de întreprinderile mici, urmate de întreprinderile medii, cu 26%, microîntreprinderile având o pondere de 24%.

Distribuţia garanţiilor acordate IMM în funcţie de domeniul de activitate al finanţării garantate relevă un apetit mai mare al companiilor din comerţ, cu un volum de 45% din total (garanţii în valoare de 1.137 milioane lei), urmate de cele din industrie - 20% (502 mil lei), servicii - 15% (379 milioane lei), construcţii - 12% (293 milioane lei) şi agricultură - 8% (199 milioane lei), potrivit Fondului.

Prin programul Prima Casă, au fost acordate aproximativ 26.650 garanţii, cu un volum de garantare de circa 2,2 miliarde lei, pentru finanţări accesate în valoare de peste 4,3 miliarde lei, cu o valoare medie a finanţării de circa 161.500 lei, conform instituţiei.

Reprezentanţii FNGCIMM au mai precizat: "Procesul de curăţare a bilanţurilor operată de sistemul bancar, prin scoaterea creditelor neperformante în afara bilanţurilor, a avut un impact semnificativ asupra activităţii FNGCIMM, generând în 2014 faţă de 2013, o creştere cu 45% a valorii cererilor de plată solicitate de către bănci.

Rata cererilor de plată calculată la soldul garanţiilor a înregistrat la sfârşitul anului 2014, o creştere cu 60%, faţă de rata înregistrată la sfârşitul anului 2013.

În anul 2014, FNGCIMM şi-a majorat provizioanele specifice de risc pentru garanţiile plătite, rata de acoperire cu provizioane a plăţilor ajungând la 94% la sfarşitul anului 2014 faţă de 67% cât era anul precedent".

Precizările FNGCIMM au loc în contextul în care unii bancheri şi oameni de afaceri şi-au declarat public nemulţumirea faţă de FNGCIMM, spunând că această instituţie nu mai răspunde solicitărilor şi nu mai acordă despăgubiri.

Fondul a mai precizat, în comunicatul de ieri, că anul 2014 a însemnat totodată punerea în aplicare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi a României, în urma controlului efectuat la Fond la sfârşitul anului 2012, care au devenit executorii în luna octombrie 2014 şi care au presupus inclusiv iniţierea de demersuri în instanţă pentru recuperarea de la salariaţi a unor prime acordate, cu încălcarea legii, în anii 2010 şi 2011.

FNGCIMM închide anul 2014 cu venituri operaţionale în valoare de 179,2 milioane lei şi cu un rezultat al exerciţiului financiar de 11,1 milioane lei.

FNGCIMM pregăteşte instrumentele prin care va putea emite garanţii pentru fondurile europene

În anul 2015, FNGCIMM îşi propune intensificarea colaborării cu autorităţile guvernamentale pentru implementarea optimă a instrumentelor financiare de tip garanţii ce vor fi finanţate în cadrul programelor operaţionale 2014-2020, potrivit comunicatului instituţiei.

La sfârşitul lunii octombrie 2014, Guvernul României a aprobat un Memorandum privind desemnarea FNGCIMM ca organism de implementare pentru Instrumentele Financiare de tip garanţii finanţate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020. De asemenea, Fondul va susţine accesul la credite pentru cofinanţare, necesare beneficiarilor măsurilor aferente noilor Programe Operationale, ce urmează a fi lansate în anul 2015, potrivit comunicatului citat.

Totodată, Fondul anunţă că este în curs de negociere şi definitivare, cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor a unei noi Convenţii cadru plafon de garantare care răspunde, pe de o parte solicitărilor finanţatorilor cu privire la clarificarea şi detalierea anumitor aspecte menite a uşura verificarea eligibilităţii beneficiarilor şi întocmirea dosarului de plată, iar pe de altă parte introduce elemente de analiză menite să reducă riscul FNGCIMM la acordarea garanţiilor şi să fluidizeze procesul de analiză şi soluţionare a cererilor de garantare şi a celor de plată la nivelul FNGCIMM.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Neconcludent. Cat dintre garantiile acordate nu se mai ramburseaza (cresterea de 60% din ceva neprecizat n-are nici o valoare ca informatie). Ce masuri a luat Fondul pentru recuperarea garantiilor nerambursate si cine raspunde de nerecuperarea acelor sume ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb