ÎN APROPIEREA ADUNĂRII ACŢIONARILOR SIF3 Fercală şi Frăţilă îşi aruncă "ghiulele"

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 octombrie 2014

Fercală şi Frăţilă îşi aruncă "ghiulele"

Directoratul SIF3 Transilvania a transmis acţionarilor o scrisoare cu explicaţiile sale pentru punctele de pe ordinea de zi a adunării acţionarilor din 20/21 octombrie, solicitate de Constantin Frăţilă, care deţine împreună cu apropiaţi, 5% din societatea de investiţii.

Frăţilă doreşte pornirea acţiunii în răspundere contra lui Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF3 pe motiv că nu a respectat formularul de procură specială în AGA din 11 august, dar şi pentru că nu a publicat lista celor 63 de acţionari care au cerut revocarea lui Frăţilă din Consiliul de Supraveghere.

Directoratul SIF3 spune că procura specială a fost validată de sentinţe judecătoreşti, iar legalitatea ei a fost validată de două controale de fond ale CNVM respectiv ASF, şi, pe deasupra, în baza aceleiaşi procuri speciale, a fost ales şi Constantin Frăţilă în funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere al SIF3.

Pe de altă parte, domnul Frăţilă susţine că directorul SIF3 vorbeşte despre o sentinţă prin care a fost validată procura, ce datează din 2006. Domnia sa ne-a spus: "Legea s-a mai modificat, şi, în 2014, Fercală a fost amendat de ASF pentru utilizarea acestei procuri speciale. Nu era normal să precizeze şi acest lucru în scrisoare sau se teme că ridică semne de întrebare? Ar fi trebuit să spună chiar că ASF a specificat că, prin utilizarea acestei procuri, au fost lezate drepturile acţionarilor".

În ceea ce priveşte lista celor 63 de acţionari, Mihai Fercală, cel care semnează scrisoarea spune că, în scopul protejării acestora, nu poate face publică identitatea lor. Domnia sa apreciază că Frăţilă ar vrea să intenteze procese contra lor.

Domnul Frăţilă aminteşte faptul că ASF a obligat directoratul să facă publice numele acţionarilor semnatari ai cererii de revocare din funcţie pe fostul arbitru de fotbal. Constantin Frăţilă se întreabă: "Dacă secretul privind identitatea şi deţinerile acţionarilor este aşa de mare, atunci pe acţionarii care au semnat alături de mine i-a întrebat domnul Fercală dacă vor să le fie dezvăluite numele şi deţinerile?"

Acţionarul cu 5% din capitalul SIF3 mai cere în AGA şi includerea în actul constitutiv al societăţii a metodei votului cumulativ pentru alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere.

Conducerea SIF Transilvania spune că aplicarea acestei metode a fost reglementată pentru protecţia acţionarilor minoritari faţă de cei majoritari ai societăţilor, iar la SIF3 nu există acţionari majoritari şi nici nu pot exista, astfel că folosirea metodei nu este necesară şi nici oportună şi ar servi intereselor lui Constantin Frăţilă.

Domnul Frăţilă ne-a declarat: "Este evidentă frica viscerală a lui Mihai Fercală de alegerea Consiliului de Supraveghere prin metoda votului cumulativ, ca de altfel şi de exprimarea votului secret prin corespondenţă, direct de acţionari, fără utilizarea acelor procuri speciale. Nu mai poate controla votul, despre acest lucru cred că este vorba. El spune că nu este nici necesar, nici oportun acest vot cumulativ şi că foloseşte intereselor mele. Păi legiuitorul, când a reglementat votul cumulativ şi nu a exceptat SIF - urile de la aplicarea acestei metode, nu a ştiut dacă este oportun sau nu?"

Scrisoarea transmisă de către SIF Transilvania acţionarilor săi mai spune: "Toate acţiunile grupului Frăţilă se încadrează clar la capitolul hărţuire, abuz de poziţie deţinută în acţionariat, exercitarea de rea credinţă a drepturilor conferite de titlurile sale, contrar intereselor legitime ale celorlalţi acţionari. Este cunoscut dispreţul grupului Frăţilă faţă de micii deţinători de acţiuni SIF3".

Constantin Frăţilă consideră că, "prin toată această scrisoare, de fapt, Fercală îşi exprimă frica de a se aproba ceea ce este pe ordinea de zi a şedinţelor adunărilor generale. Când vorbeşte de Directorat sau Consiliul de Supraveghere, de fapt cred că domnul Fercală vorbeşte numai despre el, iar ceilaţi sunt numai nişte extensii ale lui. Să nu uite că nimeni şi nimic nu este veşnic."

Constantin Frăţilă şi Mihai Fercală sunt într-un conflict deschis de câteva luni, aceştia întrecându-se în declaraţii, acuze, propuneri pentru adunările generale şi acţiuni în instanţă.

După confruntarea din Adunarea Generală a Acţionarilor SIF3 din august, unde Mihai Fercală a ieşit învingător, iar Frăţilă a fost demis din funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere, cei doi urmează să se războiască din nou, în AGA de pe 20/21 octombrie, unde acţionarii vor trebui să decidă asupra pornirii acţiunii în răspundere împotriva membrilor directoratului SIF Transilvania: Mihai Fercală, Iulian Stan (vicepreşedinte executiv şi director general adjunct) şi Mihăilă Ion (fost vicepreşedinte executiv), care, potrivit grupului format în jurul lui Frăţilă, şi-ar fi depăşit atribuţiile funcţiei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb