În burta balenei albastre

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 aprilie 2017

Cătălin Avramescu

Am văzut, de mai bine de douăzeci de ani încoace, la policienii români, multe probe de iresponsabilitate şi de inadecvare. Însă păţania de săptămâna trecută este cu totul specială. Printre altele, pentru că este cu totul gratuită.

Faptele. Actualul Primar al Capitalei, Gabriela Firea, împreună cu actualul Ministru de Interne, Carmen Dan, au apărut, îmbrăcate bizar, în faţa unor şcolari, pentru a combate celebrul joc "Balena Albastră". Un detaliu scandalos: copiii au fost îmbrăcaţi cu tricouri inscripţionate cu "Primăria Capitalei", ceea ce duce la concluzia că toată şuşa era, de fapt, o acţiune electorală. A cântat şi un domn, despre care înţeleg că este "rapper", ceva cu texte deplasate pentru un public format din copii.

Problema e, însă, alta. Acţiunea electorală a celor două madame are potenţialul să facă dintr-un joc obscur, despre care nici nu este clar dacă există şi dacă a făcut victime în România, o celebritate. Altfel spus, riscul maxim este ca această acţiune să le dea idei unor tineri...

Cine va plăti atunci - întreb? Cine este responsabil? Cele două doamne vesele de la PSD?

Acum ceva ani, guvernul laburist britanic a lansat o campanie împotriva crimelor comise cu arme albe, în special cu cuţite. După o vreme, specialiştii au constatat, oripilaţi, că frecvenţa crimelor comise cu cuţite şi şişuri... a crescut.

Fenomenul, de fapt, nu este deloc surprinzător pentru oricine a studiat o brumă de psihologie. Tinerii au fost expuşi la mesajele guvernamentale cu privire la delictele comise de mânuitorii de şişuri. Şi ce credeţi că au înţeles?... Să poarte şi ei cuţit. De ce? Pentru că ştiau - datorită acestor mesaje - că cel din faţa lor, cu care aveau ceva de împărţit, poartă cuţit şi este gata să îl folosească. Aşa că se "înarmau" şi ei. Pe undeva, este logic. Guvernul nu făcuse decât să alimenteze această cultură a nesiguranţei, popularizând acest comportament.

Să ajungem şi pe meleagurile noastre. Acum câţiva ani s-a sinucis o vedetă de muzică. Televiziunile de ştiri au prezentat-o pe biata femeie în culori dintre cele mai strălucitoare. Un adevărat cult al decedatei. Plus detalii exacte despre otrava luată etc.

Era previzibil că se vor găsi persoane - ceea ce s-a şi întâmplat - cărora să le vină idei. Am citit o ştire despre o doamnă care i-a spus soţului său ceva de genul: "Ai văzut ce frumos a murit fata aceea?". După care s-a dus şi a luat exact aceeaşi otravă pe care o folosise cântăreaţa.

Politicienii aceştia pe ce planetă trăiesc? Nu au nişte consilieri, ceva?... (În fond, la cât sunt de bogaţi, ar trebui să îşi permită). Este ştiut de multe decenii că asemenea relatări, în presă, creează un efect de contaminare.

În timpul acesta, Capitala se scufundă în mizerie şi în aglomeraţie. Un taximetrist mi-a spus, tot zilele trecute, supărat: "Au apărut din nou gropile în asfalt!". Asta cam aşa este... La un moment dat străzile erau reparate, cât de cât. De un an însă, nu mişcă nimic.

Pe multe străzi este beznă. Chiar şi pe strada unde locuiesc, am observat că luminile se sting, dimineaţa, la o oră la care încă trebuie să bâjbâi.

Chiar mă întreb dacă aceşti oameni sunt normali. Serios, medical vorbind. Iată un exemplu. Presa a surprins câţiva muncitori care dădeau cu vopsea ori cu var peste nişte clădiri istorice de pe Calea Victoriei. După această operaţiune, aspectul era grotesc. Nici o minte raţională nu ar fi putut să organizeze aşa ceva.

Dar explicaţia furnizată de autorităţi... Îmi este cu neputinţă să o calific în limitele acestei pagini. Se pare că s-ar fi primit somaţii cu privire la afişele jerpelite. Ei pretind că nu au putut să le cureţe, astfel încât... au dat cu vopsea pe deasupra! Peste nişte afişe vechi? Direct pe perete? De unde au apărut aceşti oameni?...

Aici este cu adevărat noaptea minţii. Balena Albastră există. Este un fel de joc sinistru pe care guvernanţii îl joacă cu poporul român. Noi suntem în pântecele balenei şi nu avem nici cea mai mică idee încotro se îndreaptă animalul.

Nici nu am avea cum. Tot ce se petrece pe scena politică nu pare decât rezultatul unor spasme viscerale, al unor acte elementare de lăcomie, al unor reflexe bazele de înşfăcare. Nicăieri, niciodată, românii nu au fost guvernaţi de indivizi mai incapabili, mai necalificaţi.

Prin oraş au agăţat nişte "ornamente" jalnice, cu iepuraşi din plastic, ouă roz de tiranozaur şi lumini reciclate. În staţiile de metrou au apărut din nou chioşcurile acelea jalnice din anii '90, care fac ca locul să arate ca un bazar din Peshawar. Staţiile de autobuz par desprinse din filmul Mad Max. Originalul.

Am trecut pe lângă lacul Floreasca. Prin acea zonă am făcut şcoala, cândva. Era atunci un loc plin de verdeaţă. Acum este distrus complet. Un şantier abandonat, ţevi, clădiri scheletice, gunoaie.

Peste tot, acest munte al mizeriei urbane, va bate clopotul-gigant, de jumătate de milion de euro, cu chipul Patriarhului gravat pe el. Doamne miluieşte!

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Încă un securistolog.

    1. Pentru ca va arata cum sunteti voi, securistii si pesedistii?

      Sinecuristul băsist Cătălin Avramescu? Un susținător necondiționat al regimului securist din România?

      Da, așa suntem noi, nesinecuriștii băsiști, neambasadorii în Finlanda. 

      Te roade invidia, nene, ca tu stai pe pomana postacului? V-a descris foarte bine, puturosi obraznici si incompetenti

      Bugetarul Avramescu critica măsura majorării salariilor în timp ce recunoștea că a lui e mică, chenzina.

      Puturoșii obraznici și incompetenți fac foamea până la sinecura din Finlanda. După asta fac foamea în continuare. 

    "Nicăieri, niciodată, românii nu au fost guvernaţi de indivizi mai incapabili, mai necalificaţi."

    Poate deleagă SRI-ul niște cadre competente la guvernare și te retrimite în Finlanda să ai grijă de noi. :) 

    1. Asta-i tot postacul 1, are norma.

      Asa este, autorul comentariului de la nr.1. este acelasi cu cel de la nr.2.

      Intrebarea este: eu pot vedea asta, dar tu de unde stii?! 

      Înțeleg friendshipul cu Avramescu și acceptarea publicării inepțiilor acestuia în Bursa.

      Să recunoaștem, totuși, că Avramescu face apel la ignoranță.

      Dacă ar fi să extrapolăm "raționamentul" expus în cazul atentatelor din Londra și Stockholm, politicienii ar trebuie să facă referire la acestea cu sintagma accidente auto-pietonale determinate de încărcarea nervoasă excesivă a unor șoferi a căror etnie și religie nu au relevanță. Doar nu vrem să dăm idei și altora, nu-i așa? :) 

      Interesant cum "Bursa" gazduieste Gargaragii cu "Ordinul Muncii" clasa I, cum este tovarasul de fata ori tovarasul Ionel Blanculescu, de pilda... In afara de Respectabilul Profesor Ionel Zamfir , de pe platforma Magurele, nu am vazut interviuri cu profesionisti din economia reala, lumea ar fi interesata- cred eu - sa afle noutati de la Renault - Dacia, de la Ford Craiova, de la Arctic Gaesti, de la domnul Comanescu, cu platformele de foraj maritime samd. De "profesionisti" ai academiei "Fane Ideologu" ne-am cam saturat....

      A venit tacanitul

    In Atena antica,cei care se ocupau de destinele cetatii(politicienii),dupa finalizarea mandatului,erau fie rasplatiti,fie pedepsiti,in functie de faptele pe care le savarsisera....Ce vremuri!

    1. ce vremuri cand prostii nu aveau internet, sa fie angajati ca prostaci...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb