Lumea nu se va confrunta, anul acesta, cu o criză financiară de genul celei izbucnite în 2008, este de părere Francois Villeroy de Galhau, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).
Acesta a declarat la postul de radio Europe 1: "Ceea ce se întâmplă în China nu va duce la «o boală gravă». Redresarea economică din Franţa şi din zona euro este de netăgăduit şi depinde de noi".
Afirmaţiile sale vin după ce declinul puternic al burselor chineze, înregistrat la începutul lui 2016, a creat panică în întreaga lume. Unii investitori chiar au anticipat că anul curent va fi lovit de o criză financiară. Spre exemplu, miliardarul american de origine maghiară George Soros spunea, la data de 7 ianuarie: "Când mă uit la pieţele financiare, văd o provocare majoră, care îmi aminteşte de criza pe care am avut-o în 2008".
Pe de altă parte, Francois Villeroy de Galhau a făcut referire la faptul că Banca Centrală Europeană are instrumente la dispoziţie ca să intervină în viitor, dacă va fi nevoie, respectiv dacă inflaţia nu se va ridica la ţinta avută în vedere de instituţie (circa 2%). Oficialul BCE a mai afirmat, citat de Bloomberg: "Inflaţia se menţine la un nivel foarte scăzut. În faţa acestei situaţii am fost, în Eurosistem, activi şi eficienţi. Aşteptăm datele economie şi, dacă va fi necesar, avem instrumentele şi capacitatea necesare să acţionăm".
BCE a decis, în luna decembrie, să extindă programul de achiziţii de obligaţiuni (relaxare cantitativă) prin prelungirea duratei acestuia şi lărgirea gamei de titluri pe care le cumpără. În schimb, BCE a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, la care se află din septembrie 2014.
În martie 2015, BCE a început să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste în sumă de 60 de miliarde de euro. Conform planului iniţial, aceste achiziţii urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016. La finele lui 2015, însă, BCE a decis că programul se va derula până la finele lunii martie 2017, poate chiar mai mult, "dacă va fi necesar".
Deciziile BCE au venit pe fondul unei creşteri economice slabe şi al declinului preţului petrolului.
Inflaţia din zona euro a fost de 0,2% în luna decembrie 2015.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2016, 05:58)
Ati intrebat China?
Doamna de la Fmi a cerut clarificari de la China.