Ţara noastră consumă de 2,5 ori mai multă energie pe unitatea PIB în comparaţie cu media UE, în timp ce pierderile energetice în sectorul industrial ating 30-35% din energia consumată, iar cele de la clădiri se ridică la circa 40-50%, arată un studiu al Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE) trimis astăzi redacţiei.
ARPEE estimează că eficienţa energetică poate genera un beneficiu pe termen lung de 5-7 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere de 4-6% a PIB, fără un consum suplimentar de energie.
Aureliu Leca, director executiv al ARPEE, a declarat: "Obiectivul ARPEE este de a promova şi susţine activităţile de dezvoltare a eficienţei energetice în toate domeniile, alături de factorii politici şi administrativi de decizie, în interesul consumatorilor industriali şi casnici. Creşterea eficienţei energetice este o soluţie importantă la efectele liberalizării pieţelor de energie".
Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a amintit că Autoritatea "a realizat deja acţiuni concrete pentru definirea unui nou cadru instituţional şi legislativ al eficienţei energetice în România, între care analiza SWOT a Planurilor Nationale 1 si 2 de eficienţa energetică, împreună cu BERD, şi postarea pe site-ul ANRE a proiectului noii legi a eficienţei energetice".
ARPEE are ca membri fondatori nouă companii private care activează în ţara noastră: ABB, Alstom, Dalkia, EnergoBit, Elcomex, GDF SUEZ Energy România, Lafarge, OMV Petrom şi Pricewaterhouse Coopers.