ÎN CONTEXTUL CONSTITURII DE PROVIZIOANE  BRD - profit net de 963 milioane lei anul trecut, în scădere cu 36%

A.I.
Piaţa de Capital / 10 februarie 2021

BRD - profit net de 963 milioane lei anul trecut, în scădere cu 36%

Francois Bloch: "Anul 2020 a fost marcat de o criză sanitară fără precedent, care s-a transformat rapid într-o criză economică severă"

BRD - Groupe Societe Generale (BRD), grup financiar deţinut în proporţie de 60% de francezii de la Societe Generale, a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de aproape 963 milioane de lei, cu 36% sub cel din 2019, rezultat ce înglobează o cheltuială netă cu provizioanele de 353 milioane de lei, care reflectă deteriorarea perspectivelor macroeconomice (în comparaţie cu o eliberare netă de provizion de 204 milioane lei în 2019), reiese din raportul instituţiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel de bancă, profitul net preliminar al BRD pentru anul trecut se ridică la 951 milioane lei, cu 37% mai mic decât cel al anului anterior.

Francois Bloch, director general al BRD - Groupe Societe Generale, a declarat: "Anul 2020 a fost marcat de o criză sanitară fără precedent, care s-a transformat rapid într-o criză economică severă. Deşi se aşteaptă o revenire economică, amplitudinea şi momentul acesteia depind în mare măsură de evoluţiile din plan santiar şi de execuţia programelor de relansare economică. Băncile sunt actori cheie pentru rezilienţa şi redresarea economică (...). Bazându-se pe modelul său de afaceri solid, BRD a obţinut o performanţă financiară rezilientă. Economiile planificate au fost realizate integral, fără a compromite prioritatea strategică a transformării digitale".

Având în vedere recomandarea Băncii Central Europene de a limita dividendul distribuit la 20 puncte de bază din nivelul fondurilor proprii de nivel 1 de bază, Consiliul de Administraţie al BRD propune un dividend brut pe acţiune de 0,0749 lei, acţionarii fiind convocaţi pentru un vot în acest sens la data de 22 aprilie 2021, se arată în raportul băncii.

Raportat la preţul de închiderii al acţiunii BRD de ieri, de 14,8 lei, randamentul brut al dividendului este de 0,5%.

În 2020, conducerea băncii a propus acţionarilor alocarea unui dividend de 1,64 lei din rezultatul lui 2019, dar ulterior, în urma situaţiei create de pandemia Covid-19 şi a recomandării BCE, Societe Generale a completat ordinea de zi a AGA şi a votat ca întregul profit să meargă către rezultatul reportat.

Anul trecut, venitul net bancar al Grupului BRD a atins 3,088 miliarde lei, cu 5,6% mai mic în comparaţie cu anul 2019, se arată în comunicatul băncii de astăzi.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut moderat, cu 2,9% în dinamică anuală, la 2,087 miliarde de lei, fiind în principal influenţate de scăderea ratelor de dobânda (media ROBOR la trei luni fiind de 2,39% în 2020 faţă de 3,13% în 2019) şi de scăderea producţiei de credite în perioada restricţiilor, conform BRD. Contracţia veniturilor nete din comisioane apare în principal pe baza reducerii comisioanelor aferente serviciilor de daily banking ca urmare a intrării în vigoare a regulamentului SEPA (n.n. Single Euro Payments Area) şi volumelor în general mai mici, se arată în raportul băncii.

Cheltuielile operaţionale s-au redus cu 5,4%, de la 1,678 miliarde de lei în 2019 la 1,588 miliarde lei în 2020, evoluţie ce reflectă atât un efect de bază (costurile aferente anului 2019 au fost majorate de taxa pe active) cât şi implementarea planului de reducere a costurilor, arată instituţia.

Conform raportului băncii, indicatorul cost/venit a rămas stabil, la 51,4% în pofida impactului crizei asupra veniturilor.

Rata NPL-urilor (la nivelul băncii, credite neperformante, conform definiţiei ABE) a fost de 3% la finalul anului 2020, stabilă în comparaţie cu finalul anului 2019. BRD menţionează că beneficiază de un nivel consistent de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante, de 75,8% la finalul anului 2020, în comparaţie cu 74% la finalul anului 2019, mult peste media pieţei.

Rata de solvabilitate a fost de 30,3% la finalul lunii decembrie 2020, în compartie cu 24,9% la finalul lunii decembrie 2019, mare parte a creşterii fiind explicată de BRD prin relaxarea temporară a cerinţelor de capital aferente expunerilor suverane denominate în euro (introduse prin regulament UE ca răspuns la pandemia de COVID-19) şi de rezerve din reevaluare mai mari.

Conform raportului, creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat o creştere de +0,5% (solduri medii) faţă de 2019. Creşterea creditelor retail de bază (core retail loans), de +0,8% (solduri medii) în dinamică anuală, a fost determinată în principal de creditele imobiliare (+2,4% în dinamică anuală), în timp ce creditele de consum nou acordate au afişat o revenire puternică după scăderea din timpul măsurilor restrictive, ajungând la +37%, în semestrul al doilea faţă de primul, în 2020.

Creditarea companiilor (+1,9% comparativ cu 2019) a fost alimentată de o finanţare puternică a IMM-urilor, cu soldurile medii şi finale în creştere cu +7,9%, respectiv +22%. Această creştere s-a bazat pe participarea activă la Programul IMM Invest, cu credite aprobate de 930 milioane lei şi pe un avans solid al portofoliului de leasing de +18% (solduri medii) în dinamică anuală. Finanţarea clienţilor companii mari a scăzut cu -2,3% (solduri medii) an pe an, din cauza apetitului investiţional redus al companiilor în contextul pandemiei, arată BRD în raport.

Depozitele retail au prezentat un ritm de creştere accelerat (+7% - solduri medii - în dinamică anuală), determinat de intrări mai mari reprezentate de economiile persoanelor fizice (+6,3% - solduri medii - an pe an), în timp ce depozitele companiilor au crescut cu +4,7% (solduri medii) în dinamică anuală, conform raportului băncii.

Indicatorul credite nete/depozite a fost de 61% la sfârşitul lunii decembrie 2020, în scădere cu şapte puncte procentuale faţă de finalul lunii decembrie 2019, conform băncii.

Valoarea de piaţă a BRD-Groupe Societe Generale la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 10,314 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Era mai bine daca nu alocau dividende decat sa vina cu o asemenea propunere jignitoare de dividend (asta dupa ce anul trecut au acordat 0 dividende, iar TLV a acordat dividende rezonabile - la TLV s-a putut, la BRD nu a fost posibil).

    Un cersetor castiga mai bine decat un investitor la BRD. 

    1. D-LE , AVETI DREPTATE !!! SI MIE , MI-A CAZUT FATA , SANT INVESTITOR AICI !!! DAR , BANCA TRANSILVANIA , ESTE O BANCA INDEPENDENTA , PE CAND BRD ROMANIA , ARE STAPAN !!! UN STAPAN , BUN PENTRU FRANTA , CACI A AVUT GRIJE DE ACTIONARII LOR , CA ACESTIA SA PRIMEASCA UN DIVIDEND DE 2 . 20 EURO / ACTIUNE , ANUL TRECUT , IN MARTIE !!! DUPA AIA , A INCEPUT SA TIPE , CA BRD ROMANIA , E IN PERICOL , SI CA NU TREBUIE SA DEA NIMIC !!! SI , CAND STAPANUL PORUNCESTE , CATELUSUL ASCULTA !!! CE E DE FACUT ??? NE UITAM SI NOI , LA VIE DE JOS DE TOT , SI SPUNEM CA , STRUGURII SANT ACRII !!!

    Anul trecut dividend 0, anul asta dividend aproape 0. Jignitor! Treaba franțuzească! Daca s-ar putea, sa facă doar afaceri cu statul! La prima problema să vezi ce tipa dupa ajutor la BNR, la Guvern...A ajuns o banca de kk la fel ca și cea de la Paris.

    1. D-LE , DATI-MI VOIE SA VA CORECTEZ !!! E O BANCA , SMECHERA , VICLEANA , ASCUNSA , SI MAI ALES , ALUNECOASA !!! O SA VEDETI CA , INTR-UN FEL S-AU ALTUL , O SA AIBE GRIJE , DE ACTIONARII LOR DIN FRANTA !!! DAR , NUMAI DIN FRANTA !!! PERSONAL , A-MI PARE FOARTE RAU , CA ACTIUNEA LOR , NU SA POATE CUMPARA SI CU LEI , CUM SE POATE LA CELE 15 COMPANII GERMANE , DE PE SIT-UL BVB !!! ACTIUNEA AJUNSESE ANUL TRECUT , LA 10 EURO / BUCATA , CINE AR FI CUMPARAT-O ATUNCI , SI O VINDEA ACUMA , DADEA LOVITURA !!! E O ACTIUNE BUNA PENTRU VIITOR , SA O AI IN PORTOFOLIU !!!

    Recomandarea BCE (15% din profituri) >> dividend de cca. 0,5 lei sau 20% din CA >> 0,72 lei

    1. Ba nene, a fost o Recomandare a BCE și a BNR de repartizare a profitului pt 2018 și 2019. Plus interzicerea răscumpărărilor. La TLV nu s-a respectat nici una nici alta. A căzut banca sau ce?

      Ba nene, citeste comunicatul BCE, care se refera la bancile din zona euro si subsidiarele acestora (Banca Transilvania nu se include deci aici, si a putut da deci dividende in 2020 iar BRD este subsidiara SG), Acest comunicat se refera la profitul din anii 2019 si 2020

      Aceste banci pot repartiza fie 15% din profitul cumulat 2019+2020 fie 20% din capitalul social (se ia in calcul suma mai mica) 

      Cred ca se va reveni cu un dividend de cca. 0,5 lei/actiune

    care va sa zica brd acorda 0,25%/an dividend pentru ultimii 2 ani si cotatia sta la 14,5. fondurile de pensii fac JAF pe banii viitorilor pensionari

    La noi nu se aplica recomandarile ECB. Dividend SocGen este 0,55 euro pentru actiunile firmei mama, conform informatiilor oferite azi dupa publicarea rezultatelor.

    SocGen said it planned to pay a dividend of 0.55 euros per share in cash in May, in line with recommendations set by the European Central Bank to preserve capital within the coronavirus crisis. 

    1. Plus program de rascumparare actiuni proprii!

      OAMENI BUNI , TRADUCETI-MI SI MIE , COMUNICATUL LOR !!! ASA , IN 2 CUVINTE !!! AM DAT DE CURIOZITATE , PE BORSORAMA , CAC 40 - SOCIETE - GENERALE !!! ACOLO , SPUN : Sur sa politique , de distribution pour 2021 , le conseil de administration , confirme l' obiectiv d' un taux de distribition de 50 % du resultat net , part du groupe sous-jacent pouvant inclure une composante en rachat d'actions juscu'a 10 % dudit resultat . CUM NU PREA CUNOSC FRANCEZA , CE SA INTELEG ??? CA AU GRIJE DOAR DE AI LOR ???

    Cred ca e o greseala...Nu cred ca propunerea e 0,0749.Au pus gresit virgula...Poate 0,749

    1. Pare dividend la SIF2...

    Cu profitul pe anul 2019 ce au făcut? Au ei grijă de el, pentru burțile acționarului majoritar.

    la 7 lei actiunea BRD dividendul ar fi de 1%

    Am vandut tot la BRD. Am stat 2020 fara divident, apai sa mai stau si 2021, nu are sens.

    Mai bine tine cashul pt corectia care o sa vina 

    1. Daca profitul a scazut cu 34% -deci cu o treime - de ce dividendul scade de 20 de ori , de la 1,64 la 0,075 !? Pungasi !

    Unii pareti surprinși dar,de această recomandare se știa de câteva săptămâni (2-3) !

    1. pai da, ai punctat bine "e doar o recomandare", iar asta nu inseamna ca e o regula impusa.

    Ceva este în neregula. Nu se poate sa anunți un dividend cu randament de 0,5% și totuși acțiunea sa rămâna peste 14 lei....Când am văzut de dimineață raportarea mă așteptam să cada cu mult mai mult decât a căzut. Acum pe seara vad ca a și recuperat.... Erau așteptări mari, marii experți care cer bani ca să ai acces la mințile lor luminate pronosticau un randament de 2 cifre. Na, teapa. Bine ca am vândut pe sfârșit de an la 14.88. Cu asa dividend ar trebui sa ajungă iar la 12 lei/actiune

    Privatizzati totul, dati totul la straini ,energie ,banci ,petrol ,gaze,sare,Apa si veti primi cioaca dividende si titlu de colonie.

    Știam că nu vor fi dividende,am vândut la 13,1,așa că mai aveti timp !

    În plus, ratele s-au amânat, greul abia începe, prudența e necesară! Ce nu înțelegeți?

    Acțiunea pe la 8-10 lei ar fi în regulă  

    Eu sper sa cada la 10 lei! "Rusofilul" din fruntea BRD nu stie decat sa iasa din cand in cand in piata sa se laude, altfel este un zero barat!

    Pe astia i-a învățat Drăgoi cum se face treaba . Dividend zero, bonusurile merg bune doar pentru Board :)))

    Hai sa spun si eu ceva foarte "adevarat" si de marele BRD ce mai este si listat pe bursa si ofera o falsa iluzie in cotatie actiuni si in active.

    Daca si numai daca, intra mai tare BNR-ul (dar nu o sa intre) in ei (caci rapoartele internationale IMF si Banca Mondiala) arat foarte clat CREDITE in sistem (finaicar romanesc), cu LVTV-uri mega speculate ce apasa (real nu ce se declara si ascunde prin hartii) peste 20-25% (din cat a reusit IMF si BM sa scoata la iveala) toxicitati in sistem. 

    Exact ca Italia, Cipru si Crecia.. unde cu timpul toxicitatile lor tot scad (vezi aruncarea in piata, in graba, a activelor toxice in ITALIA de catre EXECUTOR pentru recuperarea cat de cat a pierderilor si spalarea colateralului). 

    De Grecia si Cipru stim ca au trebuit sa vanda active teritorii si etc porturi altor creditori internationale pentru a regla balantele. 

    Romania va cunoaste in urmatorii ani o detoxificare treptata in piata. 

    semnat comentur "cretine" 

    1. Completare italia, cipru, grecia.. peioada 2005-2009...

      Asa ca sa nu va mire politicile de restrictionare scoatere bani din banci.. si posibile bail-inuri distractive prin Bulgaria, Romania, Republica Moldova...  

      semnat comenturi cretine 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb