• 93% din rezultatul obţinut provine din segmentul de tranzacţionare al Grupului
• Valoarea medie zilnică a transferurilor cu acţiuni a urcat cu 24%, până la 53,68 de milioane de lei
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei locale de capital, a obţinut, în primele trei luni ale acestui an, un profit net de 4,03 milioane de lei, în urcare cu 42% faţă de cel înregis-trat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 2,83 milioane de lei, în contextul unei valori totale tranzacţionate de peste 3,7 miliarde de lei, în urcare cu 30% faţă de primul trimestru al anului 2017, se arată în comunicatul de ieri al BVB.
Rezultat obţinut provine, în proporţie de 93%, din segmentul de tranzacţionare al Grupului, se specifică în raportul bursei.
Prin piaţa reglementată de acţiuni, au fost realizate tranzacţii de 3,52 miliarde lei, în creştere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce valoarea medie zilnică, incluzând şi ofertele, a fost de 53,68 milioane lei, în urcare cu 24%, faţă de primul trimestru al anului anterior.
Valoarea tranzacţionată cu instrumentele cu venit fix (obligaţiuni şi titluri de stat) a crescut cu 137%, în primele trei luni ale anului curent, până la nivelul de 129 milioane de lei, în timp ce rulajul cu produsele structurate a scăzut cu 8%, faţă de primul trimestru din 2017, până la 88 milioane de lei.
Profitul operaţional al Grupului a înregistrat o creştere cu 61%, în primul trimestru al anului 2018, până la valoarea de 4,77 milioane de lei, faţă de nivelul de 2,96 milioane de lei, din primele trei luni ale anului 2017.
Veniturile operaţionale, la nivel consolidat, au fost de 11,9 milioane de lei, la finalul lunii martie a acestui an, în creştere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, în principal pe fondul creşterii activităţii de tranzacţionare cu acţiuni, dar şi ca urmare a creşterii veniturilor din activitatea de compensare-decontare a Depozitarului Central, se menţionează în raportul BVB.
Veniturile generate de segmentul de tranzacţionare al Grupului au fost de 8,13 milioane de lei (excluzând tranzacţiile intragrup), la finalul primelor trei luni ale acestui an, în creştere cu 35% faţă de primul trimestru al anului 2017.
Veniturile din segmentul de post-tranzacţionare, pentru primul trimestru al anului 2018, respectiv 2,64 milioane de lei (excluzând tranzacţiile intragrup), au crescut cu 17% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2017, pe fondul aprecierii valorii tranzacţionate, care a generat o majorare cu peste 31% a veniturilor din decontare locală, precum şi a creşterii cu 11% a veniturilor din admiterea şi menţinerea participanţilor la sistemul de compensare-decontare şi al custozilor, se arată în comunicatul BVB transmis pieţei.
Cheltuielile operaţionale, la nivel consolidat, au cumulat 7,13 milioane de lei, în urcare cu 14% faţă de primele trei luni ale anului trecut, sub nivelul de creştere al veniturilor.
Cheltuielile de personal au crescut, de la 3,5 milioane de lei în primele trei luni ale anului trecut, la 4,13 milioane de lei în primul trimestru din 2018, în urma aplicării, începând din acest an, a unei noi politici de recunoaştere trimes-trială a cheltuielilor estimate privind beneficiile acordate faţă de primul trimestru din 2017, când nu au fost estimate astfel de cheltuieli, specifică BVB.
Pentru primele trei luni ale acestui an, veniturile financiare au fost în creştere cu 15%, până la valoarea de 0,67 milioane de lei, acestea fiind obţinute, în principal, din dobânzile aferente activelor financiare plasate în titluri de stat şi depozite bancare.
Veniturile financiare nete, în sumă de 0,21 milioane de lei, au înregistrat o scădere cu 53%, pe fondul înregistrării diferenţelor nefavorabile nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare în valută, de 0,46 milioane de lei, faţă de aceeaşi perioada a anului 2017, când diferenţele nefavorabile au fost de 0,15 milioane de lei.
La sfârşitul lunii martie 2018, activele totale ale Grupului BVB erau de 197,5 milioane de lei, în scădere cu 3% faţă de începutul anului, în principal ca urmare a diminuării activelor curente.
Datoriile totale ale Grupului sunt doar pe termen scurt, la finalul primului trimestru al acestui an fiind în sumă de 68,17 milioane de lei, în scădere cu 13% faţă de nivelul avut la 31 decembrie 2017, aproximativ 59% din aceas-tă valoare reprezentând dividendele de plată deţinute în numele clienţilor de către Depozitarul Central, în valoare de 40,06 milioane de lei, iar 30% reprezentând fonduri de garantare, compensare şi marjă pentru decontarea tranzacţiilor în valoare de 20,7 milioane de lei.
La nivel individual, BVB a obţinut un profit de 3,72 milioane de lei, în creştere cu 42% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului anterior.
Anul trecut, operatorul de piaţă a realizat un profit net de 14,24 milioane de lei, din care 13,55 milioane de lei vor merge la acţionari sub formă de dividende, ca urmare a hotărârii acestora în Adunarea Generală din 16 aprilie.
Acţionarii instituţionali români deţin 69,98% din companie, în timp ce un procent de 12,4% din capitalul social al BVB aparţine investitorilor instituţionali străini, restul fiind deţinut de persoane fizice.
Capitalizarea BVB este de 217,3 milioane de lei, potrivit datelor exis-tente pe site-ul bursei.