Ambasadorul britanic Andrew Noble a declarat că este îngrijorat de faptul că legăturile comerciale dintre Marea Britanie şi România au devenit ţinta unor posibile abuzuri de natură infracţională, în contextul informaţiilor privind exporturile ilegale de deşeuri din Marea Britanie în ţara noastră, se arată într-un comunicat remis, astăzi, Redacţiei noastre.
"Dacă există dovezi care să ateste un comportament infracţional, încurajez autorităţile române să ia toate măsurile legale necesare împotriva celor responsabili. Astfel de subiecte sunt tratate cu maximă seriozitate în Marea Britanie", a spus ambasadorul.
Potrivit Agenţiei britanice de Mediu, "exportul ilegal de deşeuri este o infracţiune, iar Marea Britanie nu va ezita să ia măsuri împotriva celor care se fac responsabili de astfel de fapte. Cei vinovaţi pot primi pedepse cu închisoarea de până la doi ani şi/sau amenzi în cuantum nelimitat".
La începutul acestui an, Agenţia pentru Mediu a înfiinţat un grup de lucru care acţionează împotriva crimei organizate în domeniul deşeurilor, ce poate lua o varietate de forme, de la aruncarea deşeurilor periculoase în locuri nepermise la etichetarea falsă a deşeurilor în încercarea de a le exporta ilegal în alte ţări.
Obiectul principal al Agenţiei de Mediu este să împiedice transporturile ilegale prin interceptarea la sursă, pentru a preveni exporturile. În 2018/19, a inspectat 926 de containere în porturi şi a returnat 236 dintre acestea la sursă, pentru că deşeurile nu îndeplineau condiţiile legale pentru a fi exportate. În urma acestor intervenţii, în 2018/19, a prevenit exportul ilegal a 12.690 de tone de deşeuri.
În anii financiari 2014/2015 şi 2018/19, Agenţia pentru Mediu din Marea Britanie a trimis în judecată, cu succes, şapte companii şi 15 persoane pentru infracţiuni legate de exportul ilegal de deşeuri. În plus, în iunie 2019, un alt caz important a fost judecat. Cei care sunt suspecţi de export ilegal de deşeuri pot fi trimişi în judecată şi pot primi pedepse cu închisoarea de până la doi ani şi/sau amenzi, urmând ca pagubele pe care le-au produs să poată fi acoperite prin sechestrarea sumelor de bani şi a bunurilor obţinute în urma activităţii infracţionale.
În plus, Agenţia investighează circumstanţele tuturor solicitărilor de repatriere pentru a-i identifica pe cei responsabili de exportul ilegal de deşeuri şi a încerca să obţină returnarea voluntară a deşeurilor.