Cu economia globală şi naţională în mare parte închisă controlat şi cu preţul ţiţeiului în plan international prăbuşit la niveluri nemaiîntâlnite în ultimele două decenii, acţionarii OMV Petrom (SNP) au aprobat în adunarea generală de ieri propunerea ca din profitul anului trecut să distribuie acţionarilor suma de 1,75 miliarde de lei ca dividende, potrivit raportului curent al emitentului, remis operatorului pieţei.
Petrom, cel mai mare producător de petrol şi gaze din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, va acorda astfel acţionarilor un dividend de 0,031 lei, echivalentul unui randament brut de 10%, raportat la cotaţia de vineri, 24 aprilie. Suma repartizată pentru dividende reprezintă circa 48% din profitul net realizat anul trecut, de 3,6 miliarde de lei.
"Ne-am menţinut propunerea de distribuire de dividende, în ciuda presiunii la care este supusă industria noastră, în contextul pandemiei de coronavirus şi a scăderii abrupte a preţului ţiţeiului. Dividendul aprobat reflectă performanţa din 2019 a OMV Petrom. În această perioadă dificilă, ne menţinem angajamentele faţă de acţionarii noştri - inclusiv statul român", a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
În contul statului român, care deţine peste 20% din Petrom prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, vor intra circa 360 de milioane de lei.
Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii asupra cărora se răsfrâng hotărârile AGA, cum ar fi alocarea de dividende, este 14 mai, în timp ce data plăţii este 5 iunie 2020.
Totodată, suma de 31,14 milioane de lei va merge către rezerve din facilitatea fiscală care scuteşte de impozit o parte din profitul reinvestit.
Pe lângă dividende, acţionarii SNP au mai aprobat, printre altele, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru 2020, precum şi remuneraţia membrilor Consiliului de Supraveghere pentru anul în curs. De menţionat că BVC-ul Petrom este fundamentat pe o cotaţie medie a ţiţeiului Brent de 60 de dolari pentru întreg anul, mult sub cotaţiile de ieri de exemplu, de 23 de dolari/baril.
Compania va publica rezultatele trimestriale pentru primele 3 luni ale anului miercuri, în data de 29 aprilie, şi trebuie notat că în finalul trimestrului întâi, ca urmare a crizei generate de Covid-19 şi a măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, compania a consemnat o prăbuşire a vânzărilor de 30%.
"Preţurile în scădere ale ţiţeiului şi criza generată de COVID-19 au avut un impact negativ asupra performanţei grupului în T1/20. Spre finalul trimestrului, vânzările de carburanţi cu amănuntul au înregistrat o scădere abruptă de peste 30% şi rata de utilizare a rafinăriei a fost ajustată la puţin peste 80%", arăta compania în raportul cu datele operaţionale pe trim. I transmis BVB.
La nivelul trimestrului întâi, preţul mediu la petrolul Brent indicat de Petrom a fost de 50,1 dolari/baril şi de 48,1 dolari/baril la sortimentul Ural, cu 10 dolari sub cotaţia medie a ţiţeiului Brent de 60 de dolari luată în calcul la fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Petrom.
"Compania monitorizează continuu situaţia şi va oferi cele mai bune estimări cu privire la măsurile de răspuns la actuala criză, precum şi la evoluţia estimată în 2020 a principalilor indicatori operaţionali şi de piaţă, în data de 29 aprilie 2020 cu ocazia publicării rezultatelor consolidate ale Grupului pentru primul trimestru al 2020", mai arată compania.
Pe baza preţului mediu de 60 de dolari la barilul Brent, Petrom estimează un profit net de 2,8 miliarde de lei pentru 2020, în scădere cu 21% faţă de cel din 2019.
Pentru anul trecut, OMV Petrom a raportat un profit net preliminar la nivel consolidat de 3,635 miliarde de lei, cu 11% sub cel din anul 2018. Grupul austriac OMV deţine 51% din companie, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului De Afaceri, are 20,64% din OMV Petrom, care are o valoare de piaţă la BVB de 17,41 miliarde de lei.