ÎN DECEMBRIE FAŢĂ DE NOIEMBRIE, Salariul mediu a crescut cu 6,7%

V.B.
Macroeconomie / 6 februarie 2014

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2430 lei în decembrie, cu 6,7% mai mare decât în noiembrie, iar cel nominal net a fost de 1760 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 110 lei (6,7%), potrivit unui studiu publicat astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4515 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (940 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru decembrie 2013 faţă de luna precedentă (calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum) a fost de 106,3%. Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 132,6%, cu 7,9% mai mare raportat la cel înregistrat în luna noiembrie 2013.

În cursul anului, se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

- cu 26,7% la fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;

- între 21% şi 23,5% la fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;

- 18-19,5% la transporturi pe apă, telecomunicaţii, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie;

- 15-18% în industria metalurgică, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzacţii imobiliare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor din tutun;

- între 13% şi 15% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea băuturilor, colectarea şi epurarea apelor uzate.

Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (3%), respectiv tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor) (0,5%).

În sectorul bugetar, s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna

noiembrie în sănătate şi asistenţă socială (1,8%), respectiv în administraţia publică (1,1%), ca urmare a acordării de prime ocazionale ori sume din alte fonduri. În învăţământ, câştigul salarial mediu net a înregistrat o scădere (3,7%), fiind influenţat de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacanţei şcolare.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu

3,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 102,1%.

Începând cu ianuarie 2013, eşantionul cercetării cuprinde 21 mii unităţi economico-sociale. Unităţile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, excepţie făcând unităţile administraţiei publice locale, pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de judeţ (circa 770 de unităţi). Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu cel puţin patru salariaţi (90,39% din totalul sectorului).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5831
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2983
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9672
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.0756

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb