ÎN FAŢA PARLAMENTULUI, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Coduri

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 23 iunie 2009

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Coduri

Guvernul şi-a asumat, ieri, răspunderea, în şedinţe separate ale Parlamentului, pe Codul civil şi Codul penal, după ce, tot ieri, a aprobat 18 amendamente la codul civil şi cinci la codul penal.

Prezent în Plen, premierul Emil Boc a declarat, în prima şedinţă a Parlamentului pentru asumarea răs­punderii pe cele două Coduri, că solicită Legislativului un vot de încredere pentru o reformă de profunzime a sistemului juridic din ţară.

La începutul şedinţei, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a anunţat că în sală erau prezenţi 361 de senatori şi deputaţi.

În opinia premierului, proiectele celor două Coduri - civil şi penal - reprezintă un demers pe cât de ambiţios şi important, pe atât de util.

Potrivit Newsin, Emil Boc a arătat şi de ce era nevoie de asumarea răspunderii pe cele două Coduri, prezentând trei argumente, primul fiind că este vorba de o reformă profundă a sistemului judiciar românesc, Codul civil datând din 1865 , iar cel penal din 1968, urmat de alte 250 de legi speciale care consacră norme penale.

Al doilea argument prezentat de Emil Boc se referă la punerea în aplicare a principiului constituţional că nimeni nu e mai presus de lege şi că prin aceasta se doreşte "o justiţie mai rapidă şi cu costuri mai reduse pentru cetăţean".

Cel de-al treilea argument este angajamentul pe care România şi l-a luat în faţa UE pentru elaborarea noilor Coduri.

"E timpul să ne ţinem de cuvânt", a subliniat premierul.

În cadrul dezbaterilor, parlamentarii PNL au cerut, în deschiderea şedinţei Parlamentului pe asumarea răspunderii Guvernului pe Coduri, eliminarea de pe ordinea de zi a acestui punct, însă propunerea a căzut la vot.

Deputatul PNL Ioan Timiş a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a asumării răspunderii, susţinând că "nu există text constituţional adecvat şi acoperitor" pentru asumarea răs­punderii pe cele două proiecte de o importanţă majoră.

"Textul constituţional prevede în mod special această instituţie, angajarea răspunderii, pe un program - şi de mult am aşteptat un program anticriză al Guvernului şi n-a venit - , asumarea răspunderii pe o declaraţie de politică generală - şi de mult am aşteptat o declaraţie angajantă pentru felul în care se vor cheltui banii primiţi de la FMI şi depre relaţia cu Republica Moldova- şi pe un proiect de lege ordinar, obişnuit, dar nu pe monumente legislative, pe un tip de lege care reglementează relaţii sociale infinite, toate raporturile sociale şi civile şi penale pe o perioadă foarte lungă", a explicat liberalul.

Deputatul PNL a mai spus că Guvernul exclude de la legiferare Parlamentul şi pe acest considerent nu ar trebui ca cele două Coduri să nu intre în vigoare prin această procedură.

Ioan Timiş a declarat: "Ajungem ca angajarea răspunderii Guvernului să se facă de două ori pe zi. Guvernul reglementează în mod ordinar în locul Parlamentului. Această formă, domnule prim-ministru trebuie sancţionată, cel puţin de noi, de opoziţie".

Însă, propunerea PNL nu a avut succes.

La votarea ordinii de zi propusă de Birourile Permanente reunite s-au înregistrat doar 35 de voturi împotrivă şi 13 abţineri, astfel că dezbaterile au început.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb