ÎN FOAIER, DUPĂ "CONCERT" Brokerii privesc SIF-urile drept societăţi comerciale oarecari

Florian Goldstein, Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 martie 2006

Nici cît negru sub unghie, actorii pieţei de capital nu duc grija încărcăturii politice a SIF-urilor - misiunea de protecţie a masei de împroprietăriţi în procesul de privatizare şi de bună gestiune a acţiunilor gratuit distribuite; ei le privesc ca pe simple societăţi comerciale a căror funcţionare este distorsionată de limitările impuse la deţinerea acţiunilor (de maximum 1% din capitalul social) şi mai nou, de intenţia limitării "concertării" acţionarilor. Această din urmă iniţiativă - propunerea ca acţionarii SIF aflaţi în legătură să fie siliţi să-şi vîndă acţiunile care, prin însumare, depăşeau nivelul de 1% - a stîrnit vii controverse, chiar proteste ale celor care chiar se aflau în situaţie. Şi a avut consecinţe negative la Cota Bursei.

Săptămîna trecută, Comisia de Buget, Finanţe, Bănci din Senat a ajuns la consens politic în jurul soluţiei prin care doar drepturile de vot şi de deţinere individuală să fie limitate la 1%, în schimb, deţinerea concertată să fie permisă într-o plajă mai generoasă, de exemplu, de pînă la 5%.

Soluţia Senatului în problema "concertării" la SIF-uri nu a stins, totuşi, comentariile specialiştilor pieţei de capital.

Dacă preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) Septimiu Stoica apreciază partea bună a soluţiei - anume că, astfel, evităm anomalia obligaţiei de vînzare a acţiunilor SIF, totuşi vicepreşedintele Bursei, Dan Paul (care este şi preşedintele ANSVM) nu acceptă derogarea de la principiul "acţiuni egale, drepturi egale". De altfel, Septimiu Stoica ne-a precizat că nu exprimă opinia comunităţii bursiere, pentru că încă nu a existat ocazia consultării. Dan Paul spune că soluţia de acum va da naştere la ocolirea legii: "Consider că există doar două variante corecte: ori să rămînă validă ordonanţa de anul trecut, ori, dacă se pune problema deţinerii concertate, atunci atît participaţiile, cît şi drepturile de vot aferente să fie în pragul de 5%".

Opiniile brokerilor urmează aceste două direcţii conturate de preşedintele şi vicepreşedintele Bursei, semn că cei doi au epuizat resursele subiectului. Cu ideea pericolului să fie ocolită legea, este de acord şi analis-tul "Vanguard" Cristian Tudorescu: "Instituţiile pieţei nu pot urmări, în mod real, deţinerile concertate", spune Tudorescu, pe bună dreptate. Domnia sa consideră că procesul de concentrare a proprietăţii SIF-urilor este ineluctabil.

Cealaltă opinie a vicepreşedintelui Bursei privitoare la cores-pondenţa dintre drepturi şi deţinerile de acţiuni, este susţinută de Liviu Avram, broker la "Prime Transaction": "Adevărata miză este, în fapt, deţinerea unui procent semnificativ din drepturile de vot şi, implicit, aptitudinea unor decizii asupra managementului şi viitorului SIF-urilor", spune domnul Avram.

Perspectiva preşedintelui Septimiu Stoica este împărtăşită şi de Daniel Tomescu de la "Swiss Capital", care apreciază că îndepărtarea obligaţiei de vînzare creează premisele revenirii la normalitate.

Domnul Tomescu atrage atenţia asupra pagubelor înregis-trate de investitori în urma "incendiului" provocat de punerea pe tapet a subiectului "concertării" la SIF-uri (despre care ziarul "BURSA" a scris, în timp real, fiind reluat şi într-o declaraţie a senatorului Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Buget, Finanţe, Bănci).

Domnul Tomescu spune că de la apariţia propunerilor de modificare legislativă (2 martie), indicele BET-FI a pierdut aproape 15% într-o săptămînă, atingînd un minim de 43.333 de puncte, la 10 martie. Tot domnia sa subliniază că fluctuaţiile puternice ale acţiunilor SIF influenţează negativ întreaga piaţă bursieră şi afectează încrederea investitorilor. Colegii săi de breaslă, Liviu Avram şi Cristian Tudorescu, prognozează coincident că titlurile SIF urmează să traverseze o perioadă de volatilitate - uşoare creşteri şi descreşteri - pînă la stingerea incertitudinilor care au provocat pierderi.

Cu toate pagubele, subiectul "concertării" la SIF-uri trebuia, odată şi odată, să fie adus în dezbatere. Căci "concertarea" nu este doar fisura normativă prin care s-a strecurat intenţia de schimbare a şefilor adminis-trării SIF-urilor, ci deschiderea spre o schimbare în menirea lor iniţială. Adică transformarea lor în societăţi comerciale oarecari.

Ceea ce nu respingem ca idee, dar susţinem, încă o dată, că necesită o analiză şi o decizie politică.

- August 2005 - pragul de deţinere la SIF-uri a fost majorat de la 0,1 la 1%. Ca urmare, cotaţiile titlurilor au evoluat ascendent în următoarele luni

- Februarie 2006 - preşedintele Traian Băsescu a menţionat, într-un discurs la Ministerul de Interne, existenţa unor grupuri de interese în spatele SIF-urilor

- 2 martie 2006 - apare ordonanţa care stabileşte pragul de deţinere concertată la 1%

- 16 martie 2006 - se ajunge la un consens politic, nu se modifică limita de deţinere concertată, ci doar se restricţionează drepturile de vot aferente (în limita a 1%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb