Băncile comerciale au majorat, în iulie, dobânzile la creditele noi pentru populaţie, atât în lei cât şi în valută, şi le-au redus pe cele la depozite pe toată linia, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR) şi preluate de Agerpres.
Dobânzile anuale percepute de bănci la creditele noi în lei acordate populaţiei au urcat de la 6,48% în iunie la 6,84% în iulie. În schimb, pentru firme, dobânzile au scăzut, în perioada analizată, de la 4,86% pe an la 4,69% pe an.
Pentru creditele aflate în sold, dobânzile la lei au scăzut de la 8,22% pe an în iunie la 8,04% pe an în iulie, pentru populaţie, şi de la 5,3% pe an la 5,26% pe an pentru firme. Dobânzile la creditele de consum în lei pentru populaţie aflate în sold rămân, însă, peste 10%, deşi sunt în scădere uşoară.
Pentru finanţările în euro nou acordate populaţiei, băncile au dobânzi în creştere de la 5,08% în iunie la 5,26% în iulie, însă pentru creditele de locuinţe dobânzile au scăzut la 4,59% în iulie, de la 4,71% pe an cu o lună mai devreme. Pentru finanţarea firmelor, băncile au redus dobânzile la creditele noi de la 3,76% în iunie la 3,51% pe an în iulie. În privinţa depozitelor, dobânzile au scăzut la toate categoriile publicate de Banca Naţională. Astfel, pentru depozitele în lei aflate în sold ale populaţiei media dobânzilor a ajuns la 2% pe an, uşor mai ridicate la depozitele de peste doi ani, respectiv 2,26%. Pentru firme, dobânzile acordate au scăzut la 1,06%, în medie.
La depozitele noi constituite în lei, băncile au redus dobânzile, per ansamblu, la 1,13% pe an, iar la euro media a ajuns la 0,65% pe an.