ÎN LIPSA LISTĂRILOR Valoarea tranzacţiilor la BVB a scăzut cu 14,55%, anul trecut

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 aprilie 2020

Valoarea tranzacţiilor la BVB a scăzut cu 14,55%, anul trecut

Circa 30% din valoarea totală tranzacţionată în piaţa Regular a fost dată de transferurile cu acţiunile Banca Transilvania

Valoarea cumulată a tranzacţiilor din toate pieţele administrate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 12,15 miliarde de lei în 2019, cu 14,55% sub cea din anul anterior, îndeosebi ca urmare a lipsei listărilor de acţiuni, reiese dintr-un comunicat de presă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), privind evoluţia pieţei noastre de capital anul trecut.

La finalul anului 2019, capitalizarea bursieră înregistrată în piaţa reglementată a atins nivelul de 180,85 miliarde lei, în creştere comparativ cu anul 2018.

Cu o pondere de circa 30% din valoarea totală tranzacţionată, Banca Transilvania (TLV) se situează pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii din piaţa principală (Regular), pe următoarele poziţii găsindu-se Fondul Proprietatea (FP), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP).

Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din ţara noastră a fost de 46,57 miliarde lei, la data de 31 decembrie 2019, în creştere cu circa 18% comparativ cu nivelul de la finele lunii decembrie 2018.

Toţi indicii BVB au înregistrat creşteri de peste 29%, la finele anului 2019, comparativ cu 31 decembrie 2018. Indicele de referinţă BET, care surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii din piaţa reglementată a bursei noastre, a consemnat o creştere de aproximativ 35% la 31 decembrie 2019, comparativ cu sfârşitul anului 2018.

Indicele BET-TR, primul indice de tip total return lansat de BVB, a înregistrat la 31 decembrie 2019 cea mai mare creştere, de aproximativ 47%. Cea mai mică rată de creştere a fost de 29,68%, aferentă indicelui BET-BK, care surprinde evoluţia acţiunilor societăţilor locale sau străine cu cea mai mare capitalizare bursieră ajustată cu factorul de free-float şi cel de lichiditate, selectate şi în funcţie de criterii calitative.

BET-FI, indicele care arată evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a altor entităţi asimilabile acestora, a crescut cu aproximativ 37%. De asemenea, indicele ROTX, dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena, a avansat cu 36% la 31 decembrie 2019, faţă de finalul anului 2018.

La finele anului 2019, în piaţa BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 26 de intermediari, dintre care optisprezece Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), trei instituţii de credit locale şi cinci entităţi autorizate în alte state membre UE.

În cadrul SMT (Sistem Multilateral de Tranzacţionare) activau, la finalul anului 2019, un număr total de 20 de intermediari, din care şaisprezece SSIF-uri, trei instituţii de credit locale şi o firmă de investiţii autorizată într-un alt stat membru UE.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb