Valoarea cumulată a tranzacţiilor din toate pieţele administrate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 12,15 miliarde de lei în 2019, cu 14,55% sub cea din anul anterior, îndeosebi ca urmare a lipsei listărilor de acţiuni, reiese dintr-un comunicat de presă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), privind evoluţia pieţei noastre de capital anul trecut.
La finalul anului 2019, capitalizarea bursieră înregistrată în piaţa reglementată a atins nivelul de 180,85 miliarde lei, în creştere comparativ cu anul 2018.
Cu o pondere de circa 30% din valoarea totală tranzacţionată, Banca Transilvania (TLV) se situează pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii din piaţa principală (Regular), pe următoarele poziţii găsindu-se Fondul Proprietatea (FP), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP).
Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din ţara noastră a fost de 46,57 miliarde lei, la data de 31 decembrie 2019, în creştere cu circa 18% comparativ cu nivelul de la finele lunii decembrie 2018.
Toţi indicii BVB au înregistrat creşteri de peste 29%, la finele anului 2019, comparativ cu 31 decembrie 2018. Indicele de referinţă BET, care surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii din piaţa reglementată a bursei noastre, a consemnat o creştere de aproximativ 35% la 31 decembrie 2019, comparativ cu sfârşitul anului 2018.
Indicele BET-TR, primul indice de tip total return lansat de BVB, a înregistrat la 31 decembrie 2019 cea mai mare creştere, de aproximativ 47%. Cea mai mică rată de creştere a fost de 29,68%, aferentă indicelui BET-BK, care surprinde evoluţia acţiunilor societăţilor locale sau străine cu cea mai mare capitalizare bursieră ajustată cu factorul de free-float şi cel de lichiditate, selectate şi în funcţie de criterii calitative.
BET-FI, indicele care arată evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a altor entităţi asimilabile acestora, a crescut cu aproximativ 37%. De asemenea, indicele ROTX, dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena, a avansat cu 36% la 31 decembrie 2019, faţă de finalul anului 2018.
La finele anului 2019, în piaţa BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 26 de intermediari, dintre care optisprezece Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), trei instituţii de credit locale şi cinci entităţi autorizate în alte state membre UE.
În cadrul SMT (Sistem Multilateral de Tranzacţionare) activau, la finalul anului 2019, un număr total de 20 de intermediari, din care şaisprezece SSIF-uri, trei instituţii de credit locale şi o firmă de investiţii autorizată într-un alt stat membru UE.