În Lugansk se va organiza un referendum pentru independenţă pe 11 mai

E.D.
Internaţional / 7 mai 2014

Update 22:09 NATO cere Rusiei să-şi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut astăzi Rusiei să nu-i mai susţină pe separatiştii din Ucraina şi să-şi retragă trupele de la graniţa ucraineană, pentru a putea fi găsită o soluţie politică la conflictul dintre Kiev şi Moscova, potrivit Reuters.

El a mai afirmat că NATO nu poate confirma o retragere a trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina.

"Rusia ar trebui să-şi respecte angajamentele internaţionale, să nu-i mai susţină pe separatişti şi să-şi retragă trupele de la graniţă, pentru a putea fi găsite soluţii politice", a declarat Rasmussen presei, după o întâlnire la Varşovia cu ministrul polonez de externe şi cu cel al apărării.

Rasmussen a adăugat că, dacă va fi necesar, NATO nu va ezita să ia toate măsurile necesare pentru a spori securitatea aliaţilor săi din Europa Centrală şi de Est, care ar putea include exerciţii suplimentare, revizuirea planurilor de apărare şi o desfăşurare corespunzătoare a trupelor.

-----

Update 19:44 Putin le cere separatiştilor să amâne referendumul şi afirmă că Moscova şi-a retras trupele

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut astăzi separatiştilor proruşi din estul Ucrainei să amâne referendumul prevăzut pentru duminică, 11 mai, cu privire la declararea independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk.

El a afirmat, de asemenea, că Moscova şi-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina, unde NATO estimase, la sfârşitul lunii aprilie, că s-ar fi aflat efective militare de 40.000 de oameni.

Liderul de la Kremlin a făcut aceste declaraţii în urma unei întrevederi la Moscova cu preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), au anunţat agenţiile internaţionale de presă.

"Cerem reprezentanţilor din sud-estul Ucrainei să amâne referendumul prevăzut pentru 11 mai, astfel încât să se creeze condiţiile necesare dialogului", a declarat liderul rus după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, preşedintele şi ministrul de externe al Elveţiei Didier Burkhalter. Acesta a anunţat la rândul său că organizaţia pe care o conduce va propune o "foaie de parcurs" pentru reglementarea crizei ucrainene.

"Considerăm că dialogul direct între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii din sud-estul Ucrainei este un element cheie al unui compromis", a indicat în continuare Vladimir Putin. Acesta a calificat, cu acelaşi prilej, alegerile prezidenţiale din Ucraina, prevăzute pentru data de 25 mai, drept "un pas în direcţia bună". Alegerile nu vor decide însă nimic dacă nu toţi cetăţenii vor înţelege modul în care le vor fi garantate drepturile, a subliniat el, făcând aluzie la minoritatea rusofonă din estul Ucrainei.

Preşedintele rus a anunţat în acelaşi timp că ţara sa şi-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina, evocând "preocuparea" creată de această prezenţă.

Ulterior, un oficial al Alianţei Nord-Atlantice citat de Reuters a afirmat că NATO nu are niciun indiciu privind retragerea forţelor militare ruse de la graniţa cu Ucraina.

În ce-i priveşte, separatiştii proruşi din regiunea Doneţk au declarat că vor lua în considerare apelul preşedintelui Putin de a amâna referendumul cu privire la independenţă.

"Vom discuta mâine (joi - n.r.) la adunarea populară", a declarat pentru Reuters Denis Puşilin, un lider al "Republicii Populare Doneţk", autoproclamată.

"Avem tot respectul pentru preşedintele Putin. Dacă el consideră necesar acest lucru, îl vom discuta, bineînţeles", a afirmat acesta.

Separatiştii proruşi au creat la începutul lunii aprilie "Republica Doneţk" şi au anunţat un referendum pentru a confirma independenţa acestei regiuni faţă de Kiev. Compatrioţii lor din regiunea învecinată Lugansk au decis şi ei ulterior să organizeze un referendum similar tot pe data de 11 mai. Intenţia lor în perspectivă este să creeze "Republica Novorosia" ("Noua Rusie"), căreia s-ar putea alătura şi alte regiuni majoritar rusofone din Ucraina.

-----

Lugansk este a doua regiune din estul Ucrainei, după Doneţk, în care se va organiza referendum pentru independenţă, potrivit surselor internaţionale de presă.

Cele două consultări populare vor avea loc duminică, 11 mai. Populaţia rusofonă din cele două regiuni speră să urmeze scenariul din peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia după o consultare asemănătoare.

Pe fondul acestor tensiuni, preşedintele Vladimir Putin va merge pe 9 mai în Crimeea, teritoriu anexat de Rusia în martie. Data nu a fost aleasă întâmplător, fiindcă este ziua care marchează victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb