ÎN MARTIE Economia chineză se relansează, după prăbuşirea din primele două luni

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 aprilie 2020

Economia chineză se relansează, după prăbuşirea din primele două luni

Activitatea fabricilor chineze a crescut în mod neaşteptat în luna martie după colapsul istoric de luna precedentă, arată indicii PMI (Purchasing Manager's Index) pentru luna corespunzătoare publicaţi ieri. Analiştii avertizează însă că o revenire rapidă şi de durată în China, în viitorul apropiat, nu este asigurată în contextul în care criza de sănătate publică se transformă într-o criză economică globală ce loveşte implicit şi cererea externă, notează Reuters.

Indicele activităţii din industria prelucrătoare a crescut peste aşteptări la 52 de puncte, de la un minim istoric de 35,7 puncte în februarie, a anunţat ieri Biroul Naţional de Statistică al Chinei, peste nivelul de 50 de puncte ce separă creşterea de contracţie. Analiştii chestionaţi într-un sondaj Reuters se aşteptau la un indice PMI pentru sectorul manufacturier de 45,0 puncte.

Statisticienii chinezi au atribuit revenirea surprinzătoare a PMI-ului efectului de bază - s-a pornit de la o bază istoric mică - şi au avertizat că citirile nu semnalează o stabilizare a activităţii economice, opinie dublată de mai mulţi analişti care au notat că se prefigurează o perioadă suplimentară de bătăi de cap pentru firmele chineze şi economia chineză în general din cauza răspândirii rapide a coronavirusului pe restul globului şi a carantinelor naţionale din mai multe ţări care vor duce cu certitudine către o recesiune globală.

"Acest PMI nu înseamnă că producţia a revenit acum la tendinţa pre-virus. În schimb, sugerează pur şi simplu că activitatea economică s-a îmbunătăţit modest faţă de evoluţia groaznică din februarie, dar rămâne mult sub nivelurile pre-virus", spune într-o notă pentru clienţi Julian Evans-Pritchard, economist pe China la Capital Economics.

Economiştii estimează deja o contracţie puternică a PIB-ului Chinei în primul trimestru din acest an, unii prognozând o scădere de 9% sau mai mare în raport cu trimestrul întâi din 2019 - prima astfel de contracţie în trei decenii.

Sub-indicele PMI pentru zona de producţie a crescut la 54,1 puncte în martie de la 27,8 puncte în februarie, sub-indicele comenzilor noi a crescut, de asemenea, până la 52 de puncte, însă comenzile noi pentru export primite de producătorii chinezi au rămas în teritoriul contracţiei cu un PMI în creştere la 46,4 puncte de la 28,7 puncte în februarie. Evoluţia slabă a comenzilor pentru export, stocurile în creştere şi preţurile scăzute ale bunurilor subliniază problematica nouă cu care se confruntă economia chineză după reluarea activităţii economice, şi anume lipsa cererii.

De altfel, jumătate din firmele chestionate în sondajul PMI raportează că se confruntă cu o lipsă a cererii, în timp ce 42% declară că au probleme de finanţare a cheltuielilor operaţionale, procente în creştere faţă de luna trecută.

Activitatea sectorului de servicii, care reprezintă acum 60% din PIB-ul Chinei, a revenit, de asemenea, în teritoriul expansiunii cu un PMI de 52,3 puncte de la o valoare de 29,6 puncte în februarie, potrivit Biroului de statistică chinez.

Analiştii mai avertizează că impactul coronavirusului ar putea să fie unul persistent având în vedere pericolul unui al doilea val de infectări. Autorităţile de la Beijing au relaxat restricţiile în ultimele săptămâni reluând activitatea economică şi socială, însă probleme precum insecuritatea locului de muncă şi potenţiale tăieri de salarii rămân valabile pentru angajaţi. Circa 5 milioane de chinezi şi-au pierdut locul de muncă în perioada ianuarie-februarie, rata şomajului în mediul urban atingând 6,2% în februarie de la 5,2% la finalul lui 2019.

PENTRU A PREVENI O CRIZĂ FINANCIARĂ

Banca centrală a Chinei a redus dobânda la operaţiunile repo

În china, au reînceput injecţiile de lichiditate în piaţa interbancară

Banca centrală a Chinei (PBOC) a redus luni în mod neaşteptat rata dobânzii la operaţiunile reverse repo cu maturitate de 7 zile la un nivel de 2,20% de la 2,40% şi a injectat 7 miliarde de dolari pe piaţa sa interbancară, autorităţile de la Beijing amplificând eforturile de degrevare a presiunilor economice cauzate de criza coronavirus.

Tăierea dobânzii a fost a treia astfel de mişcare din noiembrie încoace şi vine în contextul în care ritmul noilor infecţii cu coronavirus din China - de unde a izbucnit virusul în finalul anului trecut - a încetinit gradual de la vârful atins în februarie, iar companiile chineze îşi reiau activitatea.

Un consultant al băncii centrale, Ma Jun, este citat de presa chineză spunând că China încă are spaţiu amplu pentru ajustări ale politicii monetare iar decizia privind rata dobânzii a luat în considerare reîntoarcerea graduală la normal a activităţii companiilor, contextul global al virusului şi deteriorarea mediului economic extern. Economiştii prefigurează o recesiune adâncă în Statele Unite şi Europa, mai severă decât recesiunea ce a urmat crizei financiare din 2008.

Analiştii ING Bank notează însă că surpriza mai mare a fost injecţia de lichiditate, deciziile luate luni venind pentru a preveni o criză financiară: "PBOC nu doar că a încetat să facă injecţii de lichiditate în sistem din 16 martie, dar chiar a retras lichidităţi de 33 miliarde de yuani (4,65 miliarde de dolari - n.r.) în 28 martie".

Analiştii băncii adaugă că scăderea dobânzii vine să reducă probabilitatea unei crize financiare în condiţiile în care rapoarte din China arată că se înregistrează o creştere masivă a întârzierilor la plata creditelor de consum ca urmare a problemelor din piaţa muncii, iar volatilitatea din pieţele financiare globale "ar putea conduce la o criză financiară în China".

La rândul lor, analiştii Capital Economics notează că "va fi nevoie de mult mai multă relaxare (a politicii monetare), în mod special pe frontul fiscal, pentru a ajuta economia să se întoarcă pe tendinţa pre-virus".

Economiştii se aşteaptă ca economia chineză să se contracte sever în primul trimestru din cauza perturbărilor economice cauzate de coronavirus. Firma japoneză Nomura şi-a redus recent estimarea de creştere a PIB pe întreg anul 2020 pentru China la 1,0%.

Biroul politic al partidului comunist chinez a decis vineri să intensifice măsurile macroeconomice pentru a contracara impactul economic al coronavirusului. Conducerea partidului a solicitat creşterea deficitului bugetar, emiterea mai multor tipuri de obligaţiuni locale şi naţionale (emisiuni în valoare de 2.000 de miliarde de dolari), reducerea ratelor dobânzilor, amânarea rambursărilor de împrumuturi, reducerea blocajelor din lanţurile de aprovizionare şi stimularea consumului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb