ÎN NOIEMBRIE, UE discută cu Turkmenistan şi Azerbaidjan pentru aprovizionarea Nabucco

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 septembrie 2010

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a apreciat că pentru asigurarea aprovizionării cu gaz a Uniunii Europene (UE) sunt esenţiale atât existenţa unui cadru european eficient, cât şi diversificarea căilor de import. Referitor la pers-pectivele proiectului Nabucco, Oettinger a anunţat că, în luna noiembrie, vor avea loc discuţii cu autorităţile din Turkmenistan şi Azerbaidjan privind posibilele surse de aprovizionare a gazoductului, estimând că proiectul este pe calea cea bună.

Potrivit Agerpres, diversificarea furnizorilor de gaze în vederea asigurării aprovizionării Uniunii Europene este esenţială pentru securitatea energetică europeană, a declarat, ieri, eurodeputatul spaniol Alejo Vidal-Quadras, raportor în acest dosar, într-o dezbatere organizată în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg. Vidal-Quadras a subliniat că un punct esenţial al raportului său este obligaţia fiecărui stat membru de a elabora planurile de prevenire, de a se consulta cu alte state membre în acest sens şi apoi de a le transmite Comisiei Europene. Regulamentul propus de raportul elaborat de eurodeputatul spaniol prevede că statele membre trebuie să se asigure că întreprinderile din domeniul gazelor vor garanta aprovizionarea clienţilor (inclusiv locuinţele) timp de cel puţin 30 de zile în cazul izbucnirii unei crize.

Din partea grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din PE, vicepreşedintele Hannes Swoboda a accentuat că la nivel european este nevoie de crearea unei adevărate comunităţi energetice. Simultan, se impune extinderea actualei infrastructuri energetice în UE, fără a neglija însă promovarea surselor de energie regenerabilă, cum sunt energia eoliană sau cea solară.

Eurodeputatul Adina Vălean, vicepreşedinte al grupului liberal din PE (ALDE), a apreciat că regulamentul propus de raportul Vidal-Quadras constituie un pas pozitiv în direcţia reducerii dependenţei UE de furnizorii externi. Un punct pe care a insistat Vălean a fost nevoia ca executivul UE să "pună capăt atitudinilor şi politicilor protecţionis-te" ale unor ţări în domeniul furnizării de gaz natural.

Norica Nicolai (ALDE), raportor PE pentru relaţia cu Turkmenistanul, a apreciat că această ţară este un furnizor vital de gaz, toate proiectele europene, inclusiv Nabucco, depinzând de relaţiile cu Turkmenistanul, dar şi cu alte state din regiunea Caspică ce deţin resurse energetice substanţiale.

Eurodeputatul Ioan Mircea Paşcu a estimat că securitatea energetică este nu doar un subiect economic, ci şi unul politic. În opinia lui Paşcu, Uniunea Europeană nu reuşeşte să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc mai ales ca urmare a faptului că unele ţările membre încearcă să se protejeze prin relaţii bilaterale cu furnizorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb