Paisprezece producători de vinuri româneşti au participat la cea de a 35-a ediţie a târgului internaţional London Wine Fair, care are loc la Londra, în perioada 18-20 mai 2015, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT).
În pavilionul naţional, organizat de MECT în colaborare cu Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din România (APEV) şi cu sprijinul Biroului de Promovare Comercial Economică (BPCE) Londra, pe o suprafaţă de 91 mp, îşi prezintă produsele următoarele societăţi româneşti: Agricola Stirbey, Alcovin, AMB Wine Company, Avincis Vinuri, Crama Ceptura, Domeniul Coroanei Segarcea, Halewood Wines, Mera Com International, Ostrovit, Senator Prodimpex, Viile Budureasca, Schwab Agro Prod, Vitis Metamorfosis, Wine Princess.
"Unul din obiectivele participării româneşti la ediţia din acest an a târgului îl constituie creşterea vizibilităţii brandurilor din industria vinurilor din România, mărci deja recunoscute pe pieţele importante ale lumii. Majoritatea firmelor participante au fost prezente constant la manifestări din acest domeniu, vinurile expuse se înscriu în cerinţele internaţionale şi respectă condiţiile de fabricaţie, de design şi prezentare, iar activitatea de promovare se va derula pe tot parcursul expoziţiei", potrivit sursei.
Salonul este împârţit în mai multe secţiuni: cea a producătorilor, a importatorilor şi distribuitorilor, a presei, PR-ului si a mass-mediei, a designului de ambalaj, logistică, training şi consultanţă. Pe tot parcursul târgului, vor avea loc degustări de vinuri, seminarii şi conferinţe, având ca temă principală cerinţele din sector şi prezentarea oportunităţilor de piaţă.
La ediţia din acest an a târgulul internaţional London Wine Fair, sunt aşteptaţi peste 11.000 de vizitatori exclusiv comercianţi şi 750 de producători din 40 de ţări, care urmează să testeze mai multe de 10.000 de soiuri de vinuri din toate colţurile lumii.
Participarea firmelor româneşti la evenimentul de la Londra are loc în cadrul programului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare parţială de la bugetul de stat, coordonat în parteneriat public-privat prin Consiliul de Export, prin care se caută identificarea unor noi oportunităţi de afaceri pentru producătorii români şi, în acelaşi timp, realizarea diversificării geografice şi structurale a ofertei româneşti de export.
În 2014, volumul schimburilor comerciale bilaterale româno-britanice a fost de aproape 3,49 miliarde euro, în creştere cu 6,32%. Exportul românesc în Marea Britanie a însumat peste 2,15 miliarde euro, în creştere cu 6,09%. Excedentul balanţei comerciale a României cu Marea Britanie a fost de 819,1 milioane euro.
Exportul de vinuri româneşti în Marea Britanie a crescut cu 10% în 2014, comparativ cu situaţia anului precedent.