• Valoarea de piaţă a companiei s-a triplat în ultimii zece ani
• Pentru anul 2018, TeraPlast ţinteşte o cifră de afaceri de 970 milioane de lei
Grupul TeraPlast (TRP), unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa construcţiilor din ţara noastră, a realizat investiţii totale în valoare de 323 milioane de lei, în perioada 2008-2017, sumă direcţionată, îndeosebi, către dezvoltarea capacităţilor de producţie, a tehnologiei de ultimă generaţie, cât şi în extinderea portofoliului de produse, potrivit reprezentanţilor companiei, prezenţi la aniversarea a zece ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
În deceniul scurs de la intrarea în ringul bursei a titlurilor TRP, valoarea de piaţă a companiei s-a triplat, având, în prezent o capitalizare de aproape 307 milioane de lei, conform ultimelor date afişate pe site-ul BVB.
Dorel Goia, Preşedintele Consiliului de Administraţie al TeraPlast, a declarat: "Decizia de listare a reprezentat un pas firesc al unei companii de mărimea TeraPlast. Deşi listarea unei companii-lider de piaţă este o normalitate în Europa de Vest, pentru România era o noutate în perioada respectivă. Noi am ales, în urma analizei pieţelor mature din Europa şi a beneficiilor pe care această decizie le va aduce companiei, să facem acest pas".
Acţiunile TRP au fost tranzacţionate pentru prima dată la BVB pe 2 iulie 2008.
Prin Oferta Publică Iniţială a TeraPlast, au fost obţinute 14 milioane de euro, bani utilizaţi, în primul rând, pentru relocarea spaţiilor de producţie, localizate în acea perioadă la patru adrese diferite, într-un parc industrial de peste 20 de hectare, arată emitentul.
Totodată, au fost create bazele pentru dezvoltarea companiei din ultimii ani, care a inclus înfiinţarea punctului de distribuţie din Ungaria, inaugurarea unei subsidiare TeraSteel în Serbia şi două achiziţii în România - Politub şi Depaco.
De asemenea, în ultimii zece ani, exportul produselor a fost o prioritate pentru TeraPlast, grupul fiind prezent, la ora actuală, în peste 20 de ţări europene. În octombrie 2017, Grupul TeraPlast a deschis TeraSteel Serbia, prima fabrică românească inaugurată în străinătate după 1990.
Lucian Anghel, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, a observat: "TeraPlast este un lider regional şi doresc să adresez o întrebare retorică - câte companii româneşti sunt lideri regionali? Mult prea puţine, în comparaţie cu dimensiunea ţării noastre. Sper ca TeraPlast să fie un exemplu pentru alţi antreprenori din România, care să se dezvolte în acelaşi ritm, să investească, astfel încât să putem să acaparăm, şi noi, cote de piaţă în afara ţării".
Totodată, oficialul BVB a punctat că TeraPlast s-a remarcat prin folosirea în mod extins a mecanismelor bursiere.
"Compania a recurs, în repetate rânduri, la majorări de capital, a acordat acţiuni gratuite şi a distribuit în ultimii trei ani dividende de peste 27 milioane de lei", a spus Lucian Anghel.
În perioada 2008 - 2017, TeraPlast a plătit salarii în valoare de 314 milioane de lei şi a înregistrat un profit de 108 milioane de lei, în timp ce valoarea taxelor plătite la stat (impozit pe profit, taxe salariale şi TVA) a fost de peste 400 milioane de lei, menţionează emitentul.
La nivel de grup, TeraPlast a realizat, în 2017, o cifră de afaceri de 422 milioane de lei, în timp ce valoarea investiţiilor efectuate de Grup anul trecut a depăşit 112 milioane de lei. Pentru anul 2018, Grupul TeraPlast ţinteşte o cifră de afaceri de 970 milioane de lei, după ce anul trecut a investit masiv într-o serie de achiziţii importante: participaţia de 67% în Depaco, fabrica de panouri sandwich TeraSteel Serbia, business-ul Politub şi secţia de reciclare PVC.
Grupul TeraPlast include societatea TeraPlast (producător de ţevi din polietilenă şi PVC, granule şi profile din PVC), filialele TeraSteel şi TeraSteel Serbia (producători de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), TeraGlass (producător de ferestre şi uşi din PVC), TeraPlast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activităţile logistice ale Grupului), TeraPlast Ungaria (distribuitor) şi Depaco (producător de ţiglă metalică, brandul Wetterbest). Participaţia de 67% în Depaco - al doilea producător de ţiglă metalică din România - şi fabrica de panouri sandwich din Serbia, cu o capacitate de producţie similară celei a TeraSteel România, au fost cumpărate în decursul anului 2017.
Cel mai mare acţionar al TeraPlast este Dorel Goia, cu o deţinere de 46,79%, în timp ce KJK FUND II SICAV-SIF are 10,04% din emitent.
DOREL GOIA, TERAPLAST:
• "Fără şcoli profesionale vom avea o mare problemă"
Lipsa învăţământului profesional va crea mari probleme în câţiva ani pentru companiile din industrie care activează în ţara noastră, întrucât muncitorii din principalele sectoare industriale care se pensioneză nu mai sunt înlocuiţi de nimeni, a precizat, ieri, Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie al TeraPlast, în cadrul unei conferinţe organizate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Domnia sa a declarat: "Angajăm absolvenţi de la facultăţile de profil din Iaşi, Bucureşti şi Cluj şi vă pot spune că sunt total nepregătiţi din punct de vedere practic. Învăţământul merge pe un drum paralel (...). Nimeni nu ne întreabă. Niciodată nu suntem solicitaţi pentru a deveni poligon de încercare pentru studenţi, pentru practică".
Potrivit domnului Goia, o parte din vină aparţine foştilor miniştri ai învăţământului, pentru că nu au susţinut învăţământul profesional.
Oficialul TeraPlast a spus: "Avem prea mulţi absolvenţi de studii europene şi prea puţini lăcătuşi. Şi prea mulţi absolvenţi de studii superioare ajung (n.r. să lucreze) în supermarketuri. Până la urmă, acestea sunt destine distruse de actualul sistem (n.r. de învăţămât). Deci, prea puţină practică şi aproape deloc şcoli profesionale". În opinia sa, aceasta este o problemă de mentalitate la nivel naţional.
Preşedintele TeraPlast a mai spus: "Atât timp cât ideea de muncitor are conotaţie negativă, există o problemă de educaţie la nivel naţional. Dar în Germania sunt milioane de muncitori. Acolo nu este o ruşine să fii sculer matriţer. (...) Este o percepţie care trebuie să se schimbe".
BVB a dedicat, ieri, deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare aniversării unui deceniu de la listarea societăţii TeraPlast pe piaţa principală a bursei.