• Piaţa auto la opt luni - 50.000 de autoturisme vândute
Impuls Leasing a încheiat contracte în valoare de peste 52 milioane de euro, pe toate tipurile de produse, valoare similară întregului an 2010, şi estimează că până la finele acestui an să ajungă în top cinci companii de leasing în România, a declarat, ieri, Răzvan Diaconescu, director general al Impuls-Leasing România, într-o conferinţă de presă.
"În acest moment avem o cotă de piaţă de 8%, iar când am pornit, în 2007, aveam 3%. Estimăm ca până la sfârşitul anului să avem o valoare finanţată de 100 milioane de euro pe trei produse, respectiv Leasing Buyback, Agroleasing şi Leasing în lei. Acesta din urmă va fi gata, ca produs, până la finele acestei luni", a spus Diaconescu, citat de Agerpres.
În opinia sa, piaţa auto la opt luni se află la nivelul de 50.000 de autoturisme vândute şi nu va atinge 80.000 până la sfârşitul anului.
"Nici nu ştiu dacă suntem la nivelul anului 2002 în ceea ce priveşte piaţa auto", a spus Diaconescu.
Impuls - Leasing România a lansat ieri Agroleasing, un produs financiar destinat finanţării achiziţiilor de autovehicule, utilaje şi echipamente specifice afacerilor din domeniul agricol.
Produsul este realizat în colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi poate fi accesat de persoane juridice care des-făşoară activităţi economice în agricultură, inclusiv de către asociaţii agricole sau familiale.
La începutul acestui an BERD a acordat Impuls - Leasing un împrumut de 7 milioane euro pe o perioadă de 7 ani destinat finanţării întreprinderilor cu profil agricol şi IMM-urilor. Condiţiile de finanţare, prin acest produs, sunt o dobândă variabilă de 7,9%, legată de Euribor la 3 luni, avans de minim 10%, valoarea reziduală de 1% şi perioadă maximă de 84 de luni. Noutatea produsului o reprezintă ratele sezoniere, care permit fermierilor stabilirea unui plan de eşalonare a ratelor în funcţie de sezonalitatea fluxului de lichidităţi.
• "Lipsa unor investiţii majore, principala problemă a agriculturii româneşti"
Problemele majore ale agriculturii din România sunt generate de lipsa unor investiţii semnificative, nu neapărat din cauza lipsei fondurilor de finanţare, ci mai degrabă din cauza dificultăţii accesării acestora, este de părere Răzvan Diaconescu.
"Alte probleme mai sunt fărâmiţarea pământurilor, litigiile legate de proprietate şi tehnologia precară. România dispune de dotare cu tractoare şi utilaje agricole printre cele mai slabe din Europa, încărcătura pe fiecare tractor fiind de aproximativ 54 hectare, comparativ cu media UE de 13 hectare", a spus Diaconescu,
Potrivit acestuia, 80% dintre tractoarele din parcul intern sunt îmbătrânite.
"În UE tractoarele sunt considerate vechi la 3.000-4.000 de ore, în România încărcătura pe tractor ajunge chiar şi la peste 12.000 de ore de utilizare. Agricultura în România este departe de ceea ce se practică în Europa atât ca producţie cât şi ca tehnologie", a mai spus reprezentantul Impuls-Leasing România.
Pe de altă parte, Diaconescu a arătat că aproximativ 3 milioane de români lucrează în agricultură, respectiv circa 30% din totalul persoanelor ocupate, comparativ cu 4-5% media UE.