ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI ÎN CURS "Hidroelectrica": Peste jumătate din energia vândută - direct către furnizori privaţi

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 septembrie 2011

"Hidroelectrica": Peste jumătate din energia vândută - direct către furnizori privaţi

Compania a dat electricitate la un preţ mediu de 2,66 ori mai mic faţă de preţul maxim obţinut pe OPCOM

"Hidroelectrica" a vândut direct, către furnizori privaţi, mai mult de jumătate, respectiv 59,9%, din electricitatea comercializată în primul trimestru al anului în curs, după cum ne-au declarat, în cadrul unui interviu, oficialii companiei.

Astfel, "Hidroelectrica" a vândut direct către furnizori privaţi o cantitate de 6.700 GWh, din totalul de 11.179 de GWh de energie comercializată în perioada analizată. Oficialii companiei ne-au spus că energia vândută direct în perioada ianuarie-iunie a fost comercializată în baza contractelor pe termen lung încheiate în anii trecuţi.

În primul semestru al anului în curs, valoarea energiei vândute direct de "Hidroelectrica" se ridică la peste 1,4 miliarde lei, ceea ce înseamnă că preţul mediu de vânzare a fost de aproape 126,28 de lei/MWh. Pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, energia s-a vândut, în primul semestru al lui 2011, la un preţ maxim de 337 lei/MWh, în timp ce pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) cel mai mare preţ a fost de 213,65 lei/MWh, iar pe Piaţa Contractelor Centralizate cu Negociere Continuă (PCCB-NC) preţul maxim s-a cifrat la 221 lei/MWh, după cum ne-au spus reprezentanţii OPCOM.

Cu alte cuvinte, "Hidroelectrica" a vândut energie direct, către furnizori privaţi, la un preţ mediu de aproape trei ori mai mic (mai precis, de 2,66 ori) decât ar fi putut obţine pe PZU!

Contractele prin care producătorii de energie electrică deţinuţi de stat vând electricitate direct către furnizori sau consumatori, şi nu prin licitaţie pe piaţa reglementată, aşa cum îi obligă un ordin de ministru, sunt încheiate la limita legii.

În principiu, pentru vânzarea directă a electricităţii, este nevoie de obţinerea unei derogări de la Ordinul Ministrului, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei.

Energia vândută netransparent este comercializată prin intermediul unor contracte secrete, sau "confidenţiale", după cum afirmă producătorii de energie, refuzând să ofere detalii cu privire la numele furnizorilor privaţi sau la preţul de vânzare a energiei în afara pieţei reglementate.

Cu toate acestea, Fondul Proprietatea (FP) a publicat, recent, rapoartele celor mai importante companii la care deţine acţiuni, printre care se află şi "Hidroelectrica". Potrivit datelor din raportul pe 2010 al societăţii "Hidroelectrica", publicat pe site-ul FP, reiese că, anul trecut, compania a vândut prin contracte directe încheiate cu marii consumatori şi furnizorii de energie electrică pes-te 66% din toată electricitatea livrată de-a lungul anului. Astfel, societatea a vândut în mod netransparent 14,9 TWh de energie electrică, la un preţ total de 1,8 miliarde lei, adică 433,7 milioane euro - mult sub preţul pe care l-ar fi obţinut dacă şi-ar fi vândut electricitatea prin intermediul OPCOM. Cei mai mari clienţi direcţi ai "Hidroelectrica", în 2010, au fost "Alro Slatina", "Energy Holding" şi "Alpiq RomEnergie".

Energia electrică vândută de "Hidroelectrica" în semestrul întâi al acestui an pe piata reglementată reprezintă circa 22% din totalul electricităţii comercializate în perioada respectivă.

În acelaşi timp, "Hidroelectrica" a vândut pe PZU şi pe PCCB aproximativ 8,6% din totalul energiei electrice comercializate în ianuarie-iunie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl meu, va recomand cateva cursuri de piata de energie. Desi la matematica se pare ca excelezi: stii tabla inmultirii, la domeniul despre care comentezi esti total in afara discutiei. Pentru informarea dvs personala, pretul MEDIU pe PZU in primul semestru a fost de 198,61 lei/MWh, iar daca doriti sa faceti o comparatie corecta, o faceti in raport cu acest pret. Si in ca ceva: piata de energie din Romania este o piata ORARA incepand cu iulie 2005. "Succesuri!"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb