Comisarii de mediu au aplicat, în primele două luni ale anului în curs, amenzi în valoare de aproape 10,2 milioane de lei, în creştere cu 17% comparativ cu acelaşi interval din 2020, conform datelor centralizate de Garda Naţională de Mediu (GNM), informează Agerpres.
Astfel, în intervalul 1 ianuarie - 29 februarie 2021, numărul de inspecţii efectuate la nivel naţional a fost de 4.424, mai multe 2,20% faţă de primele două luni din 2020, când au fost înregistrate 4.329 de controale.
În acelaşi timp, au fost aplicate 570 de amenzi, faţă de cele 400 raportate în perioada ianuarie - februarie a anului anterior.
Potrivit sursei citate, în perioada de referinţă, au fost emise 262 de avertismente (faţă de 200, în primele două luni din 2020) şi 35 de decizii privind sistarea activităţii (faţă de 24, în aceeaşi perioadă a anului precedent).
În plus, au fost emise două propuneri de suspendare de acorduri/autorizaţii de mediu, precum şi cinci sesizări penale.
Din totalul controalelor realizate în acest an, până în prezent, 3.893 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării şi 531 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.
Raportul periodic al Gărzii de Mediu arată că, în luna februarie 2021, au fost efectuate la nivel naţional 2.870 de inspecţii, dintre care 2.500 în domeniul poluării, fiind aplicate 396 de amenzi, în valoare totală de 7,116 milioane de lei. De asemenea, în acelaşi interval, au fost transmise 171 de avertismente, 32 de dispoziţii de sistare a activităţii şi două sesizări penale. Totodată, au fost emise două propuneri de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu.
Garda Naţională de Mediu este o instituţie publică şi funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Instituţia are atribuţii în prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare, potrivit Agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2021, 17:12)
Sună f. frumos : Ministerul Mediului, Garda de Mediu, controale, rapoarte, ecologie, etc. Vorbe mari, frumoase. Dar realitatea este insă că pe zi ce trece, bătaia de joc față de mediul natural, față de locuitorii acestei țări și față de generațiile urmatoare, este tot mai mare: oameni fără pic de conștiință sau rău intenționați, aruncă gunoiul
- inclusiv moloz, cauciucuri, plastice, etc - oriunde, adică acolo unde nu este permis. Cred că soluția de a stopa URGENT fenomenul descris este aplicarea de amenzi drastice ( începînd cu mucul de țigară sau paharul de plastic aruncate din mers pe geamul autoturismului ) si bineînțeles, obligarea persoanei care s-a debarasat de gunoi acolo unde nu este permis, să curețe zona pe care a poluat-o. Dacă ne vom juca doar cu vorbele și ne vom lameta în continuare, vom suporta cu toți consecințele poluării, efectele acesteia fiind ireversibile. Ca să nu mai vorbesc și de rușinea pe care ar trebui să o trăim atunci când suntem vizitați de cetățeni străini, șocați de murdăria pe care o întâlnesc.