ÎN PRIMELE OPT LUNI ALE ANULUI 2022 Peste 1 milion de tranzactii au fost realizate la BVB

F.D.
Piaţa de Capital / 19 septembrie 2022

Peste 1 milion de tranzactii au fost realizate la BVB

Investitorii activi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au cumpărat şi au vândut instrumente financiare într-un ritm foarte activ până acum în acest an. Peste 1 milion de tranzacţii au fost realizate pe piaţă reglementată a BVB în perioada ianuarie - august din acest an, conform unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, activitatea investiţională a fost mai temperată în lunile de vara, iulie şi august fiind singurele luni când numărul tranzacţiilor a fost sub pragul de 100.000. Cea mai activă lună din acest punct de vedere a fost martie, când au fost înregistrate aproape 200.000 de tranzacţii în sistemul BVB. Per ansamblu, comparativ cu cele 715.000 de tranzacţii din perioada ianuarie-august 2021, numărul tranzacţiilor a crescut cu aproape 42% în primele 8 luni ale acestui an.

Un reper semnificativ atins de piaţă de capital din Romania a fost depăşirea pragului de 100.000 de investitori. După creşteri susţinute în trimestrele anterioare, numărul celor care tranzacţionează pe bursa românească a depăşit 117.000 de investitori, după cum arata datele Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI) valabile la jumătatea acestui an. Numărul investitorilor a crescut cu 33% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru, reiese din datele FCI. Creşterea accelerata a numărului de investitori este determinata, pe de o parte, de continuarea întrării de noi investitori în piaţă de capital, dar şi de o schimbare a reglementarilor cu privire la modalitatea de raportare a clienţilor compensabili.

"Observăm un interes crescut pentru piaţă de capital românească şi investitorii, atât cei romani cât şi cei internaţionali, beneficiază de o diversificare sectoriala fără precedent oferita de companiile listate. Desigur, asistam la o temperare a ritmului de finanţare cauzata de o serie de riscuri ce influenţează pieţele globale şi de un context regional complicat, însă chiar şi într-un context internaţional dificil piaţă de capital din Romania reuşeşte să atingă noi repere şi să performeze. Ne aşteptam că volatilitatea să continue să-şi facă simţită prezenta în perioada următoare, iar acest lucru vă aduce oportunităţi atât pentru investitori, cât şi pentru companii, şi avem semnale că Romania este privita cu interes de companii din regiune care iau în calcul să se listeze la BVB", a declarat Radu Hangă, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Piaţă de capital din Romania a reuşit să încheie primele 8 luni în teritoriu pozitiv prin prisma indicilor de tip total return, care includ şi dividendele. De exemplu, indicele BET-TR a încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare din august la un nivel de 23.438 puncte, în urcare cu 1,4% fata de finalul anului trecut. Luna trecuta, BET-TR a atins un nou nivel record, după ce a încheiat şedinţă de tranzacţionare din 18 august la 24.633 puncte. În schimb, indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate la BVB, se afla în teritoriu negativ, cu o scădere de 7,7% fata de anul trecut. BET-NG, indicele care reflecta evoluţia companiilor listate care au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente, şi-a temperat avansul consemnat în iulie, însă a reuşit să încheie primele 8 luni în teritoriu pozitiv, cu +1,8%.

Capitalizarea companiilor romaneşti listate la BVB a ajuns la aproape 137 miliarde lei, echivalentul a 28 miliarde euro, la finalul primelor opt luni ale acestui an. Acest nivel este uşor sub cel înregistrat la finalul anului trecut şi apare într-un context dominat de volatilitatea din pieţele de capital, dar şi de o multitudine de alte riscuri cum ar fi evoluţia pandemiei de coronavirus, inflaţia în creştere, majorarea ratelor de dobândă, creşterea preturilor la energie, disfuncţionalităţile din lanţurile de aprovizionare, temerile privind o eventuala recesiune în pieţele dezvoltate, precum şi un context regional complicat.

La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzacţionate pe Piaţă Reglementata a BVB, valoarea totala de tranzacţionare din primele 8 luni a ajuns la 15,3 miliarde lei, echivalentul a 3,1 miliarde euro, în urcare cu 34% fata de aceeaşi perioada a anului trecut. Valoarea medie zilnica de tranzacţionare pentru toate instrumentele financiare tranzacţionate a fost de 91,8 milioane de lei, în creştere cu 34,9% fata de perioada ianuarie-august a anului trecut, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Incet incet cei mici vor intra in panica si

    vor vinde la bani marunti actiunile valoroase 

    1. la majoritatea blue chips, ce mai vrei?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb