ÎN PRIMELE TREI TRIMESTRE, FAŢĂ DE PERIOADA SIMILARĂ DIN 2016 Profit de 95 milioane de lei, pentru Electrica, în scădere cu 79,5%

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 noiembrie 2017

Profit de 95 milioane de lei, pentru Electrica, în scădere cu 79,5%

Grupul Electrica a înregistrat în primele 9 luni ale anului financiar 2017 un profit net de 95 milioane lei, cu 79,5%, mai mic decât în perioada similară a anului precedent.

Din profitul primelor trei trimestre, 87 milioane lei au fost realizaţi în trimestrul al treilea (iulie - septembrie), conform unui comunicat al companiei.

Profitul operaţional obţinut în perioada menţionată este de 115,6 milioane lei, din care 97,8 milioane lei înregistrat în iulie-septembrie (T3).

Reprezentanţii companiei au transmis: "Anul 2017 a fost marcat de condiţii semnificativ adverse în primul trimestru şi de o îmbunătăţire foarte lentă a acestora în următoarele trei luni. După jumătatea anului, sectorul de distribuţie s-a apropiat din nou de niveluri normale ale profitabilităţii, în timp ce piaţa de furnizare a rămas în continuare dificilă până în luna septembrie, în special în zona pieţei reglementate cu clienţi neeligibili.

În perioada ianuarie - martie 2017, a fost înregistrată o creştere substanţială a preţului de achiziţie a energiei, respectiv cu 78% pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi cu aproximativ 38% pe Piaţa de Echilibrare, faţă de perioada similară a anului precedent. În perioada aprilie - iunie 2017, preţul mediu de achiziţie a energiei s-a menţinut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. În trimestrul al treilea, preţul mediu de achiziţie pe Piaţa pentru Ziua Următoare a fost cu aproximativ 67% mai mare comparativ cu T3 2016".

Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în primele 9 luni ale anului financiar 2017, în sumă de 4,17 miliarde lei, au crescut cu 1,404 miliarde lei comparativ cu primul semestru al anului 2017.

Costul cu achiziţia de energie electrică a atins pragul de 2,202 miliarde lei în primele 9 luni ale lui 2017, comparativ cu valoarea de 1,531 miliarde lei, aferentă primelor şase luni din 2017.

Cătălin Stancu, director general Electrica, a declarat: "Rezultatele cumulate în această perioadă sunt încă puternic afectate de efectele dezechilibrelor majore din piaţa de energie, în special, din trimestrul întâi şi, parţial, din trimestrul al doilea. În consecinţă, strict în trimestrul al treilea a fost realizat practic aproape tot profitul net şi profitul operaţional obţinut pe durata primelor nouă luni. În trimestrul trei, deşi au continuat să fie probleme pe piaţa de furnizare, sectorul de distribuţie a atins niveluri rezonabile de profitabilitate. În plus, măsurile de diminuare a impactului adoptate de management au avut efect. Situaţiile limită din prima parte a anului, ne-au determinat să adoptăm o strategie pe măsura noilor condiţii din piaţă şi să trecem la implementarea rapidă a unor programe de reducere a costurilor, de optimizare a proceselor şi a structurilor administrative. Asigurăm toate părţile interesate că am luat măsurile necesare pentru îmbunătăţirea performanţelor până la finalul anului şi, totodată, repetăm apelul nostru către autorităţi referitor la necesitatea anumitor măsuri legate de modificarea unor reglementări din piaţa de energie".

În primele 9 luni ale anului 2017, Grupul Electrica a distribuit o cantitate de energie electrică de aproximativ 13 TWh (în creştere cu 2,8% faţă de primele 9 luni ale lui 2016) către un număr de aproximativ 3,69 milioane de utilizatori şi a furnizat o cantitate de 7,4 TWh (în scădere cu 8,7% faţă de perioada similară din 2016) către un număr de clienţi de 3,58 milioane.

La începutul lunii, "Fondul Proprietatea" (FP) şi-a vândut participaţiile deţinute în filialele "Electrica" (EL), valoarea tranzacţiei fiind de 752,03 de milioane de lei.

Pe data de 26 octombrie, acţionarii Electrica au aprobat acest deal. Tranzacţia nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, aşa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97.968.159 lei.

În condiţiile în care înţelegerea încheiată anul acesta depăşeşte, din punct de vedere financiar, ceea ce Electrica era dispusă să plătească în anii trecuţi, unii specialişti din piaţa de energie au susţinut că preţul plătit, acum, către FP este prea mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb