ÎN PRIMUL AN DE UTILIZARE A CONDUCTEI ARAD-SZEGED România a importat cantităţi insignifiante de gaze

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 septembrie 2011

România a importat în primul an de funcţionare a conductei Arad-Szeged (Ungaria) cantităţi insignifiante de gaze naturale, reprezentând 0,001% din consumul la nivel naţional, reiese din datele transportatorului naţional de gaze Transgaz (TGN), citate de Mediafax. "În perioada iulie 2010-august 2011, prin această conductă (Arad-Szeged - n.r.) a fost importată o cantitate de 2,37 milioane MWh de gaze naturale (echivalentul a 223.390 metri cubi)", a comunicat Transgaz.

România a consumat anul trecut 146,76 milioane MWh de gaze, res-pectiv 13,8 miliarde metri cubi. Gazele produse în România au acoperit anul trecut 82,84% din consum, iar importurile 17,16%.

Din transportul gazelor importate prin conducta care conectează sistemele de gaze ale României şi Ungariei, Transgaz a încasat 17,78 milioane de lei, fără TVA.

Intenţia de realizare a acestei interconectări a sistemelor de gaze dintre România şi Ungaria a apărut în urmă cu peste 10 ani, dar acordul final pentru realizarea proiectului a fost semnat abia în 2008.

Gazoductul Arad-Szeged are o lungime de 109 kilometri, dintre care 62 de kilometri pe teritoriul românesc, şi are o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi pe an.

Cei mai mari producători de gaze din România sunt OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş, cele două companii acoperind anul trecut peste 97% din piaţă.

România importă gaze din Federaţia Rusă, prin intermediul firmelor WIEE România şi Conef Gaz. WIEE este deţinută de WIEE Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom pentru a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Conef este controlată de grupul rus Vimetco, proprietarul producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR). Transgaz este controlat de stat, prin Ministerul Economiei.

Pe de altă parte, Guvernul s-a angajat că va lua toate măsurile pentru ca România să poată exporta gaze prin Ungaria până la sfârşitul anului 2012. Sistemul naţional de gaze este conectat cu cel ungar prin conducta Arad-Szeged, inaugurată în octombrie 2010. Prin acest gazoduct, România poate acum doar să importe gaze, însă în urma unor investiţii va fi posibil şi exportul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb