ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI Grupul Electrica - pierdere de 176 milioane lei

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 18 august 2022

Grupul Electrica - pierdere de 176 milioane lei

Furnizorul şi distribuitorul de energie înregistrase un profit de 76 milioane lei, în primele şase luni din 2021

Volumul de energie electrică distribuită s-a redus cu 2,3%, comparativ cu primul semestru al anului trecut

Energia electrică furnizată pe piaţa cu amanuntul a scăzut cu 10%, faţă de nivelul din primele şase luni ale lui 2021

Grupul Electrica a înregistrat o pierdere de 176 milioane lei în primul semestru al anului, faţă de un profit net de 76 milioane lei în prima jumătate a anului trecut, conform unui comunicat al companiei remis Redacţiei.

Veniturile operaţionale ale Grupului, în primul semestru al anului, s-au ridicat la 5.933 milioane de lei, în creştere cu 2.595 milioane de lei faţă de cele din acelaşi semestru al anului precedent, din care:

- veniturile din furnizarea de energie electrică şi gaze naturale, pe segmentul de furnizare, au crescut cu 1.185 milioane de lei, în principal din efectulul net al creşterii preţurilor de vânzare pe piaţa cu amănuntul cu 53% şi al reducerii cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul cu 10%;

- 1.211 milioane de lei reprezintă alte venituri din exploatare aferente subvenţiilor de primit pe segmentul de furnizare (valori de recuperat), ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale;

- creşterea cu 277,5 milioane de lei a veniturilor din segmentul de distribuţie, impact net din majorarea tarifelor de distribuţie din anul 2022 în medie cu 8,6%, comparativ cu 2021, iar începând cu 1 aprilie s-a înregistrat o creştere medie de tarife de distribuţie faţă de primul trimestru din 2022 cu 20,3%, efect pozitiv redus de scăderea volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 2,3%.

Grupul a înregistrat o performanţa bună pe segmentul de furnizare, cu un profit net de 213 milioane lei şi un nivel al indicatorului EBITDA de 287 milioane lei, în principal ca urmare a creşterii preţurilor de vânzare a energiei electrice, se arată în document.

Veniturile, inclusiv alte venituri din exploatare, au înregistrat o creştere de 77,7% în primul semestru al anului, comparativ cu primele şase luni din 2021, ajungând la 6 miliarde lei de la 3,3 miliarde lei, în principal, atât din veniturile aferente furnizării energiei electrice şi a gazelor către consumatorii finali cât şi din alte venituri din exploatare aferente subvenţiilor de primit (valori de recuperat), ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, potrivit comunicatului.

Pe segmentul de distribuţie, rezultatul înregistrat în primul semestru reprezintă o pierdere netă de 393 milioane lei, un impact semnificativ negativ fiind determinat de preţul mediu de achiziţie al energiei electrice pentru Consumul Propriu Tehnologic (CPT), cu 115% mai mare decât valoarea stabilita de ANRE ex-ante în tarife, ceea ce a generat costuri suplimentare de 574 milioane lei, costuri ce se vor transforma în venituri prin includerea în tarifele viitoare, într-o perioadă de până la cinci ani, după data de 31 martie 2023. Luând în considerare aceste aspecte, recuperarea de preţ din CPT de 574 milioane lei pune într-o perspectivă favorabilă şi performanţa segmentului de distribuţie, pierderea fiind balansată de veniturile recunoscute ulterior, arată compania.

Conform raportului, operatorii de Distribuţie a energiei electrice au fost direct afectaţi de creşterea semnificativa a preţului de achiziţie a energiei electrice pentru CPT, aceştia fiind obligaţi, conform unui ordin al ANRE, să achiziţioneze energia electrică necesară acoperii consumului propriu tehnologic (CPT), în vederea respectării condiţiilor generale asociate licenţei de distribuţie de pe piaţa angro de energie electrică.

De asemenea, începând cu 1 aprilie 2022, segmentul de distribuţie beneficiază de tarifele majorate prin OUG 27/2022 pentru a permite recuperarea sumei de 363 milioane lei din diferenţa de preţ mediu de achiziţie energie electrică, necesară acoperirii CPT aferent 2021. În primul semestru, tarifele au avut o creştere comparativă cu perioada precedentă similară de 8,6% si începând cu 1 aprilie 2022 vor creste cu 20,3% comparativ cu primul trimestru al anului 2022, se arată în document.

EBITDA consolidată are o valoarea pozitiva de 101 milioane lei, în scădere cu 256 milioane lei faţă de valoarea din primele şase luni ale anului 2021. Reducerea EBITDA este determinată, în principal, de evoluţia segmentului de distribuţie, impactul negativ fiind din preţul mediu de achiziţie al energiei electrice în primul semestru al acestui an pentru CPT, se arată în raport.

Volumul de energie electrică distribuită s-a redus cu 2,3%, comparativ cu primul semestru al anului trecut. De asemenea, volumul de energie electrică furnizată pe piaţa cu amanuntul s-a redus cu 10%, faţă de cel din primele şase luni ale anului trecut

Chiriţă Alexandru-Aurelian, Directorul General al Electrica, a declarat: "Anul 2022 continuă să fie marcat de seria transformărilor de pe piaţa externă şi interna de energie care au debutat în 2021 şi au avut un impact semnificativ asupra operaţiunilor tuturor jucătorilor din domeniul energetic. Rezultatele financiare ale Grupului Electrica din primul semestru al anului demonstrează că menţinerea eforturilor companiilor din Grup de implementare a unor măsuri eficiente, specifice fiecărei arii de activitate, a dus la o redresare financiară. In ciuda contextului de piaţa nefavorabil, Grupul Electrica rămâne un jucător stabil, rezilient, orientat spre adaptarea continua la condiţiile unei pieţe expuse unor multiple provocări".

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 48,79% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb