ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ACESTUI AN, "Valorea IPO-urilor din Europa a atins 12,5 miliarde de euro"

A.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2018

"Valorea IPO-urilor din Europa a atins 12,5 miliarde de euro"

Ofertele publice iniţiale (IPO) lansate pe pieţele din Europa, în primele trei luni ale acestui an, au strâns finanţări de 12,5 miliarde de euro, cu 172% mai mult faţă de perioada similară din 2017, când valoarea totală a listărilor a fost de 4,6 miliarde de euro, se arată în Raportul IPO Watch Europe, realizat de PwC Româ-nia.

În ceea ce priveşte numărul listărilor, în primul trimestru din 2018, în pieţele europene au fost efectuate 67 de astfel de exerciţii, cu 24% peste cele înregistate în primul trimestru al anului 2017, când au fost derulate 54 de IPO-uri (vezi grafic).

Sorin Petre, partener, Servicii de Evaluare şi Analiză, PwC România, a declarat: "Primul trimestru din 2018 a adus o volatilitate crescută şi corecţii semnificative pentru indicii globali. Pieţele de IPO-uri din Europa s-au dovedit a fi flexibile cu investitorii dor-nici să găsească valoare şi să ia în calcul plasamente din timp în companii cu acţiuni interesante, cu potenţial şi fundamente economice solide. În ciuda incertitudinilor din jurul negocierilor pentru Brexit, a potenţialului război comercial între Statele Unite ale Americii şi China şi a discuţiilor despre creşterea ratelor dobânzilor, piaţa europeană de IPO-uri rămâne deschisă oportunităţilor de business".

Deutsche Borse a fost principala piaţă din punct de vedere al valorii atrase, prin derularea a două dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din Europa, cea a companiei de tehnologie medicală Healthineers a Siemens, ce a adunat 3,7 miliarde de euro, în timp ce Grupul DWS al Deutsche Bank a atras 1,3 miliarde de euro, se specifică în raportul menţionat.

"London Stock Exchange rămâne piaţa numărul unu din Europa în ceea ce priveşte volumele tranzacţionate, deşi numărul IPO-urilor derulate a fost mai mic la începutul anului. Cele 16 IPO-uri realizate au totalizat 1,3 miliarde de lire sterline, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, când 20 de asemenea oferte au totalizat 1,8 miliarde de lire sterline", menţionează PwC.

Conform raportului, sectorul financiar a continuat să domine IPO-urile lansate în Marea Britanie, cu un procent de 71% din totalul celor anunţate.

Cele mai importante au fost listarea JTC plc, companie cu sediul în insula Jersey care oferă servicii financiare private, ce a adunat 244 de milioane de lire sterline, IntraFin Holdings, o platformă de consultanţă din Marea Britanie, care a atras la listare 178 de milioane de lire sterline, şi compania de creditare de nişă TruFin, care a găsit finanţare de 70 de milioane de lire sterline.

Totuşi, trebuie menţionat că, în comparaţie cu trimestrul al patrulea al anului 2017, atât valorea cât şi numărul IPO-urilor realizate în pieţele din Europa s-a diminuat. Astfel, valoarea totală a listărilor din primele trei luni ale anului în curs este cu 22% mai redusă decât cea înregistrată în ultimul trimestru al anului 2017, când IPO-urile au însumat 16,1 miliarde de euro, în timp ce numărul listărilor a coborât cu 42%, în comparaţie cu cele înregistrate în trimestru al patrulea al anului trecut, când au fost derulate 116 astfel de exerciţii.

Referitor la evoluţia bursei noastre Ileana Guţu, senior manager, Servicii de Evaluare şi Analiză, PwC Româ-nia, a precizat: "În primele patru luni ale anului 2018 am observat o creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de 36% a valorii tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), segmentul de acţiuni fiind cel mai popular. Indicele celor mai tranzacţionate acţiuni a crescut în primele trei luni ale anului cu peste 12%, atingând maximul ultimilor 11 ani. În acelaşi timp, evoluţia din ultima perioadă este dovada faptului că investitorii de pe piaţa de capital sunt sensibili la semnalele pe care economia locală şi internaţională, le trimite".

Raportul IPO Watch Europe analizează, trimestrial, toate listările noi din principalele pieţe din Europa şi include bursele din Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Olanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia şi Marea Britanie. Transferul companiilor listate la alte categorii de piaţă, pe aceeaşi bursă, nu sunt luate în considerare.

Notă:

Recent, piaţa noastră de capital a fost lovită masiv de discuţiile din spaţiul public referitoare la viitorul Pilonului II de pensii, cel mai mare investitor instituţional de la BVB. Astfel, faţă de avansul de 16,15% pe care indicele BET l-a marcat de la începutul anului până pe data 25 aprilie, la finalul săptămânii trecute, principalul coş de acţiuni al pieţei mai consemna o creştere de 6,44%. Totuşi, trebuie menţionat că de la începutul lunii mai, o parte din scăderea indicelui a fost dată de datele ex-dividend (prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu mai beneficiază de dividende, efectul fiind resimţit, în general, printr-o corecţie a preţului în piaţă), pentru emitenţii din cadrul coşului de acţiuni ce distribuie dividende în acest an.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb