ÎN PRIMUL TRIMESTRU, Provizioanele pentru creditele neperformante ale NBG şi Alpha Bank au crescut

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 28 mai 2015

Două mari grupuri bancare elene, National Bank of Greece (NBG) şi Alpha Bank, au raportat pierderi mai reduse în primul trimestru din 2015, dar provizioanele pentru creditele neperformante au continuat să crească, pe fondul incertitudinilor privind rămânerea Greciei în zona euro (Grexit), a ratei ridicate a şomajului şi a declinului economiei, transmite Reuters.

În perioada ianuarie - martie 2015, NBG, a doua bancă din Grecia, a înregistrat pierderi de 159 milioane de euro (173 milioane de dolari), faţă de 1,1 miliarde de euro în trimestrul patru din 2014, provizioanele pentru creditele neperformante compensând profitul de la subsidiara sa din Turcia, Finansbank. Aceasta a avut o contribuţie de 114 milioane de euro la câştigurile NBG din primele trei luni ale anului, scrie Agerpres.

Alpha, a patra bancă din Grecia, a raportat pierderi de 115,8 milioane de euro în primul trimestru din 2015, faţă de 440,2 milioane de euro în ultimele patru luni din 2014. La 31 martie 2015, nivelul creditelor neperformante a ajuns la 33,8% din totalul împrumuturilor, de la 33% la 31 decembrie 2014. Şi la NBG rata creditelor neperformante a urcat la 24,3%, de la 24% în trimestrul patru din 2014.

Ambele bănci au raportat ieşiri din depozite în primele trei luni ale anului, o tendinţă care a continuat şi în aprilie. Valoarea depozitelor Alpha a scăzut cu 13,9%, la 36 miliarde de euro, în timp ce banca a accesat în mai 20,6 miliarde de euro de la finanţarea de urgenţă (ELA) acordată de Banca Centrală a Greciei. La NBG, valoarea depozitelor a scăzut cu 4,8 miliarde de euro în Grecia şi cu încă 1,9% în aprilie şi mai.

Miercuri, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat la cinci miliarde de euro (5,44 miliarde de dolari) în aprilie, de la 1,91 miliarde de euro în martie.

În ianuarie şi februarie, ieşirile din depozite s-au ridicat la 12,25 miliarde de euro şi, respectiv, 7,57 miliarde de euro în februarie.

"Ultima săptămână din mai a fost mult mai dificilă comparativ cu precedenta, ieşirile zilnice de numerar ajungând la 200-300 milioane de euro", susţin sursele.

Accelerarea retragerilor a fost provocată şi de speculaţiile privind introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena a dezminţit un astfel de scenariu.

Din cauza temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice şi juridice şi-au retras banii din bănci, înregistrându-se în februarie cel mai scăzut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a forţat băncile elene să devină dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) - instituţia care s-a ocupat de recapitalizarea principalelor bănci elene - controlează 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece şi 35,4% din Eurobank.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb