ÎN SEDINŢA DE ASTĂZI Guvernul va aproba o serie de măsuri în sprijinul producătorilor agricoli

G.U.
Politică #Agricultură / 2 februarie 2022

Sursă foto: Guvernul României

Sursă foto: Guvernul României

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de astăzi mai multe hotărâri privind măsuri de sprijin pentru producătorii agricoli, potrivit Agerpres.

Un proiect care va fi discutat astăzi de Cabinetul Ciucă vizează programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru 2022.

Conform notei de fundamentare a proiectului, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate, respectiv a celor care cultivă tomate, ardei gras şi/sau lung-kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.

"Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 225.000.000 lei, reprezentând echivalentul a 45 milioane euro", se explică în document.

O altă hotărâre se referă la aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia.

"Prin schema propusă, în anul 2022, pentru susţinerea producţiei de usturoi se stabileşte un cuantum de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha", se precizează în nota de fundamentare.

În sprijinul fermierilor va fi adoptată şi o hotărâre pentru completarea HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Executivul urmează să mai aprobe, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru realizarea de plăţi anticipate de până la 100% din fonduri publice în vederea achiziţionării drepturilor de difuzare a filmelor, acţiunilor culturale şi evenimentelor de importanţă deosebită şi/sau majoră, precum şi a cotizaţiilor la organismele internaţionale în scopul sprijinirii postului public de televiziune.

"Prezentul proiect de act normativ creează cadrul legal pentru realizarea de plăţi anticipate de până la 100% din fonduri publice în vederea achiziţionării drepturilor de difuzare a filmelor, acţiunilor culturale şi evenimentelor de importanţă deosebită şi/sau majoră, precum şi a cotizaţiilor la organismele internaţionale. De asemenea, prin prezentul act normativ se prevede că prin hotărâre a Guvernului se vor stabili categoriile de cheltuieli pentru care se efectuează plăţi anticipate. (...) Neluarea de urgenţă a măsurilor propuse prin prezentul proiect de act normativ ar avea ca efect imposibilitatea achiziţionării de către Societatea Română de Televiziune a drepturilor de difuzare cu consecinţa nedifuzării a evenimentelor şi acţiunilor menţionate mai sus, ceea ce ar priva telespectatorii de sursa principală de informare a publicului cu privire la actualitatea culturală naţională şi internaţională", se explică în nota de fundamentare a actului normativ.

Guvernul va mai dezbate în primă lectură şi un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează noi măsuri de sprijin pentru IMM-uri, printr-o schemă de ajutorare gestionată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, prin modificarea şi completarea OUG nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Pe agenda şedinţei se află şi două proiecte de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici privind realizarea unor pasaje rutiere la intersecţia DN 1 cu Bulevardul Republicii (Sinaia Sud), respectiv la intersecţia DN 1 cu Bulevardul Ferdinand (Sinaia Nord), judeţul Prahova.

De asemenea, urmează să fie adoptate şi o serie de hotărâri privind privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Degeaba producatorii agricoli romani produc rosii, usturio, ardei ... si de toate daca nu au unde sa le vanda la un pret care sa merite munca si sa le asigure o viata normala. Toata lumea stie ca na noi, legumele si fructele, in general produsele agricole sunt sufocate pe piata de produse importate, de slaba calitate si contaminate, care sunt vandute uneori ca romanesti in marile magazine iar produsele bune, romanesti sunt aruncate la gunoi de ptroducatori care nu au unde le desface.

    Daca nu faceti firme (fabrici de conserve, ...aprozare) de stat, care sa preia produsele din "camp" de la romani la pret normal si sa le asigurati desfacerea, toate masurile voastre sunt inutile economic si social.

    Altfel tot ce faceti este in van. Aruncati bani pe apa garlei. Daca lasati desfacerea in seama marilor rechini, marilor magazine si a bietilor producatori nu ati facut nimic.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb