Circa 4,5 milioane de slovaci cu drept de vot se vor pronunţa astăzi într-un referendum asupra unui amendament constituţional, transmite dpa, potrivit Agerpres.
Susţinătorii amendamentului constituţional vor să existe posibilitatea alegerilor anticipate în Slovacia, aşa cum se întâmplă în alte ţări din Uniunea Europeană.
Constituţia slovacă stipulează în prezent că parlamentul, care este ales pentru un mandat de patru ani, nu poate fi dizolvat înainte de finalizarea acestui termen chiar dacă executivul nu mai poate funcţiona şi nici nu poate fi formată o majoritate pentru o nouă coaliţie.
Opoziţia de stânga a impus organizarea unui referendum după ce aproximativ 400.000 de alegători au semnat o petiţie pentru realizarea acestei schimbări.
În prezent, o coaliţie tripartită populist-conservatoare guvernează la Bratislava, dar nu mai dispune de majoritate parlamentară. În eventualitatea unui nou scrutin, această coaliţie s-ar confrunta cu o înfrângere zdrobitoare, potrivit tuturor sondajelor de opinie realizate pe această temă, potrivit dpa. Din acest motiv - adaugă dpa - partidele de guvernământ au încercat până în ultimul moment să împiedice organizarea unui referendum.
Referendumul este validat numai dacă cel puţin 50% dintre cetăţenii cu drept de vot participă la plebiscit, dar acest nivel de participare nu a fost niciodată atins - cu excepţia notabilă a referendumului privind aderarea la UE, în urmă cu 20 de ani.
Următoarele alegeri la termen sunt prevăzute abia în 2024.
Potrivit agenţiei de presă slovace TASR, referendumul de astăzi este al nouălea din istoria Slovaciei independente.