Fostul şef al departamentului de personal din cadrul grupului auto italo-american "Fiat Chrysler Automobiles" NV (FCA) a fost acuzat, miercuri, de conspiraţie şi alte infracţiuni, de către un juriu federal (din SUA) care a stabilit că acesta a "sifonat" milioane de dolari de la un centru de instruire a muncitorilor ca să plătească călătorii, daruri, îmbunătăţiri ale locuinţei şi alte cheltuieli pentru el şi principalul său partener de negocieri din sindicatul United Automobile Workers (UAW).
Executivul, Alphons Iacobelli, în vârstă de 57 de ani, care s-a retras pe neaşteptate din companie, în 2015, a folosit pentru scopuri personale, în perioada 2012-2014, bani pe care "Fiat Chrysler" i-a pus într-un cont al sindicatului. Astfel, Alphons Iacobelli şi-a cumpărat un Ferrari 458 Spider de 350.000 de dolari, două pixuri de aur Montblanc, fiecare în valoare de 35.700 de dolari, o piscină şi o bucătărie nouă pentru locuinţa sa din Rochester Hills, Michigan, scrie New York Times.
În acest caz este acuzată şi Monica Morgan, văduva generalului Holiefield, vicepreşedinte al sidicatului, care a condus negocierile cu "Fiat Chrysler" din 2008 până în 2014. Holiefield a fost luat în vizor în cadrul sindicatului în octombrie 2013, când oficialii UAW au început să investigheze cheltuieli de sute de mii de dolari şi transferuri care aveau legătură cu un centru de instruire a sindicaliştilor, potrivit documentelor din instanţă. Holiefield s-a pensionat în 2014 şi a decedat un mai târziu, de cancer la pancreas.
Acuzarea arată că Iacobelli a autorizat plăţi de 1,2 milioane de dolari în beneficiul lui Holiefield şi al soţiei acestuia, în perioada 2009-2013. Plăţile includ 262.219,11 dolari - credit ipotecar pentru o casă deţinută de Holiefield şi bilete de avion la clasa business pentru Holiefield, respectiv zeci de mii de dolari în numerar - transferaţi către companiile pe care le administra văduva acestuia.
Unul dintre contabilii "Fiat Chrysler", Jerome Durden, în vârstă de 61 de ani, a fost, de asemenea, pus sub acuzare.
"Fiat Chrysler" a informat că a luat la cunoştinţă despre acţiunile lui Iacobelli şi Durden în iunie 2015, iar ambii au părăsit compania. "Fiat Chrysler" şi UAW au fost "victime ale încălcării legii de către aceşti angajaţi", au subliniat oficialii grupului auto.
Dennis Williams, preşedintele UAW, a afirmat că sindicatul a fost "consternat" de aceste acuzaţii şi că nu a avut cunoştinţă de activităţile frauduloase până când nu au fost scoase la iveală de autorităţi.
"Fiat Chrysler" şi UAW au informat că, în acest caz, cooperează cu investigatorii.