Rata creditelor neperformante (NPL) din UE a scăzut cu aproape un punct procentual în trimestrul al doilea din 2017, în ritm anual, ajungând la 4,6% din total împrumuturi, conform primului raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în abordarea creditelor neperformante pentru sprijinirea agendei de reducere a riscurilor.
Raportul precizează că, în perioada menţionată, rata NPL-urilor s-a redus cu o treime faţă de nivelul înregistrat în ultimele trei luni din 2014.
Creditele neperformante sunt în scădere în aproape toate ţările membre UE, dar situaţia diferă în mod semnificativ de la un stat membru la altul.
Conform raportului, în sistemul bancar european riscurile se reduc, iar Comisia Europeană subliniază îmbunătăţirea în continuare a ratelor creditelor neperformante şi viitoarele măsuri menite să reducă şi mai mult stocurile acestor împrumuturi toxice.
Raportul notează: "Este esenţial să fie luate măsuri pentru reducerea nivelului ridicat al stocurilor de credite neperformante şi pentru prevenirea eventualei creşteri a acestor stocuri în viitor, astfel încât să se asigure îmbunătăţirea şi consolidarea creşterii economice în Europa".
Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, a declarat: "Reducerea creditelor neperformante este esenţială pentru diminuarea riscurilor în sectorul bancar şi pentru finalizarea uniunii bancare. Eforturile concertate ale băncilor, autorităţilor de supraveghere, statelor membre şi Comisiei au produs deja rezultate, dar trebuie să continuăm aceste eforturi pentru a reduce şi mai mult nivelurile creditelor neperformante. Vrem ca băncile din toate ţările UE să îşi recâştige capacitatea deplină de a acorda împrumuturi întreprinderilor şi gospodăriilor, prevenind în acelaşi timp acumularea de noi credite neperformante".
Raportul aminteşte că, în această primăvară, Comisia va propune un pachet cuprinzător de măsuri menite să reducă nivelul existent al creditelor neperformante şi să prevină acumularea de împrumuturi toxice în viitor. Pachetul se va concentra pe patru domenii: supraveghere, reforma cadrelor de restructurare, insolvenţă şi recuperare a datoriilor, dezvoltarea de pieţe secundare pentru activele neperformante şi sprijinirea restructurării sistemului bancar.