ÎN TRIMESTRUL ÎNTÂI, Profitul net al "Oltchim" a crescut cu 76%

Stelian Bădescu
Piaţa de Capital / 2 mai 2017

Profitul net al "Oltchim" a crescut cu 76%

Profitul net al combinatului "Oltchim", aflat în insolvenţă, a fost, în trimestrul întâi al acestui an, de 1,68 milioane de euro, în creştere cu 76% faţă de profitul afişat pentru perioada similară din 2016, potrivit unui raport remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Consorţiul de administratori judiciari format din Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SRL, împreună cu conducerea executivă a societăţii şi administratorul special, Bogdan Stănescu informează că Oltchim SA a înregistrat în trimestrul I 2017, pe total activitate, un profit brut de 2.264 mii euro şi un indicator EBITDA pozitiv de 4.366 mii euro, respectiv de 8,9% din cifra de afaceri care a fost în cuantum de 49.062 mii euro", se arată în raport.

Astfel, cifra de afaceri a crescut cu 11,3 milioane euro, respectiv cu 30%, rezultatul brut a crescut cu 947.000 euro, respectiv cu 72%, iar rezultatul net a crescut cu 723.000 euro, respectiv cu 76%.

Structura rezultatului brut, aferent trimestrului întâi al acestui an, respectiv profitul în suma de 2,26 milioane de euro, este următoarea:

- Profit brut de 3,12 milioane euro aferent activelor funcţionale de pe platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea;

- Cheltuieli de conservare de 618.000 euro aferente Diviziei Petrochimice Bradu - nefuncţională;

- Cheltuieli de conservare de 243.000 euro aferente activelor nefuncţionale de pe platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea.

"Oltchim" precizează: "Recâştigarea pieţelor de desfacere cu preponderenţă externe şi retehnologizările efectuate la principalele instalaţii tehnologice au contribuit la obţinerea acestor rezultate, precum şi la creşterea cantităţilor de produse finite comercializate. Astfel, societatea a reuşit intrarea semnificativă şi pe piaţa oxo - alcoolilor, vânzarile fiind de 4 ori mai mari decât în trimestrul I 2016. De asemenea, la grupa de produse polioli - polieteri, vânzarile sunt cu 4% mai mari, în primul trimestru al acestui an decat cele din trimestrul I 2016. La produsele clorosodice creşterea a fost de numai 1%, deoarece în luna martie 2017 instalaţia de electroliză cu membrane a funcţionat redus fiind retehnologizat şi ce-l de al şaptelea electrolizor (ultimul)".

"Evoluţia bună a societăţii se reflectă şi în comparaţia cu prevederile din Planul de reorganizare astfel, valoarea cumulată pe 23 luni a indicatorului EBITDA este mai mare cu 13,96 milioane euro faţă de cea prevăzută în plan (EBITDA cumulat realizat pe 23 luni - 27,26 milioane euro, comparativ cu suma de 13,30 milioane euro - prevăzută în Plan)", se mai arată în raport.

Combinatul a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,46 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei, arată rezultatele financiare preliminare transmise BVB.

"Oltchim" a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea "Oltchim", dar fără succes.

Consorţiul de administratori judiciari ai combinatului chimic "Oltchim" a informat recent ministerul Economiei asupra faptului că procedura de vânzare se află pe "o pistă bună", numeroşi ofertanţi exprimându-şi interesul pentru pachetele de active aflate pe piaţă, potrivit unui comunicat al ministerului, trimis Redacţiei.

Ministerul Economiei a fost informat de faptul că administratorii judiciari au amânat temporar etapa finală a procedurii de vânzare, până în luna iunie 2017, la solicitarea ofertanţilor, în prezent aceştia desfăşurând activităţi de due diligence.

Ministerul a precizat: "Faptul că ofertanţii sunt dispuşi să investească timp şi efort suplimentar în desfăşurarea de due diligence demonstrează interesul serios faţă de pachetele de active, precum şi dezvoltarea viitoare a acestora, în contextul propriilor planuri de afaceri. Astfel, Ministerul Economiei este optimist că procedura de vânzare va fi finalizată cu succes".

Termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante în ceea ce priveşte vânzarea celor nouă pachete de active ale "Oltchim" a fost extins până la 26 iunie, potrivit unei informări transmise BVB la finalul lunii martie.

Cele nouă pachete oferite spre vânzare sunt: Uzinele clor - alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică - Bradu-Piteşti, Uzina Anhidrida Ftalică - Râmnicu Vâlcea.

Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar preţul de pornire a vânzării va fi de 307 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce statul vrea sa vanda OLT daca poate sa fie salvat de la faliment? O sa ajunga pe mana unor smecherasi si combinatul va ajunge la fier vechi. Suntem experti in a distruge ce au construit altii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb