ÎN TRIMESTRUL TRECUT, Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,74%

V.B.
Macroeconomie / 28 februarie 2014

În trimestrul al patrulea din anul trecut, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,74%, în scădere cu 0,04% faţă de trimestrul precedent, dar în urcare cu 0,19% în raport cu acelaşi trimestru din 2012, conform unui studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS) realizat pe 21 de mii de unităţi economico-sociale.

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 31,4 mii, în scădere cu 1,6 mii faţă de trimestrul anterior, dar în creştere cu 8,2 mii în comparaţie cu trimestrul similar al anului 2012.

În trimestrul trecut, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat pe segmentul "alte activităţi de servicii" (2,88%), respectiv în administraţia publică (2,65%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,04%), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,16%).

În industria prelucrătoare, s-au concentrat circa 28% (8,8 mii locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 0,85%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 6,4 mii locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 3,4 mii locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2,2 mii locuri vacante în învăţământ.

Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată exprimată prin intermediul locurilor de muncă vacante în industria extractivă (0,02 mii locuri vacante), respectiv în tranzacţii imobiliare (0,1 mii locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scăderi în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria prelucrătoare (cu 0,17% mai puţine), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,16%), respectiv în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (-0,15%). În administraţia publică (cu 0,52% mai multe) şi în tranzacţii imobiliare (+0,15%) s-au înregistrat cele mai importante creşteri ale indicatorului.

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante cele mai relevante diminuări s-au regăsit în activităţile aferente industriei prelucrătoare (-1,7 mii locuri disponibile), respectiv în cele de comerţ (-0,6 mii locuri vacante), iar activităţile economice care au cunoscut creşteri mai importante au fost cele de administraţie publică (+1,2 mii locuri vacante) şi de servicii administrative şi servicii suport (+0,2 mii locuri disponibile).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri în majoritatea activităţilor economice, cele mai accentuate au fost în alte activităţi de servicii (+2,49%), respectiv în administraţia publică (+1,39%), iar la polul opus, cu cea mai importantă diminuare s-au aflat activităţile de sănătate şi asistenţă socială (-0,43%).

Acelaşi trend ascendent a fost urmat şi în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri fiind înregistrate în administraţia publică (+3,4 mii locuri vacante), învăţământ (+1,7 mii locuri vacante), respectiv în industria prelucrătoare (+1,6 mii locuri vacante), iar în sănătate şi asistenţa socială (-1,2 mii locuri vacante) a fost cea mai semnificativă diminuare a indicatorului analizat.

Rata şi numărul locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupaţii În trimestrul IV 2013, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,16%, respectiv 10,7 mii locuri vacante), de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (0,80%, respectiv 4,2 mii locuri vacante), respectiv pentru cele de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (0,74%, respectiv 4,1 mii locuri vacante).

La polul opus, cu cea mai scăzută valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi - grupa majoră 7 (0,40%), iar numărul locurilor de muncă vacante a fost cel mai scăzut în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,1 mii locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scăderi atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante s-au regăsit în ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente) - grupa majoră 8 (-0,19%, respectiv -1,1 mii locuri vacante), respectiv de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (-0,15%, respectiv -0,9 mii locuri vacante).

Rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai relevantă creştere în ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (+0,11%), iar numărul locurilor de muncă vacante în cele de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (+0,6 mii locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cea mai importantă creştere atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante s-a regăsit în rândurile ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (+0,51%, respectiv +4,8 mii locuri vacante).

Uşoare diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (-0,05%), respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (-0,02%).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, singura scădere s-a regăsit în rândurile ocupaţiilor de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (-0,1 mii locuri vacante).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5831
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2983
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9672
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.0756

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb