Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că, în ultimile două luni ale anului trecut, 131 de inculpaţi din dosarele de corupţie instrumentate de procurorii anticorupţie au fost condamnaţi definitiv de instanţele de judecată, printre aceştia numărându-se un fost deputat, un director de companie naţională, primari, dar şi un director de bancă.
Pedepsele dispuse de judecători, prin cele 39 de hotărâri definitive de condamnare, faţă de cei în cauză au variat între trei luni şi 11 ani de închisoare.
Într-un comunicat de presă, DNA susţine: "Având în vedere că, în multe cazuri, între pronunţarea deciziilor, motivarea acestora şi transmiterea acestor decizii de către instanţele de judecată, în format electronic, se înregistrează o anumită diferenţă de timp, DNA a decis publicarea unor informări cu privire la soluţiile de condamnare definitive la momentul pronunţării acestora, sub formă de comunicate de presă. În acest fel, DNA răspunde cerinţei de informare a opiniei publice asupra întregului proces penal în cazuri de mare corupţie, inclusiv asupra finalităţii dosarelor trimise spre judecare".
Realizările raportate de DNA sunt contestate de o parte din clasa politică. Secretarul General al Guvernului, Toni Greblă, fost parlamentar din partea PSD şi fost judecător la Curtea Constituţională, a afirmat, ieri, că DNA, deşi s-a dovedit că "a dat cu capul în gard" şi a comis abuzuri, continuă să lucreze şi a declarat apel în dosarul în care el a fost achitat în primă instanţă.
Şeful SGG a spus: "În cazul meu, DNA, deşi s-a dovedit că a dat cu capul în gard de mai multe ori în ultimii ani, continuă să lucreze după deviza: "noi suntem DNA şi nu ne lăsăm'. Astfel, în loc să recunoască abuzurile comise şi să nu mai declare apel, au declarat apel şi iată că sunt purtat prin sălile de judecată fără niciun fel de rost, numai în dorinţa DNA de a chinui oamenii până la limita posibilului. (...) Sunt plimbat fără niciun motiv întemeiat, doar din dorinţa DNA de a dovedi că sunt în stare să meargă cu acest abuz până la capăt".
În legătură cu ordonanţa de urgenţă privind contestaţiile în anulare la completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Toni Greblă a menţionat că se impune aprobarea unui astfel de act normativ pentru a fi stopate abuzurile.
Pe 11 mai 2018, un complet de trei judecători de la ÎCCJ l-a achitat pe Toni Greblă într-un dosar în care a fost trimis în judecată, în 2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituire a unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.
În acelaşi dosar, au fost achitaţi oamenii de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu, dar şi Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi.
Decizia magistraţilor nu este definitivă, iar DNA a făcut apel.