Actualizare 10:08 Directorul Băncii Vaticanului, demis după 16 luni
Preşedintele Băncii Vaticanului (Istituto per le Opere di Religione - IOR), germanul Ernst von Freyberg, va fi înlocuit de francezul Jean-Baptiste de Franssu, după numai 16 luni de mandat, în cadrul unui proces mai amplu de restructurare a activităţilor economice ale Vaticanului, ordonat de Papa Francisc I, proces ce include înlocuirea echipei de conducere a Băncii, scrie AFP.
Ernst von Freyberg a fost numit de fostul papă Benedict al XVI-lea.
Cardinalul australian George Pell (desemnat, pe 24 februarie, de Papa Francisc să se ocupe de noul secretariat al Economiei), a declarat: "A sosit vremea să ducem IOR într-o nouă fază de reformă, cu o nouă conducere".
Pell urmează să prezinte, mâine, într-o conferinţă de presă, "noul cadru economic al Sfântului Scaun", însoţit de Ernst von Freyberg şi Jean-Baptiste de Franssu.
Jean-Baptiste de Franssu va deveni laicul francez cu cel mai mare rang de la Vatican. Până în prezent, domnia sa a condus o firmă de consiliere în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, denumită "Incipit". Jean-Baptiste de Franssu a fost remarcat de apropiaţii Papei în vara anului trecut, după ce a lucrat benevol în comisia însărcinată cu reforma economică demarată de Vatican, mai notează AFP.
---
Banca Vaticanului a înregistrat, anul trecut, un profit de 2,9 milioane euro, mai mic cu 96,7% faţă de rezultatul din anul precedent, de 86,6 milioane euro, pe fondul renunţării la investiţii importante pe care le făcuse înainte să înceapă programul de reformare a instituţiei financiare, scrie Reuters.
Institutul pentru Lucrări Religioase (numele formal al băncii) a fost implicată în mai multe scandaluri, în ultimele trei decenii, motiv pentru care Papa Francisc a decis, în primăvara anului trecut, restructurarea acesteia. Suveranul Pontif a luat în calcul inclusiv închiderea băncii, potrivit surselor de presă.
În anul 2012, o agenţie europeană responsabilă cu combaterea spălării banilor a ajuns la concluzia că Banca Vaticanului nu reuşit să respecte unele dintre standardele europene referitoare la lupta împotriva criminalităţii financiare.
În mai 2013, Agenţia de supraveghere financiară a Vaticanului a publicat primul dosar privind spălarea banilor în cadrul băncii, documentul cuprinzând şase rapoarte ale unor "activităţi suspecte".
O lună mai târziu, un cleric italian a fost arestat în urma anchetei care viza aceste operaţiuni, ceea ce a dus la demisia Directorului General şi a Directorului Adjunct al Băncii Vaticanului.
În luna octombrie a anului trecut, publica germană Der Spiegel relata că banca ar avea depozite de 300 milioane euro de la peste o mie de clienţi care nu au dreptul la astfel de servicii şi care şi-ar ascunde, astfel, "banii negri". Revista susţinea că informaţiile pe care le-a prezentat ar fi fost descoperite în urma unei revizuiri interne realizate de noua echipă de conducere a băncii, numită de fostul papă Benedict al XVI-lea, în februarie 2013, pentru a încheia seria de scandaluri din cadrul Institutului pentru Lucrări Religioase.
Oficialii de la Vatican au anunţat că banca a blocat conturile a peste 2.000 clienţi şi a încheiat aproximativ 3.000 de relaţii comerciale.
Aceştia au precizat că majoritatea conturilor erau inactive de mai mulţi ani, iar sumele pe care le conţineau erau mici.
Raportul Băncii Vaticanului adaugă că alte 359 de relaţii comerciale ar urma să fie încheiate, dacă o echipă a instituţiei, împreună cu experţi externi, va stabili că persoanele respective nu îndeplinesc criteriile necesare pentru a deţine conturi la bancă.
Institutul pentru Lucrări Religioase are aproximativ 15.500 clienţi, dintre care unii deţin mai multe conturi.
Raportul băncii susţine că profitul aferent anului trecut ar fi fost de aproximativ 70 milioane euro, în absenţa renunţării la mai multe investiţii şi a altor cheltuieli cu caracter singular, pentru angajarea de consultanţi care să ajute cu creşterea transparenţei şi închiderile de conturi.
Oficialii de la Vatican au declarat, de mai multe luni, că rezultatele pe 2013 nu vor arăta bine.
Noul preşedinte al băncii, Ernst von Freyberg, a afirmat că manifestă "toleranţă zero" pentru orice activitate suspectă şi procesul de curăţare, pe care îl consideră dureros, dar foarte necesar, "a deschis uşa către un viitor nou, fără poveri" pentru instituţia financiară.
Raportul Institutul pentru Lucrări Religioase menţionează că închiderile de conturi şi procesul de reformă au dus la ieşiri de fonduri de 400 milioane euro, realizate într-o manieră care să permită trasabilitatea banilor. Majoritatea sumelor (88%) a fost transferată în instituţii financiare italiene, conform documentului.
Anunţul băncii mai precizează că aceasta a înregistrat un profit net de 57,4 milioane euro, în prima jumătate a acestui an. În acest condiţii, banca ar putea obţine, în 2014, un profit mai mare decât în 2012, potrivit presei internaţionale, care atrage atenţia că rezultatul final ar urma să fie "lovit" de modificări structurale iminente.