ÎN URMA ÎNCHEIERII ACORDULUI TTIP, PIB-ul României ar putea creşte cu aproximativ 0,25% anual

Elena Deacu
Macroeconomie / 19 mai 2015

PIB-ul ţării noastre ar putea creşte cu aproximativ 0,25% anual, odată ce Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) ar fi pus în aplicare pe deplin, susţine Lucian Cernat, economist-şef în cadrul Direcţiei Generale pentru politici comerciale a Comisiei Europene.

Potrivit domniei sale, "estimările preconizează un efect economic general pozitiv al acordului TTIP asupra economiei româneşti. Mai mult decât atât, balanţa comercială cu SUA s-ar îmbunătăţi, deoarece este estimată o creştere cu aproape 35% a exporturilor către această ţară, comparativ cu o creştere a importurilor bilaterale cu doar 25%. Nu în ultimul rând, trebuie subliniat faptul că 90% din beneficiile estimate ar decurge din eforturile de reducere a barierelor netarifare, eliminarea celor tarifare având o pondere relativ redusă în total".

Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene, a declarat că speră ca "economia României să profite la maximum de oportunităţile de creştere economică oferite de un acord care ar crea cea mai mare piaţă comună din lume". Potrivit domniei sale, "comerţul este fundamental pentru prosperitate în Europa. 31 milioane de locuri de muncă în Europa depind de exporturi - asta înseamnă 14% din toată forţa de muncă. Prin deschiderea pieţelor pentru comerţ şi investiţii în întreaga lume, ne propunem crearea de noi locuri de muncă, în condiţiile în care avem 25 de milioane de şomeri în Uniunea Europeană. Şi pentru că 90% din creşterea mondială este de aşteptat să se întâmple în afara Europei în următorii cincisprezece ani, acestea sunt locuri de muncă de viitor".

Reprezentanţa Comisiei Europene a organizat astăzi o masa rotundă pe tema impactului Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) asupra economiei României. Potrivit unui comunicat remis redacţiei, aceasta a pus în discuţie atât beneficiile pe care le-ar aduce încheierea acestui acord, cât şi preocupările legate de unele aspecte importante din cadrul negocierilor, cum ar fi sistemul de soluţionare a litigiilor dintre investitori şi stat.

Masa rotundă s-a axat pe prezentarea şi discutarea raportului pe tema impactului TTIP asupra economiei româneşti, elaborat de Lucian Cernat şi Csilla Lakatos. Principalii vorbitori au fostAngela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Lucian Cernat, autorul raportului, Florin Vodiţă, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, Andreea Paul, membru al comisiei pentru buget, finanţe şi bânci al Camerei Deputaţilor, Cristian Ghinea, director al Centrului Român de Politici Europene, DumitruCostin, preşedinte al Blocului Naţional Sindical, şi Lavinia Andrei, preşedinte al asociaţiei "Terra Mileniul III". Participanţii au inclus reprezentanţi ai autorităţilor române şi societăţii civile, ai mediul de afaceri şi academic, precum şi ai mass-mediei.

Negocierea şi încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) este una dintre cele 10 priorităţi ale Comisiei Juncker. Demersul de transparenţă promovat de noua Comisie presupune dezbaterea acestui acord cu toate părţile interesate, cât şi cu mass-media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb