Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile în marţi în creştere cu 1,3%, acţiunile din domeniul sănătăţii avansând cu 2,1%, iar aproape toate sectoarele şi bursele majore au intrat pe un teritoriu pozitiv, în urma informaţiilor referitoare la retragerea unor unităţi militare ruseşti de la graniţa cu Ucraina, informează news.ro.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a confirmat marţi că unităţile militare din districtele sudice şi vestice ale Rusiei au început să se întoarcă în garnizoanele lor, o mişcare care ar putea detensiona conflictul geopolitic febril dintre Rusia şi Occident legat de Ucraina.
Temerile că Rusia ar putea invada Ucraina în zilele următoare, o afirmaţie pe care Kremlinul a negat-o în mod repetat, au acaparat pieţele luni.
Cu toate acestea, şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi reporterilor că, deşi există motive pentru "optimism prudent" cu privire la situaţia din Ucraina, alianţa militară nu a văzut "niciun semn de detensionare pe teren din partea rusă".
Numind situaţia cea mai gravă criză de securitate din Europa de zeci de ani, comentariile lui Stoltenberg au reflectat avertismentele din ultimele zile din partea SUA şi a aliaţilor săi că, deşi diplomaţia a rămas principala prioritate, un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea fi iminent.
Statele Unite au ordonat luni închiderea ambasadei sale de la Kiev şi au ordonat relocarea personalului în oraşul Lviv din vestul ucrainean, invocând "accelerarea dramatică a desfăşurării forţelor ruse" la graniţa cu Ucraina.
Pieţele din întreaga lume au fost agitate în ultima săptămână de intensificarea tensiunilor din Europa de Est şi de îngrijorările că Rezerva Federală a SUA ar putea fi forţată să înăsprească politica monetară mai agresiv decât s-a crezut, în urma celei mai ridicate inflaţii anuale din 1982.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,9%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 1%.